начало

Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева

Заобикаляне на закона

Казуси за недвижими имоти

Re: Заобикаляне на закона

Мнениеот Melly » 18 Май 2010, 20:17

winnerbg написа:"sogio", питащия никъде не споменава за наличието на контра летар, от тук е ясно, че за да постигнем гонената цел, делото следва да бъде образувано с установителен иск на третото лице срещу страните по договора. Така този, който е готов да ни помогне (представяме си, че защитаваме третото лице) ще се окаже насрещна нам страна в процеса, а това е най-важното условие за нашия успех. Ето какво имам предвид - доказателствените средства за доказване на симулирането са:
1. контра летар (нямаме такова)
2. начало на писмено доказателство (също нямаме)
3. Пряко признание на отсрещната стртана - ето това е единственото доказателствено средство, което можем да използваме в нашия случай и което в съчетание с тези косвени индиции за симулативност ( нееквивалентните престации и размера на конкретно договорената цена) силно накланя везната в полза на третото лице.
Поздравления за "sogio", който ЕДИНСТВЕН забеляза неточното ми изказване! - при образуване на дело в този казус, заменителят, който е готов да съдейства на третото лице ще бъде всякога страна в процеса, което изключва възможността той да бъде свидетел в същото дело. Неговото изказване няма да бъде "свидетелстване", както го нарече питащия и което ме подведе да го нарека свидетел, а " обяснения на страна".

И какво от това? Удари в празно пространство. Защо подвеждате и давате храна за празни надежди у питащия?
Тя страната дава "обяснения" устно или в писмен вид. Това са твърдения, а не доказателства за твърдения по фактите.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот winnerbg » 18 Май 2010, 20:27

Melly, отново ще ти задам въпрос - Когато в обясненията си страната признава неизгодни за себе си факти - какво е това? Този път ще ти помогна малко - чел съм го в учебника на Живко Сталев - погледни там !!!
Говори, за да те видя! - Сократ
winnerbg
Младши потребител

Мнениеот Melly » 18 Май 2010, 20:39

winnerbg написа:Melly, отново ще ти задам въпрос - Когато в обясненията си страната признава неизгодни за себе си факти - какво е това? Този път ще ти помогна малко - чел съм го в учебника на Живко Сталев - погледни там !!!

Виж, опитах се да ти охладя импулса. Нямам никакво намерение да "си ги мерим",winnerbg. :evil:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот winnerbg » 18 Май 2010, 22:51

Аз не съм тук за да си го меря с някого, а за да обменям опит с вас.
winnerbg
Младши потребител

Мнениеот Melly » 19 Май 2010, 00:45

ykovachev написа:
+ още 1.
Дано мнозинството поукроти нечий ентусиазъм, че бая накриво е... "налконен" :wink:

Прочети още веднъж казаното от колегата Ковачев, winnerbg!
Сам си дай отговор...
Приклювам с участието си в темата.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sogio » 19 Май 2010, 11:17

winnerbg написа:Melly, отново ще ти задам въпрос - Когато в обясненията си страната признава неизгодни за себе си факти - какво е това?

Ами нищо все още. Чл.175 от ГПК казва как се преценява признанието на факт, направено от страна по делото - съобразно обстоятелствата по делото и наличния доказателствен материал. Ако страната по договора, която е страна и в производството по прогласяване на нищожността му, твърди, че волеизявлението й е симулативно, то тя трябва да представи контра летер. Ако не представи такъв, то това нейно твърдение виси във въздуха.
Друг е въпросът и дали признанието на този факт е неизгодено или изгодно за нея - с оглед конкретната ситуация и интереси към момента на водене на делото. Това, че има процесуално качество ответник и поддържа становище, което ползва ищеца не означава непременно, че признава неизгоден за нея факт.Защото съществува и понятието симулативен процес, което намирам за много подходящо за обсъждания случай.
sogio
Потребител

Мнениеот kirile » 19 Май 2010, 17:24

Melly написа:
kirile написа:Може ли един въпрос - след като нищожността не е обвързана с давностни срокове и винаги може да бъде претендирана , при установяване от съда на нищожността с какъв успех ответника може да претендира за придобивна давностно владение ?

Както в училище - съдът ще "постави" оценка "слаб 2" или оценка "отличен 6" :D

Не разбрахте въпроса ми - през това време текла ли е придобивна давност по владение на имота ? Имам в предвид от издаването на нищожен НА до установяването на неговата нищожност по съдебен ред , тъй като през това време ответника е владял имота с този НА ?
kirile
Потребител

Мнениеот winnerbg » 21 Май 2010, 13:46

Ами нищо все още. Чл.175 от ГПК казва как се преценява признанието на факт, направено от страна по делото - съобразно обстоятелствата по делото и наличния доказателствен материал. Ако страната по договора, която е страна и в производството по прогласяване на нищожността му, твърди, че волеизявлението й е симулативно, то тя трябва да представи контра летер. Ако не представи такъв, то това нейно твърдение виси във въздуха.

