начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Задължения от преди 2 години

Задължения от преди 2 години

Мнениеот makiaveli_am » 28 Ное 2012, 20:58

Накратко:

Майка ми работеше в една застрахователна фирма, правиш застраховка живот и за всяка получаваш процент от сумата, но ако клиентът (застрахованият) впоследствие се откаже от нея (има право), застрахователят (майка ми) е длъжна да върне парите които е получила като комисионна или както там се наричат на фирмата.

Това се случи преди около 2 години, когато майка ми напусна работа във въпросната фирма. Имаше задължения от около 150 лева, за които през тези 2 години е непрекъснато тормозена по телефона и заплашвана със съд, в случай че не изплати задълженията си. И така малко по малко тя изплащаше въпросната сума, и сега 2 години по късно са останали около 60 лева, които трябва да върне. Обажданията продължават, не толкова често, но продължават заедно със заплахи за съд, а майка ми какъвто човек е това страшно я притеснява. Аз естествено и казвам да спре да им връща парите и че нищо не могат да и направят.

Въпросите ми са:

1. Имат ли право да я съдят за задължения от сума по-малка от 100 лева, пожене съм чувал че за такава сума не може да се започне съдебно производство?
2. След като минат 3 години погасяват ли се задълженията на майка ми към въпросната фирма (чл. 111 ЗЗД)?
makiaveli_am
Нов потребител

Re: Задължения от преди 2 години

Мнениеот huukuu » 03 Дек 2012, 15:20

1. Могат да я осъдят. Размерът на задължението е без значение във Вашия случай;
2. Задължението, поне както е описано от Вас, не попада в хипотезата на чл. 111 от ЗЗД и ще бъде погасено по давност след изтичане на 5 години от възникването му и то в случай, че не са настъпили събития и не са извършвани действия, които да прекъснат давността.

Съветът ми, давайки си сметка, че същият не е поискан, е майка Ви да заплати дължимата сума, защото, видно от изложеното от Вас, относно дължимостта на същата не съществува спор.
huukuu
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 03 Дек 2012, 16:09

Малко странен е казусът.... Не ми се струва възможно майка Ви е да е длъжна да плаща затова, че някой е реализирал възможност, с която разполага, а именно: да прекрати договора със застрахователя. Ако например аз ползвам застраховка, сключена чрез майка Ви и се откажа в последствие, как е възможно тя да носи отговорност и да плаща за моите действия?? От значение е майка Ви на трудов или на граждански договор е работила при застрахователя, по какъв начин са били уредени тези "обратни" плащания. Дайте повече информация, за да получите адекватен съвет. И не забравяте, че всеки може да иска всичко от всеки, но нещата често не са такива, каквито изглеждат...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот makiaveli_am » 09 Мар 2013, 21:56

Договорът е граждански.
makiaveli_am
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство