начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отнети вещи

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отнети вещи

Мнениеот monntes » 29 Мар 2007, 09:29

Добро утро колеги,
Моля за помощта Ви! Подлежат ли на връщане, отнетите с наказателно постановление вещи, предмет на нарушението, в случаите, когато НП бъде отменено от съда поради допуснати процесуални нарушения при издаването му? Ако подлежат на връщане, то има ли срок, в който може да бъде извършено то? Къде мога да намеря нормативна уредба на този казус? Много Ви благодаря, предварително!
monntes
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 29 Мар 2007, 11:34

След като НП е страдало от съществен порок и в следствие от това е било отменено, то тогава НП не поражда никакви правни последици, т.е. то е едно правно нищо.
От тук недвусмисленият извод, че отнетите въз основа на наказателното постановление вещи, трябва да бъдат върнати и в това не може да има никакво съмнение. Остава разбира се изключението, ако става дума за вещи, които сами по себеси, ex lege са забранени за притежание.

Не знам в ЗАНН да има разписан срок, струва ми се връщането на отнетите вещи, трябва да е постановено в решението на съда отменил обжалваното НП.

PS: Ако сте юрист, би следвало да сте наясно, че Вашият въпрос е в сферата на административното, а не на наказателното право.
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот monntes » 29 Мар 2007, 14:58

В решението пише единствено, че съдът отменя наказателното постановление, поради посочените по-горе от мен пороци. Нито думичка за връщането на вещите, предмет на нарушението.
Благодаря, Ви за отговора!

P.S. Юрист съм, но поставих въпросите си в този раздел, имайки предвид еднородността на наказателната и административно-наказателната отговорност и препратките на ЗАНН към НК и НПК.
monntes
Младши потребител

Мнениеот bay4o » 30 Мар 2007, 11:54

А вие вещите поискахте ли си ги от административнонаказващия орган въз основа а отмененото наказателно постановление?
bay4o
Потребител

Мнениеот monntes » 30 Мар 2007, 14:34

Всъщност, не от мен са отнети вещите. И да, хората , от които са били отнети вещите, си ги поискаха.
monntes
Младши потребител

Мнениеот 1968 » 30 Мар 2007, 15:11

Не забравяйте, че понякога при отмянана НП на процесуално основание, АНО издава ново НП, при което е избягнато нарушението!!!!!Може да са направили така.Това обикновено е практика на бившето ХЕИ.
1968
Потребител

Мнениеот monntes » 30 Мар 2007, 15:34

Може и глупаво да Ви звучи, но за пръв път чувам за такова нещо. Може ли да ми посочите и други случаи на подобна практика?
monntes
Младши потребител

Мнениеот 1968 » 30 Мар 2007, 16:42

Това бе рядка праткика преди няколко години, която много бързо бе парирана/поне в нашия съдебен район/.Дори второто НП беше със същия номер, като първото.Бяха прекарали наказания, като при връчването на второто НП му казали, че това било първото, и човека не бе обжалвал.После стана малко трудно, но успяхме да накараме АНО да не прави подобни неща.
1968
Потребител

Мнениеот monntes » 12 Апр 2007, 11:04

Благодаря Ви, за помощта! Аз, обаче, имам още въпросчета и Ви моля отново за помощ. Има ли давностен срок, в който да бъдат поискани отнетите вещи? В ЗАНН няма уреден такъв срок. Означава ли това, че могат да се искат безсрочно?
monntes
Младши потребител

Назад към Наказателно право