начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

въпрос относно полезен модел

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос относно полезен модел

Мнениеот golf4gti1 » 08 Ное 2008, 15:16

здравейте, регистрирах се сега, но съм чел и преди тук. сега се налага да попитам нещо

става дума, че искам да защитя полезен модел (понеже процедурата е по-кратка и улеснена отколкото за изобретение), но имам някои неясноти. бях в патентното ведомство, взех си формулярите и разгледах на таблото и в интернет всичко което успях да намеря.

не ми е ясно само едно - как се формулират патентните претенции, областта е много специфична и не знам точно как да процедирам. всичко друго съм направил - чертежите, реферата, описанието, документите според изискванията.

ако някой сблъсквал се с подобен проблем може да помогне ще съм му задължен, защото в интернет не намерих нищо което да ми помогне.
виждам, че може да се наеме представител по индустриална собственост, което също е вариант, но не знам колко би струвало и как се уреждат взаимоотношенията с него. ако има някой ползвал услугите на някого и е доволен може да сподели малко опит и да го препоръча, ще се радвам!

извинявам се за отнетото ви време и благодаря предварително на евентуално оказалите помощ.
golf4gti1
Нов потребител

Re: въпрос относно полезен модел

Мнениеот palimsest » 10 Ное 2008, 11:14

в случая не всеки адвокат е подходящ,
по-добрия вариант е да си потърсите представител по индустриална собственост, който е с юридическо образование...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Re: въпрос относно полезен модел

Мнениеот moommy » 18 Ное 2008, 12:27

С тази регистарционна процедура и описание + претенции направени от неспециалист... най-много да получите една хартия, която да окачите на стената.

Трябва Ви ПИС (както вече Ви посъветваха)специалист в областта, в която е новото решение или такъв с юридическо образование (в този случай Вие сте специалиста в областта). Те ще Ви посъветват за подходящата форма на закрила, както и за доста неща, за които няма да се сетите сам/а.
Аватар
moommy
Младши потребител

Назад към Интелектуална собственост