начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Разликата между деликт и престъпление по 216 НК?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разликата между деликт и престъпление по 216 НК?

Мнениеот praktika » 19 Юни 2006, 10:10

Интересно ми мнението ви относно разликата между деликт и престъпление по чл. 216 - ал. 1 или 5, когато деецът, провокиран, "избива напрежението" като счупва един прозорец. Собственика на сградата е извън страната и хабер си няма за какво става на въпрос. Под съмнение е правомерното владение на сградата от страна на жалбоподателя, тъйн като не са представени доказателства в тази насока, дори гласни.
praktika
Младши потребител

Мнениеот bestdog » 19 Юни 2006, 10:16

Моето скромно мнение е, че ако е налице фактическият състав на престъплението по чл. 216 няма да се търси деликтна отговорност, а наказателна.
bestdog
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 19 Юни 2006, 10:43

bestdog написа:Моето скромно мнение е, че ако е налице фактическият състав на престъплението по чл. 216 няма да се търси деликтна отговорност, а наказателна.

А няма ли да се търси и наказателна, и деликтна (обезщетение за претърпените имуществени вреди)?! Въпреки, че счупването на един прозорец според мен ще се субсумира под чл. 9, ал. 2 НК.. но тук трябва да се отчетат и други обстоятелства. И все пак липсата на престъпление не е пречка за реализиране на деликтната отговорност, тъй катопоследната е съизмерима с вредата!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

От консултацийка ли имате нужда?

Мнениеот juristche » 19 Юни 2006, 11:07

Ако имате нужда от консултацийка по вълнуващите Ви по-горе въпроси, не се стеснявайте и пишете на juristche@lex.bg.

:lol:
juristche
Младши потребител

Мнениеот bestdog » 19 Юни 2006, 11:33

Миши, права си, но май не си прочела въпроса на Практика. Пита се каква е разликата между деликтна и наказателна отговорност, а от твоя отговор следва, че едно и също нещо. А за чл. 9, ал. 2 незнам, ама съм сигурен, че има доста скъпи прозорзи. :D
bestdog
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 19 Юни 2006, 11:50

Първо - не съм правА, а съм прав :D
И второ - мисля, че съм Ви отговорил много точно на така поставения въпрос.. Кое не разбрахте?

Престъплението е общественоопасно деяние, извършено виновно и обявено от закона за наказуемо (това предполагам го знаете - чл. 9, ал. 1 НК). Вината трябва да се докаже!

При деликта се причинява неправомврно (неправомврно, защото примерно вредите причинени при неизбежна отбрана не се обезщетяват, тъй като същите са извършени правомерно) вреда другиму, но не е необходимо деянието да е престъпно! Законът повелява, че всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил (наличието на вина се презюмира - за справки вж. ЗЗД)!

Няма пречка да се търси едновременно наказателна и деликта отговорност. Липсата на осъществен престъпен състав също не предполага изключването на деликтната отговорност.
Последна промяна mishi_83 на 19 Юни 2006, 12:01, променена общо 2 пъти

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Re: От консултацийка ли имате нужда?

Мнениеот mishi_83 » 19 Юни 2006, 11:54

juristche написа:Ако имате нужда от консултацийка по вълнуващите Ви по-горе въпроси, не се стеснявайте и пишете на juristche@lex.bg.

:lol:

Има ли смисъл да коментирам :shock:
Явно не сте запознат с някои от основните принципи на адвокатската професия.. или се опитвате да "пробиете" в рекламния бизнес :lol:

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 19 Юни 2006, 12:05

bestdog написа:... А за чл. 9, ал. 2 незнам, ама съм сигурен, че има доста скъпи прозорзи. :D

Приложението на този институт не се предпоставя само от размера на причинената щета, а и от много други обстоятелства, касаещи обществената опасност на деянието и дееца :wink:
mishi_83
Потребител

Мнениеот bestdog » 19 Юни 2006, 12:24

Мишко, отговори на въпроса на практика и си прибери лекциите или поне не ни занимавай с тях.
Въпросът на Практика е твърде конкретен, за да ми обесняваш и четеш закона и лекциите си за третокурсници.
bestdog
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 19 Юни 2006, 12:31

bestdog написа:Мишко, отговори на въпроса на практика и си прибери лекциите или поне не ни занимавай с тях.
Въпросът на Практика е твърде конкретен, за да ми обесняваш и четеш закона и лекциите си за третокурсници.

Не чета лекции.. а обяснявам по прост начин, като се надявам да "стоплиш" за какво иде реч.. но уви - напразно!!! Пита се за "разликата между деликт и престъпление по чл. 216 - ал. 1 или 5" Не е зле ти да си препрочетеш лекциите :wink:
mishi_83
Потребител

Мнениеот chadel » 19 Ное 2007, 18:09

bestdog написа:Мишко, отговори на въпроса на практика и си прибери лекциите или поне не ни занимавай с тях.

Ееее, нищо де, сега пък и ти... той поне пише грамотно. :lol:
chadel
Потребител

Назад към Наказателно право