Здравейте,
имам следния казус и се надявам да можете да ми дадете съвет. Преди повече от половин година беше съставен акт на фирмата ми от Инспекцията по труда за работа на служител без договор. Договор на служителя беше пуснат, но е минал в НАП няколко часа след като е минала проверката и на това основание ни съставиха АУАН. Съобщиха ни, че наказателното постановление трябва да излезе до месец. Тъй като адреса на фирмата в Търговския регистър не е актуален, а явно там са ни търсили, не сме получили това наказателно постановление. Заведено е изпълнително дело, за което също не сме били уведомени. Вчера сметката в банката ни беше запорирана.
Не сме били търсени на работния обект или по телефон. Явно когато трябва да ти направят проверка лесно те намират, но после вече не могат да те намерят никъде...
Ходихме на стария адрес, но там твърдят, че никой не ни е търсил по никакъв повод и там...
Освен това наказателното постановление е за 1500 лева. Разбрах, че ако договора на служителя е влезнал в сила до един месец от съставянето на акта(за което доказателства са предоставени в ИТ), глобата се намаля от 1500 на 300 лева.
Въпроса ми е, какви мерки да взема и как да обжалвам това постановление след като срока за обжалване вече е изтекъл?
Благодаря ви за отделеното внимание!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 21:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неполучено наказателно постановление
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неполучено наказателно постановление
Обжалвайте НП, като в жалбата посочите, че желаете да ви бъде възстановен срокът за обжалване, тъй като НП не ви е било надлежно връчено.
- kolegat
- Потребител
Срокът за обжалване почва да тече от датата на връчване на НП. Следователно срока за обжалване все още не е почнал да тече. Едва ли ще се оправите сами, веднага потърсете услугите на адвокат, щото проблемите с Изп.дело са още по-големи.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Срокът за обжалване почва да тече от датата на връчване на НП. Следователно срока за обжалване все още не е почнал да тече. Едва ли ще се оправите сами, веднага потърсете услугите на адвокат, щото проблемите с Изп.дело са още по-големи.
И как да не е връчено, като е образувано изпълнително дело вече ??? Въпросът е дали е било надлежно връчено или дали АНО е имал достатъчно основание, за да го счете за връчено.
- kolegat
- Потребител
НП се счита за връчено и то някъде края на ноември миналата година, затова и вече има образувано изпълнително дело и сметката ни е запорирана...
Спрямо чл. 58 от ЗАНН "(1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение.
(2) Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването."
Така че те са си отбелязали хората, че са ни търсили, не са ни намерили и са го счели за връчено.
Изисках всички документи от Инспекцията по труда, свързани с този АУАН, НП и доказателства за връчването му и ще чакам да ги получа, за да видя дали не са допуснали някаква процесуална грешка.
Също така се свързах с ЧСИ-то и изисках и от там всички документи по изпълнителното дело. За НП не знам дали мога да докажа, че не е връчено надлежно, но призовка за това изпълнително дело нито пък покана за доброволно изпълнение не ми е връчена... И въпреки, че ме е нямало на адреса, хората там ме увериха, че никой не ме е търсил, нито пък е имало нещо залепено на вратата и т.н. Та много ми е интересно призовкарите как точно са си свършили работата...
Спрямо чл. 58 от ЗАНН "(1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение.
(2) Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването."
Така че те са си отбелязали хората, че са ни търсили, не са ни намерили и са го счели за връчено.
Изисках всички документи от Инспекцията по труда, свързани с този АУАН, НП и доказателства за връчването му и ще чакам да ги получа, за да видя дали не са допуснали някаква процесуална грешка.
Също така се свързах с ЧСИ-то и изисках и от там всички документи по изпълнителното дело. За НП не знам дали мога да докажа, че не е връчено надлежно, но призовка за това изпълнително дело нито пък покана за доброволно изпълнение не ми е връчена... И въпреки, че ме е нямало на адреса, хората там ме увериха, че никой не ме е търсил, нито пък е имало нещо залепено на вратата и т.н. Та много ми е интересно призовкарите как точно са си свършили работата...
- smvassilev
- Нов потребител
Днес бях при ЧСИ-то и се оказа, че изпълнителното дело било образувано преди няколко дни и току що ми връчиха поканата за доброволно изпълнение... Щом имам 7 дневен срок за доброволно изпълнение, защо ми е запорирана сметката? И защо ми дръпнаха пари от нея?
- smvassilev
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|