начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ЗАПИС НА ЗАПОВЕД - КАКВО ДА НАПРАВЯ

ЗАПИС НА ЗАПОВЕД - КАКВО ДА НАПРАВЯ

Мнениеот fintzy » 27 Авг 2009, 12:57

Здравейте! Имам нужда от професионална информация. Преди 2 години и половина дадох на заем доста сериозна сума пари на много близък човек /поне до тогава/ като съответно ми подписа пред нотариус запис на заповед. Падежът беше на 10.06.2007 г., като от тогава въпросния човек изчезна безследно. До момента се надявах да се появи от някъде, но поради финансови проблеми немога да чакам повече. От информацията в интернет разбрах, че май съм закъснял с каквото и да било. Моля, посъветвайте ме какво да направя! Благодаря предварително!!!
fintzy
Нов потребител

Re: ЗАПИС НА ЗАПОВЕД - КАКВО ДА НАПРАВЯ

Мнениеот REVOLUTION » 27 Авг 2009, 13:34

Не сте закъснял , може да си изкарате ЗНИ и ИЛ въз основа на ЗЗ и след това да образувате изпълнително дело срещу ДЛ.Процедурата не е особенно сложна , но все пак най-добре е да ангажирате адв.!

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот fintzy » 27 Авг 2009, 14:00

Сърдечно благодаря! Имам още едно въпросче. Ако човекът няма абсолютно нищо на негово име какво следва? По какъв начин мога да си взема парите или такъв не съществува? :( Съмнявам се, че семейството му може да бъде солидарен длъжник или нещо подобно. Благодаря!
fintzy
Нов потребител

Мнениеот dimist » 27 Авг 2009, 14:31

Първо се снабди с изпълнителен лист, след това образувай изпълнително дело, и чак тогава се притеснявай какво има длъжника. Не забравяй, че вземането по запис на заповед може да бъде оспорено.
Що се отнася до солидарните длъжници - забрави. Отговорноста на семейството - само до неговия дял от семейната имуществена общност.
И направи нещо сега, като изтекат три години от падежа, по добре се огледай откъде да нси сипеш студена водица.
dimist
Потребител

Мнениеот fintzy » 27 Авг 2009, 17:02

А ако е нотариално заверено пак ли може да се оспорва???
fintzy
Нов потребител

Мнениеот pravotoenedostuzno » 27 Авг 2009, 18:29

да ,може да се оспорва ако нямате при себе си под ръка някои ценни книги като разписка, касово бордеро с описание на дадените суми и валутата в којато е дадена дължимата сума. Това е по новија ГПК ,понеже по старият ГПК ,съдията Ви издава ИЛ само на основание на подписан и нотариално заверен запис на заповед и разглеждайки само формата дали е във ред. По стария ГПК когато прекијят длъжник е издателя на записната заповед не се търсеше и предявяване на ценни книжа за доказване на дължимите суми.....
СРОКА Е ТРИ ГОДИНИ ОТ ПАДЕЖА....
pravotoenedostuzno
Младши потребител

Мнениеот Martini_Bianco » 01 Сеп 2009, 13:46

fintzy написа:Сърдечно благодаря! Имам още едно въпросче. Ако човекът няма абсолютно нищо на негово име какво следва? По какъв начин мога да си взема парите или такъв не съществува? :( Съмнявам се, че семейството му може да бъде солидарен длъжник или нещо подобно. Благодаря!

Не, ако човекът няма секвестируемо имущество, няма особен смисъл, защото изпълнителното дело се прекратява (по новия ГПК). Семейството не може да носи абсолютно никаква солидарна отговорност за задължението. Освен ако, разбира се, някой не е поел това задължение върху записа - което явно не е случаят.
Ако сте сигурни, че няма никакво имущество, заплата, движими вещи, банкови сметки на свое име - по - добре го отпишете.
Но, ако не сте 100% сигурен, пробвайте - процедурата не е сложна и прекалено скъпа. Когато се стигне до изпълнение, може и да изскочи нещо.
P.s. това със заемите на приятели е МНОГО ПРЕЦАКАНА работа! Да дадеш пари назаем на приятел, е най - сигурният начин да не видиш повече нито парите, нито приятелят. :!: :!: :idea:
Martini_Bianco
Младши потребител

Мнениеот Martini_Bianco » 01 Сеп 2009, 13:52

pravotoenedostuzno написа:да ,може да се оспорва ако нямате при себе си под ръка някои ценни книги като разписка, касово бордеро с описание на дадените суми и валутата в којато е дадена дължимата сума. Това е по новија ГПК ,понеже по старият ГПК ,съдията Ви издава ИЛ само на основание на подписан и нотариално заверен запис на заповед и разглеждайки само формата дали е във ред.

Извинявам се, но къде го четете това за "нотариално заверения" запис на заповед и възражения, основани на липса на касово бордеро и разписка? :shock:
В 419 ал. 2 , във връзка с 417 т.9 друго пише :roll:
Martini_Bianco
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 01 Сеп 2009, 19:01

Не отписвайте априори това вземане!
Аз съм за изпълнителното производство. Има правно позволени механизми при образувано ИД да се отложи във времето прекратяването му. А времената се менят.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pravotoenedostuzno » 03 Сеп 2009, 11:17

Уважаеми fintzi,
Малко е нелогично да ,''много близак пријател'' до момента на даване-взимане на парите, изчезне ''безследно''. И много е нелогично да се даде сумата само гарантирана със запис на заповед. За ''близкия'' пријател нима не сте знаели дани на местожителство, дани за притежавани имоти и МПС-а. И какво ви е накарало да чакате две и половина години да бихте тръгнали по пътя на сабирането на парите. Извинете за директното ми мнение по въпроса, сигурно нешто ви е накарало да пролонгирате изпълнителното производство. Дай боже да за това време да сте начисто какви имоти длъжника има, иначе като сте тук в сайта ,посетете раздел ''Нормативни актове- Граждански процесуален кодекс- Глава 36,37 и 38 от член 404 до член 434 и всичко ще ви бъде ясно. Не ви трябва нито адвокат нито съветник тук да разберете каде се намирате по отношение на връщането на дадените пари във вашият портофел....
pravotoenedostuzno
Младши потребител

Мнениеот fintzy » 03 Сеп 2009, 11:36

Здравейте пак! Благодаря на тези, които изказаха мнението си по моя проблем! А що се отнася до "блисък човек" и "записна заповед" - при даването на парите въобще не е ставало на въпрос за ЗЗ, но в последствие разбрах на къде отиват нещата и реших да го повикам пред нотариус да подпише такава! Човекът наистина ми беше близък и до момента се надявах да се появи от някъде и да си оправи борчовете, но уви. Принуден съм преди изтичането на 3 години да предприема нещо, но се питам дали ще има смисъл ако няма нищо на негово име. И все пак май ще е добре да се заведе ИД. Все някой ден ще получи нещо или наследи, или ...... Поне се надявам де :(
fintzy
Нов потребител

Мнениеот leonardos » 21 Окт 2009, 00:04

Имах подобен случай с "изчезването" на длъжника, и се оказа че вече не е между живите. Ако няма ИЛ и заведено ИД, насочи иска си към наследниците. Потърси в "службата Вписвания",всички активи и пасиви конституирани към наследниците и дали са приели или има отказ от наследството. Тогава може да претендирате и Вие да станете сънаследник.
leonardos
Потребител

Мнениеот dima69 » 21 Окт 2009, 13:58

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЗЗ ИМА ЛИ ДАВНОСТ?СЛУЧАЯТ МИ Е ТЪКЪВ ЧЕ ВЪЗ ОСНОВА НА ЗЗ ИМАМ ИЗДАДЕН ИЗП.ЛИСТ ОТ 2004 ГОДИНА И ПРЕЗ АПРИЛ 2009Г. ОТНОВО ВЪЗ ОСНОВА НА СТАРИЯ СЕ ЗАВЕЖДА НОВО ДЕЛО С НОВ НОМЕР И СУМАТА КОЯТО ДЪЛЖАХ ПРЕЗ 2004 БЕШЕ 3600 ЛВ. А СЕГА Е 10 840 ЛВ.ДОПИТАХ СЕ ДО АДВОКАТ ТОЙ СЕ ОПИТВА ДА ОБЖАЛВА ДАВНОСТНИЯ СРОК НО ОТГОВОРА ВИНАГИ Е В МОЯ ВРЕДА.КАК ДА ДЕЙСТВАМЕ ОТ ТУК НАТАТЪК.
БЛАГОДАРЯ!!!!
dima69
Нов потребител

Мнениеот ebui_88 » 29 Окт 2009, 10:44

pravotoenedostuzno написа:да ,може да се оспорва ако нямате при себе си под ръка някои ценни книги като разписка, касово бордеро с описание на дадените суми и валутата в којато е дадена дължимата сума.

Как можем да се сдобием с тези ценни книги ?
ebui_88
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство