Здравейте,
Поздравления за хората, които поддържат този форум! Чудесно е, че има място където хора с различни проблеми могат да намерят отговори на въпросите си.
Не знам от къде точно да започна с излагането на питането си и моля за извинение ако се изразявам неясно!
Проблема ми е следния.
През 2002 година ми предстоеше да бъда повикан да отбия военната си служба.
Имах причини поради които реших да подам молба за замяна на войнските ми задъжения с алтернативна служба. Във военното окръжие отказаха да приемат молбата ми тъй като била просрочена, а също така и поради факта, че съм бивш състезател по спортна стрелба. Въпреки отказа на служителите в окръжието, бях посъветван от адвокат да изпратя молбите си директно в министерство на отбраната и министерството на труда и социалната политика. Това и направих.
Въпреки молбите ми след не много време получих повиквателна заповед според която трябваше да се явя за да отбия военната си служба.
На молбата ми до Комисията по алтернативна служба все още не беше отговорено. Дните си минаваха, чаках отговор на молбата ми, но такъв не идваше.
По съвет на адвоката ми, пуснахме жалба(чрез началника на военното окръжие) срещу повиквателната заповед до Окръжния съд в града в който живеех.
Датата на която трябваше да вляза в казармата дойде и аз се явих в поделението в което ме викаха. Службата ми като войник започна. След известно време писах на началника на военното окръжие и се оказа, че той изобщо не препратил жалбата ми до Окръжния съд. Тогава адвоката ми пусна жалбата срещу повиквателната директно до Окръжния съд.
Поради мои религиозни убеждения в казармата отказах да извършвам някои дейности, отказвах да работя в един ден от седмицата а също така отказах да положа и военна клетва (това всъщност бяха причините, поради които исках да служа алтернативна служба).
В следствие на тези мои откази, срещу мен бяха заведени следствия а по-късно и наказателни дела. Военен съд ме осъди да заплатя парични глоби. Едната от тях беше малка и не ми беше проблемна, но другата е в размер на малко над 1100 лв и не съм я плащал.
Жалбата срещу повиквателната заповед, която бях подал в Окръжния съд, не беше уважена. Обжалвахме решението на Окръжния съд пред Върховния Администативен съд и той се произнесе в моя полза, отмени повиквателната заповед като незаконна. Това решение обаче дойде едва след като вече бях изслужил военната си служба и след като бях вече осъден да платя парични глоби.
В следстие на решението на ВАС, водих гражданско дело срещу министерство на отбраната за обезщетение, тъй като за срока на военната ми служба не ме бяха пуснали нито веднъж в отпуск а също така бях подложен и на разни други "приятни" неща. Иска ми срещу министерството на отбраната беше уважен и съдът осъди военните да ми изплатят обезщетение за нанесените ми нематериални щети.
След дългия разказ, ето и същината на въпроса ми.
Въпреки решението на ВАС, глобите наложени ми от Военния съд и по-специално голямата глоба от над 1100 лева си стои, и от Агенцията за държавни вземания ми пращат писма да си я платя, което си в реда на нещата.
За съжаление сроковете за възобновяване на наказателните дела, които бяха водени срещу мен, отдавна е изтекъл.
Въпроса ми е следния. Има ли някакъв начин по който мога да оспоря наложената ми от военния съд глоба?
Посъветваха ме да пиша до президента на България, което сигурно ще направя, но дали това е единственото което може да се направи?
Предварително благодаря на всички отзовали се!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 22:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за съвет по интересен случай
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
От изложението става ясно само, че е налице интересен казус, който обаче по никакъв начин не може да се коментира, тъй като липсват дати на събитията, както и посочване на основанията за водените производства и вида им, основанията за наложените санкции и реда по който са наложени. При това положение, за да се отговори дори и отчасти най-общо на въпроса ще трябва да се напише цяла лекция.
По-добре помолете колегата, който ви е водил делата, ако не може да ви даде съвет (което се съмнявам) да направи той изложение на казуса ви.
Поздрави!
По-добре помолете колегата, който ви е водил делата, ако не може да ви даде съвет (което се съмнявам) да направи той изложение на казуса ви.
Поздрави!
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала
- hebigatsu
- Активен потребител
Благодаря
Благодаря за отговорите!
Ще последвам съвета ви, но проблема е, че до момента получавах правна помощ безвъзмездно. След като приключи последното дело, организацията, която ме защитаваше, не е поемала ангажимент към мен да ме консултира, та заради това реших да потърся мнение в този форум.
Ще последвам съвета ви, но проблема е, че до момента получавах правна помощ безвъзмездно. След като приключи последното дело, организацията, която ме защитаваше, не е поемала ангажимент към мен да ме консултира, та заради това реших да потърся мнение в този форум.
- OrhCh
- Нов потребител
spored men mojete da izchakate Agenciata za durjavni vzemaniq da vi obrazuva izpulnitelno delo, koeto vie da objalvate pred suda i da dokajete nepravomernostta na nalojenite vi parichni globi s resheniata na VAS i grazdanskia sud, s koito razpolagate.
Kazvam tova s izvesten risk da vi zabludq nevolno, tui kato tozi kazus sledva da se izsledva v detaili, za da se nameri nai-dobria podhod za razreshavaneto mu.
Kazvam tova s izvesten risk da vi zabludq nevolno, tui kato tozi kazus sledva da se izsledva v detaili, za da se nameri nai-dobria podhod za razreshavaneto mu.
- prof_prof
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|