начало

Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления

Изпълнителен лист?

Изпълнителен лист?

Мнениеот balaban » 05 Окт 2013, 03:20

Дадох 2500 лв. назаем на познат, който ми се разписа на един лист. В офиса имаше още трима колеги. Определеният срок за връщане отдавна изтече, а той се крие. Такава бележка може ли да ми послужи, за да си върна парите? Колегите коментират, че мога да извадя изпълнителен лист. Прави ли са или да пия една студена вода? Ще бъда благодарен, ако някой ми отговори.
balaban
Нов потребител

Re: Изпълнителен лист?

Мнениеот rakiasunrise » 05 Окт 2013, 08:20

Приятелите Ви са Ви насочили правилно. Можете да подадете до съответния районен съд заявление по чл. 410 ГПК за издаване на заповед за изпълнение. Държавната такса е 50 лева. На този етап, Вие си преценете дали има смисъл да се набутвате за адвокат - виждате ми се интелигентен човек и мисля, че няма да е нужно за попълването на бланката (ако се стигне до дело, вероятно ще е нужно да ангажирате някого). По искането, съдът ще издаде заповед за изпълнение и ще уведоми длъжника за това. Ако длъжникът възрази (заяви, че не дължи тези пари), ще имате срок до 30 дни да заведете дело по общия ред. Ако не възрази, издава се изпълнителен лист и ЧСИ ще Ви събере парите принудително. Не забравяйте да си поискате присъждане и на разноските за държавната такса и законната лихва от датата, на която парите е следвало да бъдат върнати (евентуално и за адвокат, ако сте ангажирал такъв за искането). В рамките на евентуално дело, с разписката и трима свидетели-очевидци не мисля, че ще имате проблеми с уважаването на иска. Лошото е, че отнема време, докато мине на две инстанции. Не забравяйте, че даността е 5 години, т. е. в рамките на 5 години от датата, на която парите е следвало да бъдат върнати (ако такава е уговорена) трябва да има претенция пред съд. Ако не е уговорена дата за връщане, трябва да има покана с някакъв малък срок (напр. седмица или две са достатъчни), след изтичането на който можете да се обръщате към съда (можете и преди това, но вземането няма да е изискуемо и ще Ви отсвирят). Единият вариант е нотариална покана (май към 50 лева беше); доколкото си спомням, и Български пощи вече предлагат доста сходна услуга, на прилична цена.
Заявлението изглежда горе-долу така:
http://www.srs.justice.bg/81-%D0%91%D0% ... 1%80%D0%B8
Надявам се да съм бил полезен.
Успех!
rakiasunrise
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 05 Окт 2013, 08:44

Студената вода може да я изпиете , ако длъжникът Ви няма имущество, което да осребрите , за да си върнете парите.Иначе с разписката може да си върнете парите, ако разбира се е ясно написана.
Аз Ви препоръчвам да действате с адвокат!
Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот balaban » 06 Окт 2013, 23:50

Благодаря и на двамата !
rakiasunrise, специални благодарности !
balaban
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство