начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

запор и дарение

запор и дарение

Мнениеот mnwlls » 11 Окт 2024, 12:53

Имам запор на сметките, но имам пари в брой. Искам да ги даря на сина си.

Въпроси:
-Мога ли да отида в офис на банка, на която е клиент, да покажа IBAN-а и да му захраня сметката?
-Той трябва ли да е с мен?
-Това са ми спестявания. ОК ли е да пиша произход "спестявания" в декларацията за произход, която искат банките?
-Не е ли по-добре да му ги дам, и той да си ги внесе, с посочен произход дарение от мен?
-Има ли как ЧСИ да има претенция върху парите на сина ми в сметката му, докато съм жив...?

-Последно, трябва ли да се декларира нещо в НАП, срок, и данъци по права линия дарение нали няма?
mnwlls
Младши потребител

Re: запор и дарение

Мнениеот dimist » 11 Окт 2024, 14:40

Ако посочите като основание "дарение" то това е сделка, отменима по реда на член 135 ЗЗД. Ако сумата е голяма, над 10 000 лева, няма как да му ги дарите на ръка, и той да ги внесе с това основание. Независимо, че не дължите данък върху дарението, то следва да бъде декларирано в годишната данъчна декларация. На практика, кредиторът Ви може да разбере за дарението, ако поиска разкриване на банкова и данъчна тайна в изпълнителното производство, и съдът уважи искането. Но не е гаранция, че няма и други способи.
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 11 Окт 2024, 15:03

dimist написа:Независимо, че не дължите данък върху дарението, то следва да бъде декларирано в годишната данъчна декларация.

Я пак прочети ЗДДФЛ, моля!
Възможност за деклариране на необлагаеми доходи, както и на доходи, облагаеми с окончателен и/или алтернативен данък
Чл. 50а.
(1) Местните физически лица могат да декларират в годишната данъчна декларация по чл. 50 придобитите през годината доходи, които са освободени от облагане по силата на този закон, придобитите доходи, облагаеми с окончателен данък по чл. 38 и/или с алтернативен данък по глава седма "а", полученото имущество по наследство, завет и дарение, както и полученото имущество с възстановено право на собственост по реда на нормативен акт.

Право и задължение са ... малко различни неща.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 11 Окт 2024, 19:00

Относно данъка върху дарението - не се дължи такъв към НАП, тъй като на основание чл. 13, ал. 2 ЗДДФЛ не се смята за доход полученото имущество по наследство, завет и дарение, както и полученото имущество с възстановено право на собственост по реда на нормативен акт.
Данък върху даренията е местен данък, който се дължи към съответната община, на основание чл. 44 ЗМДТ. Но за Вас е приложимо изключението в чл. 44, ал. 6 ЗМДТ - не се облагат с данък имуществата, придобити по дарение между роднини по права линия и между съпрузи.
Дарението се декларира пред НАП, ако искате да ползвате данъчни облекчения по чл. 22 ЗДДФЛ, но за Вашия случай не е приложимо. Ако синът Ви иска да има доказателство за формиран доход при евентуална проверка или ревизия, той може да декларира дарението с годишната данъчна декларация.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство