Колеги, накратко - ЧСИ запорира банкова сметка - единствената открита, по която длъжника получава социална помощ по чл. 9 от ППЗСП. Съответно от банката не съобщават на ЧСИ, че тази сметка е за помощи.
Според мен е несеквестируема. Открих указание на НОИ за несеквестируемост на обезщетенията от фондовете на ДОО, и съответно продължих да търся, тъй като след като не е възнаграждение за труд, нито е степендия или пенсия, да не говорим, че и в този случай има едни максимални размери до които може да се отдържа за задължения по изпълнителни дела, мисля че съм права. Да но, изрично го намирам само в ДОПК в чл. 213, ал.2, т 2 -социалните помощи, предоставяни от държавния или общинския бюджет са несеквестируеми и към тях не може да се насочва принудително изпълнение от публичния изпълнител.
Считате ли че съм в хипотезата на чл. 444, т.8 - предвидените в друг закон вещи и вземания като неподлежащи на принудително изпълнение, или има и друг текст, който не ми хрумва.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 07:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЧСИ - запор на социална помощ ?
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ЧСИ - запор на социална помощ ?
Напразно сте търсили. В случая изпълнителният способ, очевидно, не е запор на социална помощ, а запор на банкова сметка. Никой не държи сметка какъв е произходът на средствата, постъпили по банковата сметка. Няма никакви ограничения банкова сметка да бъде запорирана- същата не е измежду изрично посочените несеквестируеми вещи, посочени в закона.
Сори!
Сори!
- razli4na
- Активен потребител
Re: ЧСИ - запор на социална помощ ?
И аз стигнах до същия извод.... банковата сметка си е банкова сметка и никой не се интересува, че по нея се превеждат социални помощи...Все пак ще се пробвам да пусне длъжника молба до Социално подпомагане, да получава помощите си по друг начин - например с пощенски запис.
- mari_an
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|