начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Наследство и проценти?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство и проценти?

Мнениеот milen24 » 16 Юни 2021, 18:37

Привет. Моля обяснете ми нещо, че се оплетох яко...
Дядо има собствена земя(нива). Той има и 2 деца - тати и леля.
Леля има 3 свои деца(мои първи братовчеди). А тати има 1 дете - аз. Но тати почина преди 3г. Останахме си аз и мама.
И сега какво ще стане, ако дядо почине(недай си Боже)? Аз и леля наследяваме по 50% от нивата ли? Как ще се разпределят процентите? Моля някой да помогне.
milen24
Нов потребител

Re: Наследство и проценти?

Мнениеот guest1 » 16 Юни 2021, 19:09

Здравейте!
Говорите за дядо си, а не споменавате баба. Да приемем ли, ме вече не е между нас?
А вие - братя и сестри нямате ли?
milen24 написа:И сега какво ще стане, ако дядо почине(недай си Боже)? Аз и леля наследяваме по 50% от нивата ли? Как ще се разпределят процентите?

Ако и на двата въпроса сте отговорили с „да” баба ви вече е починала, а вие сте единствено дете) - процентите са точно така.

Искаме или не - един ден ще си заминем всички. Както дядо ви, така и другите. Това е най-сигурното нещо.

Ако леля ви почине преди дядо ви - нейните 50% ще се делят между децата ѝ.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот lawchoice » 16 Юни 2021, 19:43

milen24 написа:Привет. Моля обяснете ми нещо, че се оплетох яко...
Дядо има собствена земя(нива). Той има и 2 деца - тати и леля.
Леля има 3 свои деца(мои първи братовчеди). А тати има 1 дете - аз. Но тати почина преди 3г. Останахме си аз и мама.
И сега какво ще стане, ако дядо почине(недай си Боже)? Аз и леля наследяваме по 50% от нивата ли? Как ще се разпределят процентите? Моля някой да помогне.

Не си тормозете главицата с такива неща. Правото не обича бъдещи несигурни събития. С други думи - докато дядо Ви се пресели в един по-добър (надявам се) свят могат да се случат много неща дори и това той да се "отърве" от нивите, като остави евентуалните му наследници с пръст в устата..
Надявам се, че когато погледнете дядо Ви не виждате единствено възможнжст за придобиване на ниви и други вещи с материална стойност? Инак, горко му
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот milen24 » 17 Юни 2021, 11:43

guest1 написа:Здравейте!
Ако и на двата въпроса сте отговорили с „да” баба ви вече е починала, а вие сте единствено дете) - процентите са точно така.
Искаме или не - един ден ще си заминем всички.

Много Ви благодаря за отговора. Успокоихте ме. Просто леля много лоша и само ме заплашва...
Ако Ви разбрах правилно, моите 50% са си гарантирани? Каквото и да стане? Моля само да потвърдите!
И отново ви благодаря за разяснението!
milen24
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 17 Юни 2021, 12:13

Ооо, не са гарантирани, "каквото и да стане".
Ако дядо Ви продаде нивата и изпие парите, нищо няма да получите с лелята.
Ами ако има завещание към някое трето лице?
И т.н. Може нещо да стане, може и да не стане.
Затова колегата lawchoice Ви написа някои неща, ама сигурно не Ви харесват. Съветът ми е да не ги игнорирате и да изчакате спокойно бъдещето.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 17 Юни 2021, 12:16

milen24 написа:Ако Ви разбрах правилно, моите 50% са си гарантирани? Каквото и да стане?

„Гарантирани“ - в живота гаранции няма.
Такива са сметките, при сегашната ситуация.

Както lawchoice Ви е казал...
lawchoice написа:Не си тормозете главицата с такива неща. Правото не обича бъдещи несигурни събития.

Колкото до „преселването“ - за там ред ... има, но никой не го знае.

Просто животът е като игра шах. Но с много повече фигури и по-раздвижени правила. Изчисляването на вариации „няколко хода напред“ е само теоретично.

guest1
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 17 Юни 2021, 12:44

milen24 написа:
guest1 написа:Здравейте!
Искаме или не - един ден ще си заминем всички.

Много Ви благодаря за отговора. Успокоихте ме. Просто леля много лоша и само ме заплашва...
Ако Ви разбрах правилно, моите 50% са си гарантирани? Каквото и да стане? Моля само да потвърдите!
И отново ви благодаря за разяснението!

Само да допълня, майка Ви също е наследник на тези 50%. Вие имате еднакъв дял с нея, т.е. получавате 25%, ако дядо Ви почине и нивите са налице, както и няма завещание. :idea:
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот milen24 » 17 Юни 2021, 13:27

guest1 написа:„Гарантирани“ - в живота гаранции няма.
Такива са сметките, при сегашната ситуация.
Просто животът е като игра шах..

Да, разбирам. Аз имах предвид "при сегашната ситуация". Но дано не се случва нищо с дядо, дано поне не е скоро...

ilian_todorov написа:Само да допълня, майка Ви също е наследник на тези 50%. Вие имате еднакъв дял с нея, т.е. получавате 25%, ако дядо Ви почине и нивите са налице, както и няма завещание. :idea:

Ами то аз......пак се оплетох. 50% за мен, или по 25% с мама? Странно ще е, щото дядо и мама не си говорят от години.
Последна промяна milen24 на 17 Юни 2021, 13:37, променена общо 4 пъти
milen24
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 17 Юни 2021, 13:28

Здравейте,
Г-н И. Тодоров, това, което сте написал:
Само да допълня, майка Ви също е наследник на тези 50%. Вие имате еднакъв дял с нея, т.е. получавате 25%, ако дядо Ви почине и нивите са налице, както и няма завещание.

Ви принизява до един друг спамер във форума! Недейте!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот portokal » 17 Юни 2021, 13:43

Една втора за теб, майка ти не е наследник.
Не мога да разбера защо масово народът напира да изразява наследствени дялове в проценти. Айде, 50% и една втора е едно и също, ами 1/3 или 1/18... Дори 1/16 е 6,25%.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 17 Юни 2021, 14:02

portokal написа:Една втора за теб, майка ти не е наследник.
Не мога да разбера защо масово народът напира да изразява наследствени дялове в проценти. Айде, 50% и една втора е едно и също, ами 1/3 или 1/18... Дори 1/16 е 6,25%.

Защо майка му да не е наследник? Ако беше починал баща му, щеше да бъде наследник. :idea: Той заема мястото на баща му ли? Може да си прав.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот milen24 » 17 Юни 2021, 14:04

Благодаря ви много и на вас. Значи мама не е наследник на дядо, само аз съм? То няма проблем от моя страна де, просто те с дядо не си говорят от години. И не знам, дядо дали ще е съгласен - ако мама наследи нещо от него.
Ако от мен зависи - нивата няма да се пипа. Но леля и мама ще искат да я продават. Не трябва да го допускам това...
milen24
Нов потребител

Мнениеот ilian_todorov » 17 Юни 2021, 14:07

nikodim77 написа:Здравейте,
Г-н И. Тодоров, това, което сте написал:
Само да допълня, майка Ви също е наследник на тези 50%. Вие имате еднакъв дял с нея, т.е. получавате 25%, ако дядо Ви почине и нивите са налице, както и няма завещание.

Ви принизява до един друг спамер във форума! Недейте!

Защо? Дори да греша, аз не упорствам в грешките си, а бързо се съгласявам, щом не съм прав. :idea:
Така си припомням някои неща и обогатявам познанията си по право. Не претендирам да зная много. :idea:
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот milen24 » 17 Юни 2021, 14:08

milen24 написа:

Благодаря ви много и на вас. Значи мама не е наследник на дядо, само аз съм с 1/2?
То няма проблем от моя страна де. Просто те с дядо не си говорят от години. И не знам, дядо дали ще е съгласен - ако мама наследи нещо от него.
Ако от мен зависи - нивата няма да се пипа. Но леля и мама ще искат да я продават. Те само ще чакат дядо да почине и ще продават. Не трябва да го допускам това. Трябва да измисля вариант...
Последна промяна milen24 на 17 Юни 2021, 14:15, променена общо 1 път
milen24
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 17 Юни 2021, 14:30

ilian_todorov написа:Защо? Дори да греша, аз не упорствам в грешките си, а бързо се съгласявам, щом не съм прав. :idea:
Така си припомням някои неща и обогатявам познанията си по право. Не претендирам да зная много. :idea:

Г-н Тодоров, да обогатя познанията Ви тогава. Наследник по закон е и съпругът, ама по съществуващ брак. Със смъртта на единия от съпрузите, бракът се прекратява. Преживелият съпруг наследява от това, което е останало към момента на смъртта на починалия съпруг. А сега ми кажете майката (вече вдовица) като как ще наследи по закон бащата на починалия си съпруг, който дядо сега си е жив и здрав?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 17 Юни 2021, 14:35

milen24 написа:Ако от мен зависи - нивата няма да се пипа. Но леля и мама ще искат да я продават. Те само ще чакат дядо да почине и ще продават. Не трябва да го допускам това. Трябва да измисля вариант...[/b]

Някак не разбирате, че приживе всеки може да се разпорежда със собствеността си, както намери за добре.
Вариантът е да изкупувате от съсобственика си, който иска да продава - ако се стигне дотам.
С това смятам да приключа участието си в тоя стратегически земеделско-земен план :D
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 17 Юни 2021, 14:39

ykovachev написа:
ilian_todorov написа:Защо? Дори да греша, аз не упорствам в грешките си, а бързо се съгласявам, щом не съм прав. :idea:

Г-н Тодоров, да обогатя познанията Ви тогава. Наследник по закон е и съпругът, ама по съществуващ брак. Със смъртта на единия от съпрузите, бракът се прекратява. Преживелият съпруг наследява от това, което е останало към момента на смъртта на починалия съпруг. А сега ми кажете майката (вече вдовица) като как ще наследи по закон бащата на починалия си съпруг, който дядо сега си е жив и здрав?

Няма как. Така е. :idea: Благодаря!
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 17 Юни 2021, 15:53

ykovachev написа:Г-н Тодоров, да обогатя познанията Ви тогава. Наследник по закон е и съпругът, ама по съществуващ брак. Със смъртта на единия от съпрузите, бракът се прекратява. Преживелият съпруг наследява от това, което е останало към момента на смъртта на починалия съпруг. А сега ми кажете майката (вече вдовица) като как ще наследи по закон бащата на починалия си съпруг, който дядо сега си е жив и здрав?

Това, което казвате е вярно, но много завъртяно.
Снахата на наследодателя не е негов наследник, защото не е „роднина по кръв” - по права или съребрена линия.
Ако бащата на питащия беше жив, към момента на смъртта на дядото, а после почине - щеше са има две наследявания. Ит дядото към бащата и от бащата - към майката.

guest1
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 17 Юни 2021, 17:18

guest1 написа:
Това, което казвате е вярно, но много завъртяно.
Снахата на наследодателя не е негов наследник, защото не е „роднина по кръв” - по права или съребрена линия.
Ако бащата на питащия беше жив, към момента на смъртта на дядото, а после почине - щеше са има две наследявания. Ит дядото към бащата и от бащата - към майката.

Вижте чл. 10 ЗН
Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот guest1 » 17 Юни 2021, 23:15

vili_spasova написа:Вижте чл. 10 ЗН
Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.

Да - добре. Видях, прочетох ... и какво различно има?

guest1
Активен потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси