Здравейте скъпи юристи,
искам да задам едно запитване до Вас. Ако Върховен Касационен Съд е издал някаква присъда на даден човек (примерно около 7-8 години), то какъв е срока и на давност? Тоест вярно ли е твърдението, че ако до 1 година осъденият не е намерен то присъдата отпада?
Благодаря Ви предварително.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 09:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
запитване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Благодаря за отговора.
А ако може да ми кажете какъв е срока на давност на такава присъда/решение. ( става въпрос ако осъденият не е намерен за изпълнение на присъдата)
Благодаря предварително.
А ако може да ми кажете какъв е срока на давност на такава присъда/решение. ( става въпрос ако осъденият не е намерен за изпълнение на присъдата)
Благодаря предварително.
- genoveva
- Младши потребител
За присъда около 7/8 години давността е 10 години, доста време ще трябва да се укрива твоя човек, направо ще стане партизанин.
- aleks84
- Потребител
Благодаря за отговора.
Аз питах попринцип недай Боже ако стане така. Длъжна съм да знам вариантите.
Благодаря Ви.
Аз питах попринцип недай Боже ако стане така. Длъжна съм да знам вариантите.
Благодаря Ви.
- genoveva
- Младши потребител
Ако може да попитам още нещо.
Това ли е последната инстанция? Върховния Касацинен съд? Или не е? Може ли да се обжалва още след излезнало решение от там или не? И ако да къде? В Хага?
Благодаря предварително.
Това ли е последната инстанция? Върховния Касацинен съд? Или не е? Може ли да се обжалва още след излезнало решение от там или не? И ако да къде? В Хага?
Благодаря предварително.
- genoveva
- Младши потребител
За 7/8 години абсолютната давност не е ли 15 г.? Защото се предполага, че все пак ще се предприемат някакви мерки да го търсят това лице
- Gabi1
- Потребител
Давност за погасяване на наказателно преследване. Изхожда се не от размера на определеното от съда наказание , а от предвиденото от закона за съответното престъпление.
По другия въпрос- ВКС е последна инстанция, по принцип решението е необжалваемо. Може да се атакува при изрично предвидени в НПК случаи (неистински доказателства, сл.нарушения от съдия, прокурор и пр...)
По другия въпрос- ВКС е последна инстанция, по принцип решението е необжалваемо. Може да се атакува при изрично предвидени в НПК случаи (неистински доказателства, сл.нарушения от съдия, прокурор и пр...)
- uvella
- Потребител
[quote="uvella"]Давност за погасяване на наказателно преследване. Изхожда се не от размера на определеното от съда наказание , а от предвиденото от закона за съответното престъпление.
Чл.82 от НК има предвид именно размера на наложеното наказание, когато предпоставя погасителна давност за изпълнение на наказание - изводът ви следва да е еднозначен колега uvella.
Чл.82 от НК има предвид именно размера на наложеното наказание, когато предпоставя погасителна давност за изпълнение на наказание - изводът ви следва да е еднозначен колега uvella.
- gavra
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|