начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Издръжката или запора?

Издръжката или запора?

Мнениеот ludmil71 » 24 Апр 2013, 00:26

Здравейте, наскоро се разделихме с приятеля ми. Сложихме край на десетгодишна връзка, нямаме брак но имаме 2 деца. Аз нямам възможност да гледам децата, нито финансово, нито имам благоприятната среда за тяхното развитие и предпочетох да ги оставя при него. Разбира се той иска издръжка с оправданието че ще им събира тези пари в книжка. Аз съм съгласна да давам парите, все пак са за децата ми, споразумяхме се на 150лв за двете деца. Чакаме да излезе решението на съда.
Ето обаче и поредния проблем за мен. Аз имам вече 3 запора. Взимам заплата по договор 400лв, от тях 100 лв (1/4чл446 1 т.2) отиват за ЧСИ .
1. Сега, след като децата са присъдени на него вече, ЧСИ ще ми вдигне ли сумата на запора, (по чл 446, 1 т.2 т.е една трета част, ако е без деца) понеже вече не издържам деца, т.е ще стане ли една трета от заплатата, ще ме третират ли като майка без деца.
2. Издръжката е 150лв, запора е 100лв(засега) заплатата ми е 400. Кой е с предимство, запора или издръжката?
Ако първо се взема издръжката, заплатата ми става 250лв, дали ще ми наложат запора само върху тях(под минималната заплата) или пак ще е върху целия доход. ЧСИ ще има ли предвид издръжката? Ако е така, няма ли да съм под минимума за запориране? Виждам някакъв минимум от 250лв в чл. 213, ал. 1, т. 5 от Данъчноосигурителния процесуален кодекс
Надявам се на коректен отговор, защото вече не знам на кой свят съм от проблеми, а пари за адвокат няма.
Поздрави на всички!
ludmil71
Младши потребител

Re: Издръжката или запора?

Мнениеот ludmil71 » 25 Апр 2013, 09:57

Здравейте, толкова ли е заплетен случая, та никой не може да отговори?
ludmil71
Младши потребител

Мнениеот Pause » 25 Апр 2013, 12:49

Редът е първо да се отделят парите за издръжката по Чл.446 ГПК ал.2 и 3 ГПК,което показва ,че не е изцяло секвестируема заплатата и върху остатъкът се правят удръжки за други задължения т.е.запорът по първото вземане остава.ДОПК е за публични вземания и не е приложим тъй като издръжката е частно вземане.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот ludmil71 » 25 Апр 2013, 23:37

Много ви благодаря за отговора!
Значи, ако правилно съм ви разбрала, ще стане следното:
Имаме заплата нето 400лв, издържка 150лв и запор 1/3 от остатъка след като се махне издържката.
Т.е имаме 400- 150 издръжка=250лв. От тези 250лв махаме запора, който в моя случай е равен на 83лв (1/3 понеже съм без деца вече) и остават 167лв за мен.
Значи в случая няма значение, че след като дам издръжките дохода ми става 250лв, т.е под минимума за запориране и може би запора няма да ми бъде удържан ?
ludmil71
Младши потребител

Мнениеот Pause » 26 Апр 2013, 10:43

Не е така ако получавате до 300 лв това значи ,че имате и деца които издържате и секвестируемата част е 1/5 от 250 = 50лв.И така ,ако са двама и повече кредитори и няма предпочитание за тяхното вземане се пада по 25 лв. и т.н.Ако при работодателят ви постъпи втори запор от друг СИ тогава следва да се постигне договореност и тогава работодателят ви да направи удръжки при спазване на законоустановената 1/5 част.И на вас всякога ви остават 200лв.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот ludmil71 » 26 Апр 2013, 13:56

Може да звуча като много тъпа,руса съм :D , но наистина не знам как да тълкувам закона в моя случай. Нали аз вече се водя без деца, тъй като те са присъдени на приятеля ми, и плащам законно издръжка за тях. В закона го пише: "ако получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които издържа"
Тази част не мога да я разбера как се отнася за мен. Имам ли деца според този член или не ( тъй като са присъдени на приятеля ми)
ludmil71
Младши потребител

Мнениеот Pause » 26 Апр 2013, 18:05

Тълкувате го стеснително закона ,все пак става дума за парични задължения- издръжка ,а не за местонахождение на децата.И затова също има и образувано тълкувателно дело Обхваща ли наложеният запор върху трудово възнаграждение или другото възнаграждение за труд, както и върху пенсия, вземането на длъжника от третото задължено лице до размера на минималната работна заплата. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот ludmil71 » 26 Апр 2013, 18:38

Благодаря ви, сега вече ми се изясни.
Поздрави!
ludmil71
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство