начало

Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева

аткуване на нотариален акт?

Казуси за недвижими имоти

аткуване на нотариален акт?

Мнениеот ivan505 » 17 Юни 2010, 12:31

Имам един такъв въпрос .Преди време през 1998 год. моята майка е продала един апартамент който се е водил по документи на майка ми на мен и на брат ми,така пише в нотариални акт.Но май ,че има проблем ...Когато е станала проажбата на имота брат ми които по това време е бил (малолетен) на 13 год аз съм бил на 15 год.(непълнолетен) не си спомяням тоя факт но и аз съм се подписъл по време на самата продажба, но както и да е. Въпроса ми е как е възмойно да има сделка без Окръжния съд да е дал разрешение за това малолетния ми брат да продава? Понеже аз такова решение в акта за продажба не виждам да е било приложено като документите.
ivan505
Младши потребител

Re: аткуване на нотариален акт?

Мнениеот sogio » 17 Юни 2010, 12:54

Ако е станало така, то сделката ще е нищожна поради липса на съгласие - за Вас и противоречие на закона - за брат Ви. Ако обаче майка Ви сама е продала имота, то за ид.ч. над притежаваните от нея сделката е действителна, но не поражда ващно-прехвърлително действие.
И в двата случая можете да предявите ревандикационен иск, като в първия случай ще е обективно съединен с иск за нищожност.
За съжаление обаче малко късно сте се сетил - много вероятно е купувачът да се позове на изтекла в негова полза придобивна давност. Ако сделката е нищожна той придобива имота при владение в продължение на 10 г., а ако не е, той е добросъвестен владелец и придобива по кратката давност - 5 г.
А иначе как може да се извърши такава продяжба, ами може, нотариуси много, конкуренция голяма, всеки гледа да не връща клиенти.
sogio
Потребител

Re: аткуване на нотариален акт?

Мнениеот ivan505 » 17 Юни 2010, 15:50

Благодаря
ivan505
Младши потребител

Назад към Имотни казуси