Образувано е ИД относно публичната продан на имота. Инициатор е единият от съделителите.Въпросът ми е следният:
Дължи ли се такса за опис на имота предвид разпоредбата на чл.51 Тарифа ГПК,визираща 2% от стойноста на всеки дял,при продажбата.
Имаме спор по въпроса с един ДСИ;респ. каква е практиката в насоката,че нещо не намирам такава по казуса:?
Сам по себе си отговора поставя и доста други въпросчета неминуемо.Намерих една стара книга за съд. делба,където надълго и на широко(цитира се и Сталев в тази връзка) се аргументира тезата,че такава такса не е дължима и изобщо този "опис" дори не следвало да се извършва,а направо да се пристъпва към продажба.
Ще съм благодарен на всякакви отговори по темата.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неподеляем имот на публ. продан
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неподеляем имот на публ. продан
В цялата ситуация има и нещо хубаво.
Сега,инициатора на продажбата,макар и с 1/25 от имота,щом иска продан,внася 2000 лв. за опис,независимо че неговия дал е около 500лв,примерно.
Какво лошо има едно ново дело (за неоснователно обогатяване)? Ми така,де,тия разноски на какво основание да ги плаща всичките? И накрая СИ вземе по 2% такса върху цената на всеки дял,а разноските?
Няма как да ги осъди пропорционално,тъй като не са длъжници,а онзи не е взискател,че да се приложи 79 ГПК.Даже още четирима от общо 6-те съделители желаят продажбата,но не им се дават кинти за опис(те какви са в случая-скрити взискатели или полу-длъжници?)
Сега,инициатора на продажбата,макар и с 1/25 от имота,щом иска продан,внася 2000 лв. за опис,независимо че неговия дал е около 500лв,примерно.
Какво лошо има едно ново дело (за неоснователно обогатяване)? Ми така,де,тия разноски на какво основание да ги плаща всичките? И накрая СИ вземе по 2% такса върху цената на всеки дял,а разноските?
Няма как да ги осъди пропорционално,тъй като не са длъжници,а онзи не е взискател,че да се приложи 79 ГПК.Даже още четирима от общо 6-те съделители желаят продажбата,но не им се дават кинти за опис(те какви са в случая-скрити взискатели или полу-длъжници?)
- svettoslav
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|