начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Obvinenie v izmama

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Obvinenie v izmama

Мнениеот kremka73 » 04 Май 2007, 18:00

Извинете ако не съм се насочила в правилния раздел, но ми казаха, че ще ме съдят по НПК.
Като пълномощник на сестра ми и бившия й приятел закупих преди 3 години апартамент и земеделска земя. Сумите за плащането получавах по сметка, от която е видно, че по-голямата част от плащанията са от нея. В нот.актове двамата са записани като съсобственици с по 1/2.
Сега след като се разделиха, бившият й приятел ме обвинява в измама, като казва, че съм нямала право да купувам в съсобственост имоти, а в пълномощното не е посочено такова ограничение. Освен това приподписване на сделките в нот. актове са посочени по-ниски цени /по съвет на нотариуса/. За реалната цена на апартамента имам договор със строителната фирма.
Сега заплашва да ме съди за измама към него и за измама към държавата. Възможно ли е, при условие, че съм действала така както ми кажат и за всяка сделка и плащане съм се консултирала с тях, но сега не мога да го докажа. Т.е. при условие, че ме е упълномощил да откривам и закривам банкови сметки, да тегля от тях, да купувам недвижими имоти и др. такива, а сега когато се разделиха в не много добри отношения е решил да тормози мен Sad :cry:
kremka73
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 04 Май 2007, 18:49

Мисля, че блъфира.
Доколкото сте била надлежно упълномощена от нещо, не би трябвало да има проблеми.
Вж., относно евентуални последствия за укриването на данъци, зависи много от доказателствата. Но всъщност данъчнозадълженото лице е бил той.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот kremka73 » 04 Май 2007, 19:22

Не знам до колко блъфира, защото ми се обади адвокат, който е нает от него. Твърдят, че бившият й приятел не знаел, че имотите са в съсобственост. А аз съм предала нот. актове още преди 2 години.
Тъй като апартамента е на по-висока стойност отколкото е посочено в нот.акт ме обвиняват и в това, че съм злоупотребила със парите му. А при сделката нотариуса ми обясни, че това се прави с цел да не се плащат високи такси. Преди да подпиша се обадих на сестра ми и бившия й приятел, за да ги уведомя за това. Лошото е, че сега при евентуално дело ако премълча за реалната цена излиза, че наистина съм злоупотребила с парите, а ако покажа пред съда договора с реалната цена ме обвиняват, че подлежа на наказание за измама към държавата.
Затова се притеснявам как да постъпя.
kremka73
Младши потребител

Мнениеот divain » 05 Май 2007, 10:47

Не се притеснявайте толкова.
Ако е възможно , можете ли да "пресъздадете " точно какво пише в пълномощното дадено от сестра Ви и приятелят й.
divain
Потребител

Мнениеот kremka73 » 05 Май 2007, 14:25

Точка от това п-но е: Да закупува недвижими имоти и движими вещи, вкл. МПС-та за моя сметка и на мое име, както и да прехвърля /продава, дарява, заменя е др.такива/ единствено и само движимите ми вещи, вкл. МПС-та, на когото намери за добре и при каквито условия счете за необходимо, вкл. и да ги прехвърля сама на себе си.
Но сега твърди, че съм го измамила, защото никъде не ме е упълномощил да купувам в съсобственост.
Поначало не исках да го представлявам, защото са без брак и бях против закупуването на каквито и да е недвижими имоти, но го направих заради сестра ми. Тъй като те живееха в чужбина, а сега там има ограничителна заповед да не я приближава, той явно е решил да тормози мен. Просто не знам ако наистина се стигне до съд какво да показвам и какво да казвам. Ни така, ни така.
kremka73
Младши потребител

Мнениеот kremka73 » 09 Май 2007, 09:36

Моля, само да ми кажете дали е възможно да ме подведат под отговорност за това, че в Нот.акт е посочена по-ниска цена и дали може да ме осъди, че съм купувала в съсобственост.
Благодаря ви предварително за всеки съвет.
kremka73
Младши потребител

Мнениеот divain » 09 Май 2007, 22:46

Това , че сте купували в съсобственост недв. имоти не ме притеснява чак толкова , защото - това е станало преди две години , не е забранено изрично / макар , че е казано "на мое име и за моя сметка ", но тук може да се разбира и ид. части / ...и ако той не е бил съгласен с действията Ви е имал достатъчно време да го покаже , а най-малкото - не би плащал вноските.

Притеснява ме само това , че н.акт е с по-малка ст-т , а Вие не можете да докажете , че той е бил съгласен с това.

Ако се стигне до дело , то тогава и сестра Ви ще бъде привлечена и всичко ще е въпрос на доказване. Не мисля , че шансовете са Ви малки , но много зависи от доказателствата и адвоката Ви . Не мисля също и , че ще се стигне до дело ... , мисля , че всичко е на емоционална основа...Ако евентуално се стигне до там , потърсете си добър адв. , но до тогава ...- здраве !
УСПЕХ! :wink:
divain
Потребител

Мнениеот kremka73 » 10 Май 2007, 08:36

Благодаря Ви,
Пожелавам Ви всичко най-хубаво. :)
kremka73
Младши потребител

ОТГОВОР!!!

