- Дата и час: 27 Ное 2024, 14:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
изп.лист срещу управител на ЕС
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
изп.лист срещу управител на ЕС
Управител съм на етажната собственост на нашия блок. За неизпълнение на решение взето на Общото събрание на блока заведохме съдебно дело срещу наш съсед. За съжаление, макар и прави загубихме делото. Сега съседа си извади изпълнителен лист срещу мен в качеството ми на управител на ЕС. Ходих при двама адвокати за консултация, но техните съвети са разнопосочни. Единият ми казва да платя, защото съм осъден, а после да си търся парите от другите собственици, а другия казва - да не платя, тъй като не сме сдружение, а се управляваме от Общо събрание. Общото събрание не е юридическо лице, не формира доходи и няма разплащатателна сметка, което означава, че няма от къде СИ да си вземе парите.
- dgidgi
- Нов потребител
Re: изп.лист срещу управител на ЕС
Етажната собственост не е персонифицирана общност, нито е държавен орган,поради това исковете на етажните собственици за отношения извън обикновеното управление се предявяват лично от тях и срещу тях,а не от името и срещу Етажната собственост. В случай,че съдът е присъдил на съседа Ви разноски в следствие на спечеленото дело или ако той е е претърпял вреди в следствие на решение на общото събрание на ЕС, то може да търси възстановяване на тези разноски/вреди, но не от Етажната собственост, а от отделните съсобственици. Предполагам, че и Вие като отделни собственици/собственик сте предявил първоначалния иск. ЕС не може да бъде страна в процеса именно поради изброените по-горе причини и поради тях не ЕС е поискала да съди съседа, а Вие лично или Вие и няколко други - според мен Вие лично или Вие и солидарно останалите съсобственици които сте съдили длъжника сте осъдени да му платите разноските/вредите. И тъй като е солидарно той може да се насочи към който от вас си поиска и да поиска цялата сума присъдена в ИЛ. Този който плати следва да се "оправи" с останалите. Така го виждам аз поне.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Исковата молба е заведена от мое име, в качеството ми на управител на ЕС, след взето решение на ОС, което не е оспорено от съседа ни.
- dgidgi
- Нов потребител
Вижте, ако не е създадено сдружение на собствениците по чл. 25 от ЗУЕС (а предполагам не е, след като единият от колегите, с които сте се консултирал Ви е казал, че не сте сдружение) етажната собственост не е персонифицирана. С оглед общите интереси на етажните собственици и за ефективното управление, ЗУЕС предвижда в чл. 41 представителство на собствениците, или на сдружението пред съда от управителния съвет /управителя/, или от упълномощено от тях лице, съответно Вие като представител (и управител) на собствениците сте и осъден да платите. Според мен ако платите (и ви съветвам да го сторите в противен случай вероятно ще има изпълнително дело при ЧСИ срещу Вас -> изп. действия спрямо имуществото Ви) после трябва да поискате от останалите собственици да Ви се възстанови сумата, която сте платил (без частта която се пада за вас). Май .. някой, който е имал подобен случай нека да потвърди или да даде друго мнение.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
при изобилието от лица в съдебната система на бг от порядъка на ситнилски, марковска, м...ра тодорова, р...о гогов, с услужливото осребрено съдействие на черничкия Кр. и безпардонното окуражаване от страна на от й. тонов, пръч ли беше козел ли, Очите, галевите и огромния им фен М.Ман...ова, с усмивките на търновските Диско Галев и Американчо Галев надеждите на стотиците хиляди ет. собственици при подобни случаи се губят някъде в следващото десетилетие може би. Не се хабете се казва в такива случаи.
- lakavitsa
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|