начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Продажба на възбранен имот. Последици

Продажба на възбранен имот. Последици

Мнениеот bludniq_sin » 13 Май 2013, 17:21

Надявам се правилно да успея да обясня ситуацията, защото ми е малко мъглива, а и не ми се е случвало подобно нещо. Въпросът ми не е свързан с конкретно изпълнително дело и поради тази причина няма да мога да дам конкретика.
Та по темата - Имаме Взискател, имаме Длъжник, имаме изпълнително дело и имаме едно Трето лице(бъдещ Купувач). Приемаме, че вземането на взискателя по делото е 100000 лв. ЧСИ-то налага възбрана върху имот на длъжника, който струва 400 000 лв. .
Длъжникът се разпорежда с възбранения имот и го продава на третото лице К (например за 200 000 лв), а третото лице изплаща на ЧСИ-то 100 000 лв. (реално е на "плюс" със 100 хил. от цялата сделка). И тук лека полека навлизаме в сферата на имагинерното, но не невъзможно според мен. ЧСИ-то вдига възбраната, но изпълнителното дело бива прекратено. Приемаме, че минават 1-2 месеца от изплащането на дълга от страна на третото лице Купувач и изневиделица се появява 4-ти участник - друг кредитор на първоначалния длъжник, който се присъединява към все още непрекратеното изпълнително дело. Може ли да се насочи към вече продадения имот (нова възбрана, публична продан и тн..)? Или друга хипотеза - Вторият кредитор се появява 10 дни след изплащането на дълга - за да не кажем, че делото е спало прекалено дълго.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Re: Продажба на възбранен имот. Последици

Мнениеот bludniq_sin » 14 Май 2013, 15:31

Нека да го допълня - а ако вземането на присъединения взискател е 400 хил. и възбраната е наложена, но за вземане от 100 000 лв. Нали лицето Купувач към момента на покупко-продажбата ще види в АВ сумата, заради която е наложена възбрана (поправете ме ако бъркам). По-лесен ли е отговорът ако приемем, че новият взискател се присъединява към ИДело след покупкопродажбата, но преди вдигането на възбраната?
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот n_ikito » 14 Май 2013, 16:01

bludniq_sin написа: ЧСИ-то вдига възбраната

Това 'осигурява' спокойствието на купувача...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 14 Май 2013, 16:30

А втория вариант - новият взискател се присъединява преди вдигане на възбраната?
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот ch3oh » 15 Май 2013, 07:45

"Надявам се правилно да успея да обясня ситуацията, защото ми е малко мъглива..." - не е малко, ама въобще не е малко...
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 15 Май 2013, 08:02

bludniq_sin написа:А втория вариант - новият взискател се присъединява преди вдигане на възбраната?

Факта на вдигане на възбраната е 'важен' за купувача. Останалото е в полето на ЧСИто и е негова отговорност.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 15 Май 2013, 09:33

ch3oh написа:"Надявам се правилно да успея да обясня ситуацията, защото ми е малко мъглива..." - не е малко, ама въобще не е малко...
- е хайде осветли ме де.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 15 Май 2013, 09:35

n_ikito написа:
bludniq_sin написа:А втория вариант - новият взискател се присъединява преди вдигане на възбраната?

Факта на вдигане на възбраната е 'важен' за купувача. Останалото е в полето на ЧСИто и е негова отговорност.

Добре - при втория вариант възбраната все още не е вдигната, имота е продаден и преди вдигане на възбраната се присъединява кредитора. Може ли ЧСИ-то по желание на присъединения взискател да изнесе имота на публична продан?
bludniq_sin
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство