начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Свидетел, осъждан за лъжесвидетелстване

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Свидетел, осъждан за лъжесвидетелстване

Мнениеот andronika » 09 Юни 2007, 07:15

Защитавам обвинен в "Х" престъпление. След поредното съдебно заседание, получавам информация от подзащитния ми, че един от ключовите свидетели на обвинението е осъждан многократно, в това число неколкократно за лъжесвидетелстване. Поради това, че следващото заседание е след 3 месеца и вероятно има възможност тогава да бъдат изчерпани доказателствата и делото да се приключи и като считам, че е от голямо значение съдебното минало на този свидетел, искам да направя следното: Да пусна молба, с която да искам съдът да изиска св-во за съдимост на въпросния свидетел и съдът да се произнесе в закрито заседание. Но въпросът ми е как Прокурорът ще се запознае с моето искане и как ще даде становище. Изобщо допустимо ли е по този начин да се иска събиране на доказателства. Каква е възможността според вас съдът да не уважи искането ми и да постанови да направя искането си в съдебно заседание или пък изобщо да откаже, с мотив, че това е правно ирелевантно. Благодаря предварително на далите своето мнение.
П.П. Искам да направя искането по този начин, за да спестя още едно разкарване на подзащитния ми, който е от другия край на България и е в много тежко материално положение.
andronika
Потребител

Мнениеот dinev » 09 Юни 2007, 10:20

интернета ми се скапва, за което се извинявам. Пратил съм три съобщения.
Последна промяна dinev на 09 Юни 2007, 10:24, променена общо 1 път
Blessings upon the throne of tyranny
dinev
Потребител

Мнениеот dinev » 09 Юни 2007, 10:21

В съдебно заседание ще представите събравине от Вас доказателства ( св-во за съдимост на свидетеля Х, и т.н.), които съдът трябва да допусне, след като прокурора даде своето мнение. Въпросът е какво е казал този свидетел на досъдебното производство, какви показания е дал. Тъй като Вие сте запознат със конкретното дело, би следвало да знаете дали е говорил истината тогава, или не. Ако сте убеден, че е излъгал, трябва при разпита на същия в съдебно следствие да се опитате с въпросите си така да го объркате, че да започне да си противоречи, което да събуди основателно съмнение у съда за достоверността на дадените от него показания. Този свидетел дали е разпитан в съдебно заседание на фазата на съдебното следствие, или не е? Прокурорът ще се запознае със искането Ви в съдебно заседание, и тогава ще даде становище по допустимостта и относимостта на исканите доказателства към делото.
dinev
Потребител

Мнениеот andronika » 09 Юни 2007, 14:04

А на какво основание ще ми издадат св-во за съдимост на това лице? Аз затова искам съдът служебно да го изиска. Действително свидетелят се обърка при разпита ... лошото е, че наистина има лице, което е извършило деянието, а свидетелите го покриват, набедявайки подзащитния ми. Не ми се искаше да чакам СЗ, тъй като периодът е голям, та затова питането ми бе по-скоро дали мога по този начин да изискам събиране на док-ва?
andronika
Потребител

Мнениеот dinev » 10 Юни 2007, 14:26

според мен няма как да стане, освен ако не е изискано свидетелството за съдимост служебно от съда. Разбира се, Вие трябва да разясните на съдията каква е относимостта на доказателството, за да го убедите.
dinev
Потребител

Мнениеот kontrol » 12 Юни 2007, 14:03

Не в 3, в 4 поста, Динев нищо не каза, защото сме точно там, откъдето Андроника почна. :D :D
Ами пробвайте, от опит глава не боли.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот maria01 » 13 Юни 2007, 08:52

Ани, мисля, че има и друг начин - да поискаш от съда удостоверение, по силата на което ти да се снабдиш със свидетелство за съдимост на свидетеля еди кой си и в молбата си обясни какво отношение има към делото. Щото иначе - няма да висиш на главата на съдията я, за да напише резолюция да се изиска свидетелство, може и да напише - в с.з. ще се произнеса и толкоз. Може да пишеш и двете - да се изиска служебно от съда или да ти се издаде удостоверение ти да се снабдиш. Дано стане - ако не ще си го искаш в съдебно заседание, ако ти откаже съдът, ще имаш още едно основание да жалиш после.
maria01
Потребител

Мнениеот barri » 20 Юни 2007, 11:24

това 4е свидетеля е бил осъждан не зна4и нищо.не може да съдите за неговите деиствия в момента по това,което е вършил преди.дали лъжи или не ще се види на самия разпит.
barri
Потребител

Назад към Наказателно право