начало

244 кандидати са допуснати до външния конкурс за административните съдилища 244 кандидати са допуснати до външния конкурс за административните съдилища

помогнете със съвет!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помогнете със съвет!

Мнениеот самотен баща » 04 Ное 2004, 17:00

Имам дете от жена ,с която не съм сключвал брак.Малко след като се роди синът ни ,тя ни напусна.От тогава ,вече 5 години аз се грижа сам за детето,като тя идва на посещения.За тези 5 години ,не ни е помогнала с нищо.Не е купила на детето едно шоколадче дори.Зная ,че работи .Имам ли право по съдебен ред да търся издръжка от нея?А за минало време мога ли и за колко време назад мога да потърся?
Благодаря ви!
самотен баща

Re: помогнете със съвет!

Мнениеот danbe » 04 Ное 2004, 18:10

Господине,можете да заведете дело за издръжка.Освен посочените от Вас обстоятелства е необходимо да представите копие от акта за раждане на детето в който сте вписани като негови родители.Би трябвало ,ако не сте вписан в акта да сте припознали детето си.За да тръгне делото трябва да посочите адреса на майката за да бъде призована.Сигурно ще имате затруднения с установяване на заплатата й.Добре е да знаете къде работи за да може съдът да я задължи да представи документ или ако не се яви да поискате удостоверение от съда по силата на което да получите информация за заплатата и по месторабота.Издръжка може да се търси за минало време до една година до завеждане на иска,но трябва да бъде специално поискана.Размера на издържката която искате трябва да е от 30 до 80лв.
По тези дела обикновенно съдът е благоразположен към този който търси издръжка и то в интерес на детето.Има възможност ответника да ги отлага по общия ред ,но това да не Ви притеснява.Може би ще Ви поискат и на Вас да представите документ за доходите си.Има значение на колко години е детето.Ако още нещо не Ви е ясно питайте,но имайте предвид че не би било редно от форума да напишем молбата Ви.В АПИС мисля,че има примерен образец на такава молба.
danbe

Re: помогнете със съвет!

Мнениеот самотен баща » 05 Ное 2004, 01:22

Благодаря ви danbe бяхте изчерпателен и отговорихте на всичко което ме интересуваше.Детето е на 5 год.Смятам да искам максималната издръжка ,а съдът колкото прецени да ми даде.Благодаря ви!
самотен баща

Назад към Семейни казуси