Привет,имам нужда от съвет и разяснения по следният проблем.Имам потребителски кредит на стойност 5000 лв,по който не съм правил вноска от 3 месеца,тъй като съм безработен.От банката ме уведомиха,че кредита става предсрочно изискуем.Интересува ме какво следва,след приключване на делото и предоставянето на задължението за събиране от частен съдия изпълнител,какво ще бъде начислено като съдебни разходи,и как ще се погасява задължението?
Благодаря предварително за отговора.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 14:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
моля за съвет
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: моля за съвет
Задължението ви от 5000 (респективно от това което е останало да погасявате) ще се увеличи с размера на държавната такса по производството по издаване на изпълнителен лист както и с адвокатско/юрисконсултско възнаграждение, което е присъдено в него (грубо 500-600 лв). След това ще се увеличи още веднъж с таксите по образуване на изпълнително дело срещу вас, както и ново юрисконсултско/адвокатско възнаграждение за водене не изпълнителния процес от страна на юристите на банката. Разноските по образуване зависят от това какви изпълнителни действия ще предприемат спрямо вас. За всяко предписано изпълнително действие се дължи авансова такса от страна на банката, с която се увеличава размерът на задължението ви. Отделно от това съдебният изпълнител събира и пропорционални такси. Как ще се погасява задължението зависи от това дали имате имущество, към което банката може да се насочи и да се удовлетвори. Каква ще е крайната сума, с която ще се увеличат 5-те хиляди е трудно предварително да се каже според мен. Това в най-общ план. Ако съм пропуснал нещо колегите ще допълнят предполагам.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Благодаря за бързия отговор.Бих искал да попитам още нещо,колко време е необходимо за образуване и приключване на делото срещу мен,и дали е възможно да се спре при положение,че за почна да погасявам задължението,докато делото е в ход ?
Благодаря предварително.
Благодаря предварително.
- nikolach
- Нов потребител
Делото в съда няма да го спрат - колко време отнема за получаване на изпълнителния лист може да е 1 месец, може да е и повече. Докато делото е в ход не ви съветвам вече да извършвате плащания, защото съдът ще издаде изпълнителен лист за сумата, която банката претендира. Ако междувременно тази сума е намаляла поради ваши вноски може да има проблеми в бъдеще (относно доказването и чисто от глупост - например банката да образува изпълнително дело за сумата посочена в изпълнителния лист, а не за сумата която действително дължите ако същата междувременно е намаляла заради ваши плащания и после иди се разправяй). Пазате си всяко платежно нареждане за всяко плащане. Относно изпълнителното дело при съдия изпълнителя - може с молба да помолите да не извършват спрямо имуществото ви принудителни действия и да предложите своеобразен погасителен план, който взискателя (банката) ако одобри ще трябва да спазвате. Така си мисля аз ...
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|