Имаме направено признание от ответната страна - това е достатъчно на първа инстанция. Тук делото приключва с решение в полза на ответниците.
След това ищецът веднага обжалва първоинстанционното решение и там изхождащото от другата страна признание пред първоинстанционния съд като държавен орган, което е отразено в съдебния протокол, удовлетворява изискванията на чл. 165, ал. 2 ГПК. То съставлява начало на писмено доказателство и прави допустими свидетелските показания, а съдът е длъжен да го прецени заедно с тях и другите доказателства по делото ( предоставен от ответната страна договор, който съдържа косвено доказателство за
привидност на сделката - нееквивалентните престации) на основание изискванията на чл. 154 ал.1 ГПК. Тук вече стига и един свидетел, който дори не е нужно да е присъствал на подписването на привидния договор. Достатъчно ще е някоя от двете страни по сделката просто да му се е похвалила за този договор, подписан между тях. А втори такъв свидетел би решил окончателно делото в полза на ищеца.
Важно е да повторя, че основанието на иска не е чл.17, ал.1 от ЗЗД, а чл.26. ал.2, предл.5.
И всичко това е позволено от закона. Доста ще се озори този, който се опита да изкара процеса симулативен.
winnerbg
Младши потребител

Мнениеот winnerbg » 21 Май 2010, 13:50

Абе как ги правите тези цитати в тоя форум? :roll:
winnerbg
Младши потребител

Мнениеот sogio » 22 Май 2010, 21:26

winnerbg написа:Имаме направено признание от ответната страна - това е достатъчно на първа инстанция. Тук делото приключва с решение в полза на ответниците.
След това ищецът веднага обжалва първоинстанционното решение и там изхождащото от другата страна признание пред първоинстанционния съд като държавен орган, което е отразено в съдебния протокол, удовлетворява изискванията на чл. 165, ал. 2 ГПК. То съставлява начало на писмено доказателство и прави допустими свидетелските показания, а съдът е длъжен да го прецени заедно с тях и другите доказателства по делото ( предоставен от ответната страна договор, който съдържа косвено доказателство за
привидност на сделката - нееквивалентните престации) на основание изискванията на чл. 154 ал.1 ГПК. Тук вече стига и един свидетел, който дори не е нужно да е присъствал на подписването на привидния договор. Достатъчно ще е някоя от двете страни по сделката просто да му се е похвалила за този договор, подписан между тях. А втори такъв свидетел би решил окончателно делото в полза на ищеца.
Важно е да повторя, че основанието на иска не е чл.17, ал.1 от ЗЗД, а чл.26. ал.2, предл.5.
И всичко това е позволено от закона. Доста ще се озори този, който се опита да изкара процеса симулативен.

winnerbg, с това което сте написал/а, напълно ми объркахте представите за правото. Досега си мислех, че поназнайвам нещичко, но вече не съм толкова сигурна. :oops:
sogio
Потребител

Мнениеот winnerbg » 23 Май 2010, 15:52

Това не съм го измислил аз, sogio, а съдията Борислав Белазелков!

Решение № 453 от 20.06.2003 г. на ВКС по гр. д. № 990/2002 г., II г. о., докладчик съдията Борислав Белазелков
winnerbg
Младши потребител

Мнениеот sogio » 25 Май 2010, 09:46

winnerbg написа:Това не съм го измислил аз, sogio, а съдията Борислав Белазелков!

Решение № 453 от 20.06.2003 г. на ВКС по гр. д. № 990/2002 г., II г. о., докладчик съдията Борислав Белазелков

Ако прочетете внимателно това решение (ищцеът е една от страните по договора, а ответници са другата страна и трето лице, което черпи права от този договор), ще видите, че е в подкрепа на моята теза.
sogio
Потребител

Мнениеот winnerbg » 25 Май 2010, 14:19

sogio написа:
Ако прочетете внимателно това решение (ищцеът е една от страните по договора, а ответници са другата страна и трето лице, което черпи права от този договор), ще видите, че е в подкрепа на моята теза.

Вярно е, че случаите не са идентични, но нас ни интересува правилото, което се съдържа в това решение. За да се приложи то не е важно кои са страните в процеса, а какъв е предмета на иска. На нищожност може да се позове както страна по договор (казуса в решението), така и всяко трето лице (нашия казус).Но който и от двамата да предяви иска по чл.26 ЗЗД работата му е винаги едина и съща - доказване, че действителната воля на страните по договора не е такава каквато е отразена в него. Т.е. две са изискванията за да се проложи това правило:
1. Предявен иск по чл.26, ал.2, предл.5 ЗЗД (без значение от кого)
2. Признание на ответник.
winnerbg
Младши потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси