Призована съм за свидетел в друг град. За да пристигна навреме трябва да пътувам с кола. Освен това си загубвам цял ден, а никой не ми дава пари, ако не работя. Не съм на трудов договор. Консултант съм. Часовата ми ставка е 15 лв.Въпросите ми са:
1. Какви разходи за път ще ми заплати съда?
2. Тъй като ще пътувам с кола, какви данни ще ми искат? Например каква е колата, разстоянието как ще се изчисли - от град до град или по километража, или по друг начин?
3. Съдът ще поеме ли загубите ми от пропуснатите дни? Имам предвид, че на работещите по трудов договор работодателят е длъжен да им даде платен отпуск за деня на свидетелстването. Аз не работя по трудов договор, но също имам задължения и също ще загубя пари.
4. Последно, вече два пъти се явявам в съда, но поради различни причини делото се отлага и аз не съм разпитвана. Ще ми се заплати ли за всеки път когато съм се явявала в съда, макар че не се е гледало делото.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 08:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
свидетел в съда
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Разходът който ще направиш за пътуването с личен автомобил ще ти бъде заплатен, пази си касовата бележка за горивото. Данните които ще ти искат е марката на автомобила, на какво гориво е -бензин, дизел, газ. За разстоянията си има таблица, няма да се вземе предвид километража на автомобила.
Не си на тр.договор, но не става ясно на гражд.договор ли работиш или имаш собствен бизнес. Тези 15 лв. на част регламентирани ли са някъде?
При всички случай можеш да предентираш някаква сума за дневни примерно 50 лв. и да се надяваш съдът да ти я уважи. Съгласно чл. 61 ГПК възнаграждението на свидетелите се определя от съда.
За предните съдебни заседания е следвало да претендираш разходи тогава.
Не си на тр.договор, но не става ясно на гражд.договор ли работиш или имаш собствен бизнес. Тези 15 лв. на част регламентирани ли са някъде?
При всички случай можеш да предентираш някаква сума за дневни примерно 50 лв. и да се надяваш съдът да ти я уважи. Съгласно чл. 61 ГПК възнаграждението на свидетелите се определя от съда.
- alena_
- Потребител
alena_ написа:Разходът който ще направиш за пътуването с личен автомобил ще ти бъде заплатен, пази си касовата бележка за горивото. Данните които ще ти искат е марката на автомобила, на какво гориво е -бензин, дизел, газ. За разстоянията си има таблица, няма да се вземе предвид километража на автомобила.
и на свидетелите по наказателни дела ли се заплащат разходите?
- zzzzz
- Потребител
Свидетелите по наказателни дела също имат право да получат възнаграждение за загубения работен ден, както и да им бъдат заплатени разноските които са направили - за справка чл. 122 НПК
- alena_
- Потребител
Благодаря, Алена, за отговора! Мога да уточня, че има норматив за часовата ставка за консултации в нашата гилдия. Освен това съм и управител на дружество.
За мен възниква и въпросът: Ако съдът откаже да ми заплати други разноски, освен пътни, какъв е начинът да ги искам от съда?
За мен възниква и въпросът: Ако съдът откаже да ми заплати други разноски, освен пътни, какъв е начинът да ги искам от съда?
- svidetel
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|