начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Запис на заповед

Запис на заповед

Мнениеот maguet » 29 Авг 2009, 12:21

Здравейте!

Моля да ме информирате, дали е възможно да използвам Запис на заповед в следния случай:
Приятел блъсна колата ми преди време и "обеща" да поеме разноските по ремонта. Вече 5ти месец не е предприел нищо. Разчитах на думата му, но уви...
През това време започнах да си стягам колата, като до момента ремонтът е излязъл към 1500 лв. Тъй като "приятелят" ми се крие и ме мотае за парите, бихте ли ме посъветвали дали мога да използвам Запис на заповед като документ, с който обещаните от него пари да станат изискуеми?И ако е възможно, какъв точно трябва да е записът - видях, че има запис с предявяване и с падеж... и дали този запис на заповед трябва да се подпише пред нотариус? Ако може да помоля и за образец, евентуално!
Не съм юрист, както можете да се досетите, но имам нужда от вашия професионален съвет/ насока.
Предварително благодаря!
maguet
Нов потребител

Re: Запис на заповед

Мнениеот lexter » 29 Авг 2009, 16:18

щом ви бави обещаните пари, какво ви кара да мислите, че ще подпише ЗЗ? а ако вече я е подписал какъв е проблемът - издавате си ИЛ и така...
отделно ако ви се прежалят пари за консултация с адвокат, ще ви каже и други способи да си вземете дължимото - 45 ЗЗД.
lexter
Потребител

Мнениеот maguet » 31 Авг 2009, 00:02

Благодаря за съвета!

Нямам подписан ЗЗ, но ми се иска да опитам. Може пък да се излъже да подпише. Дали може да помоля за образец на ЗЗ, подходящ за случая... Видях не един и два. Освен това има ЗЗ с различни условия. Има ли вариант да е ЗЗ с нещо като разсрочено плащане, т.е. такъв ЗЗ, с който се задължава да плаща определена сума на определена дата например до изплащане на дължимото?
Дано не ставам нахална...
Предварително се извинявам и благодаря за отзивчивостта!
maguet
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 31 Авг 2009, 10:45

Пробвайте първо да видим дали ще подпише. Ще трябва да го омайвате- с красота, с чар, със сексапил, с напиване и други...
p_dyan
Потребител

Мнениеот maguet » 31 Авг 2009, 12:23

:D
Ще опитам... ама ще помогнете ли с образец?
maguet
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 31 Авг 2009, 12:51

Ето ти примерен текст. И да разкажеш после за резултата. Щом сама си оправяш колата, трябва да можеш и с това да се справиш.

Аз, ………ИМЕ……………………, ЕГН, Град/село......ул.........., неотменимо и безусловно се задължавам да заплатя, без разноски и без протест срещу представяне на този Запис на заповед на 15.Октомври.2009 год сумата от ХХХХ лева (.......сумата с думи.....) на лицето ............................., ЕГН ........................, гр. ........ул..............жк, ........блок.

Дата на издаване:
01.Септември.2009 г. ИЗДАТЕЛ:
p_dyan
Потребител

Мнениеот maguet » 31 Авг 2009, 13:40

Благодаря!
А има ли вариант да се подпише запис на заповед с "разсрочено" плащане? Да кажем на три вноски по 500 лв . примерно на 15 число от всеки следващ месец.
Иначе стискайте палци!
maguet
Нов потребител

Мнениеот Martini_Bianco » 01 Сеп 2009, 13:08

p_dyan написа:
Аз, ………ИМЕ……………………, ЕГН, Град/село......ул.........., неотменимо и безусловно се задължавам да заплатя, без разноски и без протест срещу представяне на този Запис на заповед на 15.Октомври.2009 год сумата от ХХХХ лева (.......сумата с думи.....) на лицето ............................., ЕГН ........................, гр. ........ул..............жк, ........блок.

Дата на издаване:
01.Септември.2009 г. ИЗДАТЕЛ:

Може би не е излишно отгоре да пише "ЗАПИС НА ЗАПОВЕД"....... :wink:
Martini_Bianco
Младши потребител

Мнениеот Martini_Bianco » 01 Сеп 2009, 13:33

maguet написа:Благодаря!
А има ли вариант да се подпише запис на заповед с "разсрочено" плащане? Да кажем на три вноски по 500 лв . примерно на 15 число от всеки следващ месец.
Иначе стискайте палци!

По - скоро не. Най - лесно е да направите 3 записа за по 500 лв. всеки и със съответните падежи, като при всяко плащане той получава екземпляра с отбелязване върху него за извършеното плащане.

Иначе менителничните ефекти (какъвто е този) са строго формални и всяко "разчупване" на реквизитите не е във ваша полза.
Martini_Bianco
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство