начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

конкурс за младши магистрати Vol.1

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот pillar » 26 Яну 2007, 10:42

Minalata godina na izpita za ml.prokurori se tegliha vaprosi samo ot nak.pravnite nauki-1 ot ob6ata 4ast,edin ot specialnata 4ast i edin ot nak.proces. :)
pillar
Младши потребител

Мнениеот i.mar » 26 Яну 2007, 12:43

много благодаря за отговора
i.mar
Младши потребител

Мнениеот pillar » 26 Яну 2007, 13:47

:) a na izpita za mlad6i sadii minalata godina se tegliha po tri vaprosa po edin ot gragdansko,nak. i publi4nopravni nauki.

Uspeh na vsi4ki,koito 6te se iaviavat na ustnia.Tazi godina prosto gi propusnah konkursite.

Gal mi e za kolegite,za6toto ne mogat da se izpolzvat norm.aktove,kakto minalata godina.
pillar
Младши потребител

Мнениеот andronika » 26 Яну 2007, 14:29

Имам 4.75 на съдийския и не смятам да се явявам на устен. Успех на тези, които ще се явяват!
andronika
Потребител

Мнениеот Dracena » 26 Яну 2007, 15:53

Може ли някой колега, който се е явявал по времето, когато не са се ползвали нормативни актове, да сподели как протича изпитът?
По изтеглените въпроси ли питат или който каквото се сети от и извън конспекта?

И понеже няма как да се чете всичко - вие напр. ще учите ли за съдийския изпит мерки за неотклонение (няма ги в конспекта)?
Dracena
Младши потребител

Мнениеот shturka » 26 Яну 2007, 16:37

естествено, че това , което го няма в конспекта, няма да го уча, то за какво иначе служи тоза конспект- за да се проверат знанията в областите, които изрично са включени в него.
shturka
Младши потребител

Мнениеот dgeorgiev » 26 Яну 2007, 16:47

... и ще бъдете неприятно изненадани :shock:
dgeorgiev
Потребител

Мнениеот Dracena » 26 Яну 2007, 18:31

Щом ще сме неприятно изненадани, значи питат де що се сетят ли?
Dracena
Младши потребител

Мнениеот stdana » 26 Яну 2007, 19:14

Тази година за първи път не се разрешава ползването на нормативни актове на устния изпит. На устния съдииски изпит питат само по въпросите, които си изтеглил и са много либерални. За разлика от тях прокурорите питат за всичко което им хрумне и задават подвеждащи въпроси.
stdana
Нов потребител

Мнениеот dgeorgiev » 26 Яну 2007, 19:43

Да, на прокурорския изпит има някакъв обвинителен уклон по отношение на кандидатите. Що ли е така ? :lol:
dgeorgiev
Потребител

Мнениеот nietzsche » 26 Яну 2007, 22:29

Винаги ми е било много интересно какви са горе-долу заплатите на младши магистратите.При този силен наплив дали всичко това хабене на нерви си заслужава?
nietzsche
Нов потребител

Мнениеот shturka » 27 Яну 2007, 12:04

мисля че заплатите са доста ниски- около две средни бюджетни заплати за страната, така поне пише в ЗСВ, че толкова е заплатата за най-ниската съдийска длъжност. Струва ми се малко , като се има предвид че все пак си магистрат и че младшите се скъсват от работа, още повече на фона на някой заплати в частния сектор / напр. на юрисконсулт в банка/, това си е направо мизерия. То служителите в съдилищата взимат повече, особено ако имат много трудов стаж.
shturka
Младши потребител

Мнениеот shturka » 27 Яну 2007, 12:07

относно устния изпит, мисля, че на прокурорския е оправдано да питат за всичко по цялата нак. правна материя, защото все пак имаме само един НК и един НПК, но на съдийския е абсурдно да знаеш всичко -сметнете само броя на законите, които трябва да се знаят............
shturka
Младши потребител

Мнениеот batchvarov » 27 Яну 2007, 13:08

Абе то като се замисля, имам чувството, че и те самите не могат да знаят всичко, защото си е наистина множко... Но колкото и да четеш, нямаш ли необходимия късмет всичко отива на кино. Пък ако и нещо вземат да питат за ТР и съдебна практика, спукана ни е работата(поне на мен) :(
Успех на всички...and justice for all!
batchvarov
Нов потребител

Мнениеот aleator1 » 27 Яну 2007, 14:04

Колеги, за жалост и тази година ще има нагласяне на резултатите, но тактиката ще е по-различна.Поради големия гаф на прокурорския изпит сега са решили, че е по-удачно да се нагласи само устния изпит.Именно затова не се позволява и ползването на нармативни актове, за да може комисията винаги да те забие и да ти пише много по-ниска оценка, за сметка на много по-висока такава на техния човек, който впрочем може да има и 4.50 на писмения, но задължително ще изкара 6.00 на устния.По този повод в някои градове "избраните" вече подават молбите си за напускане на предишната си работа с увереността, че обезателно ще станат младши магистрати, въпреки смешно ниските си оценки от писмения изпит.Интересно защо досега се позволяваше ползването на закони, и понастоящем също, като се вземе предвид изпита за прокурори във ВКП, т.е. събеседването.Разбира се висшите прокурори може да не познават добре нормативната база, с която работят- НК и НПК :lol: , затова следва да ползват закончетата, но не и младшите съдии, те трябва да знаят всичко.В такъв случай ако някой изкара на устния изпит 6.00 не е ли по-логично да бъде назначен направо за съдия във ВКС :lol:.Единствения устен изпит, който се е провеждал досега по този регламент беше този за административни съдии, считам че едва ли има някой, който още да не е разбрал, че той беше доста съмнителен и че спечелилите бяха известни предварително, както и председателите на съответните адм.съдилища.Затова колеги дерзайте, но не са впрягайте толкова, други хора са помислили за това.Надявам се все пак да не съм права.
aleator1
Младши потребител

Мнениеот donnamob » 27 Яну 2007, 19:06

Абе със и без закони - такива картечници има сред колегите, че миналата година без малко да си изляза от устния заради тях. Изобщо не поглеждаха в закона, нито в записките си, все едно четяха на ум учебника. Преди мен повечето говореха по 20-30 минути по въпрос без пауза, без запъване...
donnamob
Младши потребител

Мнениеот marialex » 27 Яну 2007, 19:21

:shock: Това не е хубаво. МММММММмда дори никак не е хубаво :( Откъде се вземат такива чудеса на природата, че да ни комплексират нас обикновените хорица :roll:
marialex
Младши потребител

Мнениеот Dracena » 27 Яну 2007, 20:26

Как така са говорели по 20-30 минути на въпрос? Комисията не прекъсва ли? Леле... тайно се надявам като кажа най-същественото да ме прекъснат...
Колеги, комисията има ли пред себе си резултатите от писмения изпит - т.е. ще се влияе ли от тези резултати или не?
Dracena
Младши потребител

Мнениеот shturka » 27 Яну 2007, 20:36

да, влияят се от оценките от писмения изпит и то много, и трите пъти, които съм се явявала на устен, направо си ме питаха колко имам на писмения/ явно нямат пред себе си протоколите от писмения изпит или това е само за пред хората/. И не знам защо но също питаха за кой град кандидатсваш
shturka
Младши потребител

Мнениеот Dracena » 27 Яну 2007, 20:41

shturka, можеш ли да разкажеш как минава изпита за простосмъртните, а не за колегите-картечници (уви, не съм от вторите)? Като свършиш почват ли те с въпроси? Какви са въпросите - свързани с тълкувателни решения или други? Където има по незнам си колко предпоставки, подточки и хипотези - всичко ли трябва да се изпее?...
И вярно ли е, че когато се паднел граждански казус на изпита питали повече за наказателно?
Dracena
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити