начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Срок за вдигане на възбрана ?

Срок за вдигане на възбрана ?

Мнениеот stradlin » 29 Апр 2013, 19:04

Здравейте,

имам питане относно какъв е срока по закон Ч.С.И да махне възбраната върху апартамант и 23годишен автомобил ?

Проблема ми е следния:

Имах кредит към банка,който беше даден на чси.Споразумяхме се с банката,те ми намалиха лихвата и го изплатих целият наведнъж.Банката е пратила писмото до чси че всичко е платено към банката и към чси-то! Платил съм го преди 9 дни а още не ми е паднала възбраната.Времето ме притиска ,че заминавам в чужбина на 10-ти май а работните дни са само днес и утре.Обяснил съм всичко на чси-то ,но оставам с впечатлението ,че ме мотаят умишлено.Има ли право толкова време да ми държи възбраната след като съм изплатил всичко до стотинка към всички?

Ще съм много благодарен ако има запознати в тая сфера да помогнат със съвети!Времето страшно ме притиска!Един вид имам само утре!
stradlin
Нов потребител

Re: Срок за вдигане на възбрана ?

Мнениеот kalahan2008 » 29 Апр 2013, 22:37

A Вие платихте ли си таксите за вдигане на възбраната? Може би това е причината. Питайте ЧСИ.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот stradlin » 29 Апр 2013, 23:03

Абсолютно всичко е платено,даже самият съдия каза ,че ще вдигне възбраната и ,че нямам задължения към него.Разговора ми с съдията беше преди 4 дни .Нормално ли е 9 дни след изплащането да не е вдигната?
stradlin
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 30 Апр 2013, 05:47

Не ме разбрахте и това показва, че не сте информиран. Става дума за две такси:
- 10 лв. в полза на Агенция по вписванията за заличаване на възбраната;
- 18 лв. в полза на ЧСИ на основание т. 10 от Тарифата за таксите и разноските към ЗЧСИ в полза на ЧСИ - специално за заличаване на възбраната (не за дълга към кредитора и за пропорционалните такси към ЧСИ).
Питайте пак.
п.п. Възбраната може и да е вдигната вече, Вие от къде сте сигурен, че не е вдигната още? Кога правихте последно справка и къде?
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот stradlin » 30 Апр 2013, 11:37

Възможно е да пропускам нещо,но ако нито от банката,нито чси-то не ми казват за тези такси,аз как да знам,че трябва да се платят?!?Понеже като говорих с чси ,го попитах няколко пъти "има ли още нещо да се плаща" отговора беше,"не,всичко е платено,ще вдигна възбраната".Дори имаше остатък от плащанията при чси-то и ми върнаха към 1500лв.Той ми обясни,че от този остатък той си е одържал всичко необходимо и ми връщат останалото.При това положение аз оставам с впечатление,че всичко е изчистено.Днес попитах на едно място дали има срок ,който да задължава вдигането на възбрана и ми казаха,че няма такъв срок!Тогава какво ще задължи чси да вдигне възбраната въобще при изчистени дългове.След като няма закон за срок значи ако чси не прояви добра воля и желание,може никога да не я вдигне!
Вчера ходих до КАТ да спра колата от движение понеже е на 23год в следствие на което се е превърннала в "недвижимо имущество" и след 1 час висена на опашка от 100 човека ,ми казаха,че колата има възбрана.
stradlin
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Май 2013, 09:17

stradlin написа:Възможно е да пропускам нещо,но ако нито от банката,нито чси-то не ми казват за тези такси,аз как да знам,че трябва да се платят?!?

Ignoratio legis neminem excusat.
stradlin написа:Днес попитах на едно място дали има срок ,който да задължава вдигането на възбрана и ми казаха,че няма такъв срок!Тогава какво ще задължи чси да вдигне възбраната въобще при изчистени дългове.След като няма закон за срок значи ако чси не прояви добра воля и желание,може никога да не я вдигне!

Текстът, който Ви интересува, е чл. 433, ал. 2 ГПК - съдебният изпълнител вдига служебно наложените възбрани и запори, след като постановлението за прекратяване влезе в сила.
В тази връзка - влязло ли е в сила постановлението за пркратяване? Кога е уведомен кредиторът и изткъл ли едноседмичният срок за обжалване на постановлението за прекратяване (чл. 436, ал. 1, вр. чл. 435, ал. 1 ГПК)?
След като влезе в сила това постановление, действително няма срок за заличаване на възбраната, а съдията по вписванията може да я заличи само въз основа на искане от съдебния изпълнител (чл. 31, ал. 1 от Правилника за вписванията). Това обаче не означава, че нямате способ за защита, който за съжаление обаче минава единствно през исков процес. Ако съд. изпълнител се забави твърде много и Ви увреди с бездействието си (невдигане на възбраната), можете да търсите от него обезщетение.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот stradlin » 01 Май 2013, 11:34

Издължих се към банката на 19.04.2013,получих документите от нея на 21.04,съдията също трябва на тази дата или най-късно на 22-ри да ги е получил.
Обяснил съм на чси,че на 10-ти този месец заминавам да работя в щатите и го умолявах да свъшим работата за това време. Ако не си свърши работата до 10.05 (мисля че времето от 22.04-09.05 е досътатъчно), ще трябва да напусна там работа и пак да летя до тук,като там разбира се оставам без работа и ако искам да се върна трябва да платя идването си + връщането. Това счита ли се за вреда от неговото бездействие и дава ли ми основание за обезщетение?
stradlin
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Май 2013, 11:47

Виждам, че имате нови и нови въпроси. Най-добре се обърнете към адвокат. Можете и да го упълномощите да Ви представлява пред съдебния изпълнител, с оглед да избегнете връщането Ви в България.
п.п. Не ми отговорихте от къде сте сигурен, че към днешна дата все още не е заличена възбраната.
п.п.п. Когато трябва да се дават пари, длъжникът винаги се бави максимално. Когато си плати обаче, винаги дава зор да му бъдат вдигнати запорите и възбраните в максимално кратък срок, сякаш идва краят на света.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот stradlin » 01 Май 2013, 12:14

Когато трябва да се дават пари, длъжникът винаги се бави максимално
Тук долавям известно раздразнение за това ще разясня малко.Има известна разлика обаче.Длъжникът за да бави парите значи ги няма и няма как да ги напечата (никой който може да ги върне няма да позвли да го дадат на чси),а съдията няма никакво основание да бави,още по-малко ,че си е взел неговото с лихвите и не виждам от какво да е недоволен специално той.Недоволни могат да са единствено и само от банката "Райфайзен" ,защото опростиха 10000лв. от лихвите ,но те бяха изрядни евала за което .И като се има в предвид,че не аз съм взел кредит а съм поръчител съм в правото си да искам всичко да се оправи по най-бързият начин(обясних защо).
В момента съм в търсене на способен адвокат,като в същото време се оптвам да се ориентирам в обстановката.
А за възбраната ,първо 4-ти ден ходя в кат и се редя по опашки от 100 човека за да ми кажат че колата има възбрана.Второто е че всеки ден се обаждам в чси и те самите ми казват ,че не са я вдигнали.
П.П.Няма такава държава!
stradlin
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Май 2013, 12:26

stradlin написа:Издължих се към банката на 19.04.2013,получих документите от нея на 21.04,съдията също трябва на тази дата или най-късно на 22-ри да ги е получил.

Обаче сте интересен- знаете ли, че поръчителят казва- гарантирам за този длъжник, а ако той не плати- аз ще платя вместо него. Очевидно, за да се стигне до изпълнително дело не сте платил, когато сте бил поканен. Що се сърдите сега за ваши грешки, не знам. И не държавата е виновата в конкретната ситуация, нито ЧСИ, а поредицата от ваши грешки. Първа грешка- дължите парите на ЧСИ, а не на банката. От там ви идват проблемите, защото има технологично време ЧСИ да узнае за случващото се, като до 22 възможно и да не е наясно ( тва "също трябва на тази дата или най-късно на 22-ри да ги е получил" е неопределено, нали ) .
Според мен няма да успее до 10.05, заради многото почивни дни, колкото и да иска да го направи ( има срок за влизане в сила на това постановление за прекратяване, после идва технологичното време за заличаване на възбраната) и така.
Както са казали умните хора- човек се учи от собствените си грешки. Във Вашия случай е най-добре да си упълномощите адвокат, който да ви представлява, защото пътните ви разходи няма да бъдат репарирани.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот stradlin » 01 Май 2013, 12:37

Предполагам,че няма да стане и точно намерението ми е да си упълномощя адвоката.А чси не ми го хвалете,щом последният път като му се обадих да питам защо не е освободена колата той ме пита дали имам нещо общо с Благоевград,защото се оказа ,че е пратил писмото там ?!? Аз съм софиянец и колата е със Софийска регистрация, а защо е решил да праща писмото до Благовеград,като нямам нищо общо с този град -сами се сещайте :lol: . Чудя се сега на папартамента в кой град или държава ще го прати.Според мен чси-то е по-интересният от мен...Всички ги знаем каква мафия и що за стока са.Примери ако искате безброй мога да ви дам.Така че само тях не ми ги хвалете.
stradlin
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство