начало

244 кандидати са допуснати до външния конкурс за административните съдилища 244 кандидати са допуснати до външния конкурс за административните съдилища

въпрос

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос

Мнениеот Анди » 15 Сеп 2004, 12:58

Колеги, имаме развод, който преминава от чл.99ал.1 в чл.99,ал.3 от СК.Къщата е собственост на съпругът от преди брака.Синът от брака е пълнолетен.Адвокатът на съпругата иска да пишем в споразумението че правото на ползване остава за сина на съпругът.Преди това ни изнудваха да прехвърлим къщата на сина му и тогава съпругата щяла да му даде развод.Въпросът ми е, ако запишем това нещо в споразумението, доколко ще е задължен доверителят ми с това?Ще може ли после съпругата му да си ходи когато си поиска на гости на сина си, или трайно да си остане там?
Анди

Re: въпрос

Мнениеот аз » 15 Сеп 2004, 14:36

Едно е сигурно - няма да има надлежно учредено вещно право на ползване с което съпруга да се съобразява и което да даде възможност на сина да приюти майка си на това основание. Нищожността ще произтече от липсата на нотариална форма. Би могло да се мисли в зависимост от формулировката на споразумението дали не биха могли да възникнат облигационни задължания за съпруга. Би могъл да възникне и въпроса дали подобна клауза може да се вписва в споразумението, чието законово съдържание е строго регламентирано и целта му е да уреди имуществените и личните отношения между съпрузите и евентуално непълнолетните им деца, а не и такива с трети лица, каквито юридически се явяват пълнолетните деца на съпрузите. Личното ми мнение е, че клаузи извън кръга на посочените в закона въпроси са допустими на общо основание, но познавам съдии, които не биха одобрили подобно споразумение.
аз

Мнениеот bgjurist » 15 Сеп 2004, 14:57

Колега, щом има съдебно решение, не е необходимо учреденото ВП на ползване да е с нотариална форма. Бихте могли да откажете сключване на споразумението по чл.99, ал.3-СК и да продължите по общия исков ред; в края на краищата, съдът би постановил по-благоприятно решение. Аз специално не бих сключил такова споразумение. Що се касае за това, че съпругата нямала да му даде развод, то това е извън компетентността й - разводът не се "дава" от съпруг, а се постановява от надлежен орган (съд), със съответния акт (съдебно решение с няколко диспозитива).
bgjurist
Потребител

Мнениеот Анди » 15 Сеп 2004, 15:44

Да, и аз мисля да си продължа с развода по общия ред и да не се поддавам на изнудвания от тяхна страна.Благодаря ви на всички!
Анди

Назад към Семейни казуси