Мнениеот sledovatel_NSlS » 10 Май 2007, 13:10

Накратко - Не можете да бъдете осъдена за престъпно деяние по член 209 и сл. от НК, /измама/, защото не сте извършила това престъпно деяние нито от обективна, нито от субективна страна. Не ми се обяснява защо е така, пък и едва ли Ви интересува. Разбира се, това не изключва "фактическия тормоз" който можете да преживеете от упълномощени адвокати на противната страна и прочее неприятни емоции...:)))
sledovatel_NSlS
Младши потребител

Мнениеот kremka73 » 10 Май 2007, 14:16

Благодаря Ви за съветите. Чувствам се много притеснена, защото бившият приятел на сестра ми си е наел много добър адвокат /според думите на адвокат, при когото отидох за консултация/. Тъй като съм от малък град, а поради естеството си на работа не мога да отсъстам, за да отида при адвокат от областния град /където е й бившият приятел/ се обърнах за съвет в този форум. Та, думите на адвоката с когото се консултирах бяха: "Аааа, съгласявай се на всичко. Ти знаеш ли този адвокат колко е добър. Ти знаеш ли, че ще те осъди и всичко ще вземе на сестра ти. Ще те осъди и за това, че си излъгала държавата и т.н." Всичко това ме притесни, при условие, че всички действия, които съм предприемала бяха съгласувани с тях.
За съжаление сега разбрах, че дори и да направиш на някого добро, може да очакваш от него зло.
На всички, които ми помогнаха със съвет,
Благодаря Ви.
kremka73
Младши потребител

Мнениеот divain » 10 Май 2007, 16:11

kremka73 написа:Благодаря Ви за съветите. Чувствам се много притеснена, защото бившият приятел на сестра ми си е наел много добър адвокат /според думите на адвокат, при когото отидох за консултация/.Това е глупаво , може да е добър , но не е единствен . А и какво значи добър? По някога , когато си много загазил и най- добрият не може да ти помогне . Аз не казвам , че няма и добри адвокати и , че хода на самият процес до голяма степен зависи от знанията И УСИЛИЯТА им .Тъй като съм от малък град, а поради естеството си на работа не мога да отсъстам, за да отида при адвокат от областния град /където е й бившият приятел/ се обърнах за съвет в този форум. Та, думите на адвоката с когото се консултирах бяха: "Аааа, съгласявай се на всичко./Някой нещо предлагал ли ти е всъщност?/ Ти знаеш ли този адвокат колко е добър. Ти знаеш ли, че ще те осъди и всичко ще вземе на сестра ти. Ще те осъди и за това, че си излъгала държавата и т.н.Съди съдът , а не адвоката :wink: " Всичко това ме притесни, при условие, че всички действия, които съм предприемала бяха съгласувани с тях./ Има ли всъщност повдигнато някакво обвинение , някакви искания направени от негова страна или някакви КОНКРЕТНИ действия , които да те навеждат на тези мисли. Ако не е така - за момента с нищо не можем да Ви помогнем ... , а само да гадаем какво ще бъде.... какво ще стане и т. н.. И по- горе Ви казах , ако са предприети конкретни действия срещу Вас пишете , а ако не - здраве ! :wink:
За съжаление сега разбрах, че дори и да направиш на някого добро, може да очакваш от него зло.
На всички, които ми помогнаха със съвет,
Благодаря Ви.
УСПЕХ !
divain
Потребител

Мнениеот kremka73 » 11 Май 2007, 07:20

С риск вече да ви досадя, но тази ситуация ме кара вече да се побъркам. Тъй като и от двамата имам пълномощно, а те решиха уж да си влагат парите в България и затова искаха като техен пълномощник да ги представлявам за закупуването на имоти тук. Всечко беше ОК, докато не се разделиха. Тогава от негова страна започна психически толмоз към сестра ми. Започна да я заплашва, че ако не му прехвърли всичко на негово име ще я убие и др. такива. Във връзка с това в Испания издадоха ограничителна заповед срещу него. Тогава той се прибра в БГ и започна да тормози мен. Първо ме заплаши, че ако не му се прехвърли всичко на него не отговарял какво ще се случи. Обърнах се към нашето РПУ, но от там ми казаха, че след като няма свидетели за заплаха, нищо не могат да направят. След това започна да ми се обажда и да ме заплашва, че ще ме съди, за измама. Преди 10-тина дни ми се обади адвокат от негово име, за да поиска среща и ме уведоми, че в мой интерес било да не се стига до съд, защото ще ме съдят за измама към него и за измама към държавата /за това, че в НА стойността е по-ниска/. Аз се притесних, защото както споменах по-горе след консултация с адвокат той ми каза да се съгласявам, защото щели да ме осъдят. А аз все повече се обърквам. На всичко отгоре в Испания сестра ми като гарант му изплаща лизинга за лек автомобил, който той прибра в БГ и спря да плаща в Испания. Там срещу него има и заведено друго дело, но тук в БГ никой не го търси по него.
Не мога да разбера как човек, който не си плаща заемите, а оставя друг да му ги погасява, подсъден по дело за тормоз, за нападение на служебно лице и др.такива да ме обвинява в измама и неговия адвокат да ме заплашва, че ще ме осъди. А при консултация от моя страна с адвокат да ми обяснява, че нищо не мога да направя. Ужас.
Извинете ме, че може би съм малко по-емоционална, но това продължава вече 6-ти месец и ме съсипва.
kremka73
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 11 Май 2007, 12:35

Воистина досаждате!

Просто
1. успокойте се, дишайте дълбоко
2. нищо и никому не прехвърляйте
3. не се връзвайте на приказките им

Ако има развитие
1. опитайте се да имате свидетели при заплахите
2. ако прокуратурата започне действия, наемете си друг адвокат
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Назад към Наказателно право