начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

майчинство при безработни

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

майчинство при безработни

Мнениеот Стоянова » 30 Юни 2004, 15:12

Здравейте!След около 2 месеца ще раждам.Безработна съм от 3 год.По трудова книжка имам стаж само 3 месеца за 2001г,тъй като на другите места където съм работила не са ме осигурявали,защото всеки гледаше да се скътае по този въпрос.И въпреки,че вече е задължително ,все още има работодатели които не осигуряват служителите си.Интересува ме ще имам ли право да получавам майчинство след като родя?
Благодаря ви предварително!
Стоянова

Re: майчинство при безработни

Мнениеот Вера » 30 Юни 2004, 15:27

След като родиш ще отидеш в Дирекция "Социално подпомагане" по постоянния си адрес, където ще подадеш три броя молби-декларации: по чл. 6, 7 и 8 от закона за семейните помощи за деца. по първата ще ти изплатят еднократна помощ за раждане в размер на 200лв, но зависи от това кое по ред е детето. По втория член 7, ще ти начисляват по 18 лв. за отглеждане на дете до 18год. възраст, ако удостовериш, че доходите на семейството ти за предходните шест месеца са по-ниски от 200лв. на член от семейството, като се брои и новия - роденото бебе. По чл. 8 ще ти изплащат 100лв. месечно семейна помощ за отглеждане на дете до една година. Отиди възможно най-скоро след раждането, защото се отпускат - от месеца на подаване на молба-декларацията. Имай в предвид, че като издадат заповед за отпускане на вторите две помощи, са за определен срок - 6 месеца, записано е в самата заповед, след изтичането на който се подават наново, ако срокът се пропусне се губят за съответния пропуснат месец/и.
Вера

Мнениеот Стоянова » 30 Юни 2004, 16:02

Много благодаря!Това ще ми е второ дете.Мъжат ми работи и го осигуряват върху 250лв. Значи ще имам право да получавам 1 г. майчинство,въпреки,че имам само 3 м.стаж от 2001 г?.Може да са 100 лв,пак е помощ.Притесних се,че няма да ми дадат майчинство, защото чух,че скоро приели и искали още 3мес. от текущата година/общо 6/,а аз ги нямам. Напълно се убърках с тези закони на наште управници -ту така-ту иначе,хем искат да има по-висока раждаемост,хем прават нещата още по -сложни.
Стоянова

Мнениеот Стоянова » 30 Юни 2004, 16:15

Постоянния ни адрес е в гр.Плевен.Живеем в София от 4 години и имаме временно жителство и настоящ адрес.Не съм променяла постоянния адрес,защото живеем под наем в София и при всяко местене ако се наложи трябва да сменявам и личната карта.Аз ще раждам в София.Значи в Плевен ще трябва да ги подам тези документи?Тогава от там ли ще ми изплащат майчинството?А дали ще има проблем,че мъжа ми работи в София или няма значение?И дали може той да ги подаде или щи трябва аз лично да ида?Имате ли представа?
Стоянова

Мнениеот Вера » 30 Юни 2004, 17:11

Имам - да. Теглите молби-декларациите по интернет, от сайта на министерството на труда и социалната политика. Грижливо ги попълвате. Прилагате копие от необходимите документи, описани в самия образец. Посочвате дебитна карта № , по която да Ви превеждат сумата ежемесечно. декларацията се подписва и от двама Ви - със съпруга. Ако ще ги пращате по пощтата, ще е необходимо ксеро-копие от личната Ви карта. Същото важи и ако ги подаде друго лице, например съпруга Ви. За подаване на молбата по чл. 6 от ЗСПД обаче се представя оригиналния акт за раждане на детето, за да се отрази извършеното плащане, т.е. без разходка до Плевен няма да се размине. И няма значение къде работи съпругът Ви.
Успех.
Вера

Re: Сърдечно много ви благодаря за отговорите!

Мнениеот Стоянова » 30 Юни 2004, 17:16

Много благодаря:)
Стоянова

Мнениеот Стоянова » 01 Юли 2004, 17:29

Здравийте отново,днес ми казаха,че казали по радиото сутринта пак нещо ново за майчинството.Нещо за тр.стаж и 4 месеца.И не ми стана много ясно.Нали беше 3 месеца?Аз и без това си имам само 3 от 2001.Има ли вероятност да не ми дадат тези помощи,дори и за година да е?
Стоянова

Мнениеот Стоянова » 01 Юли 2004, 18:31

Мисля,че както Вера ми го обясни тези неща дето ги приемат сега-за 4-те месеца от текущата година дето искат, важат за взимане на майчинство 2 год. или греша?А аз като безработна отдавна имам право да получавам от соц.грижи 1 год. ,както каза Вера, въпреки,че нямам достатъчно тр.стаж.Оказа се ,че мъжа ми го осигуряват върху 190 лв.
Стоянова

Мнениеот Вера » 05 Юли 2004, 14:12

Точно така, това за шестте месеца трудов стаж, от които последните три в предходните 12 месеца касае изплащане на обезщетение за майчинство и отглеждане на дете за осигурените майки, така че СПОКО, твърде много се притеснявате в сегашното си състояне. Ако нямате такъв поне стаж ще си получавате онова, за което вече съм Ви информирала. Успех.
Вера

Назад към Семейни казуси