- Дата и час: 01 Дек 2024, 07:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
издаване на изпълнителен лист
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
издаване на изпълнителен лист
Въпросът ми е следния миналата година се разведох по взаимно съгласие. По време на брака имам изтеглен кретид, който е на мое име и в споразумението бяхме включили точка бившият ми съпруг да ми превежда ежемесечно половината от вноската по кредита, но той така или иначе не я е превеждал. какво трябва да направя за да получа парите си
- angel_81
- Нов потребител
Re: издаване на изпълнителен лист
помолете го учтиво да ви я преведе?
- lexter
- Потребител
помолих го но не става как следва да постъпя
- angel_81
- Нов потребител
това, което сте постигнали в споразумението може да бъде изпълнено доброволно от страните (в случая вие и вашият бивш съпруг), ако няма доброволно изпълнение може да искате от държавата в лицето на компетентните й органи (съд, прокуратура, съдебен изпълнител) да изпълни дължимото по принудителен ред. Има определена формална процедура (завеждате иск, привеждате доказателства, отивате при съдебен изпълнител, той използва някой от предвидените в закона способи за принудително изпълнение и т.н.), има определени такси (ще платите за завеждането на иска, ще платите на съдебния изпълнител), които ако сте изправна страна може да осъдите вашия длъжник да ви възстанови. И на последно място - може да искате да ви се присъди лихва върху забавеното парично (ако е такова) плащане. В момента тя е около 12% на годишна база, като цяло се начислява на ден горе-долу по следната формула: 1/360*12/100*Х. Като цяло още с предприемането на някои от тези действия, можете да накарате съпруга си косвено да ви плати - той може да се изплаши от това да плаща лихви, съдебни разноски и т.н. Има още много неща, голяма част от които са свързани КОНКРЕТНО с това, което пише в подписаната помежду ви спогодба.
Това ви го пиша, за да осмислите защо ако си наемете или ако имате познат адвокат е по-добре с оглед на крайния резултат той да се заеме с процедурата. Може да допуснете грешки, да изпуснете срок, и въобще още куп неточности, които да осуетят целения от вас резултат - а именно: да си получите дължимото
Пожелавам ви успех в търсенето на защита на вашите законни права!
В случай, че желаете самостоятелно да си търсите правата погледнете тук http://lex.bg/bg/laws/tree/laws са събрани всички закони, които действат в България. Търсете на първо място:
Закон за задълженията и договорите
Граждански процесуален кодекс
Семеен кодекс
Закон за собствеността
Конституция на РБ - чл. 1-21; чл. 56; чл.117 и сл.
Закон за съдебната власт
ПРАВИЛНИК ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА В РАЙОННИТЕ, ОКРЪЖНИТЕ, АДМИНИСТРАТИВНИТЕ, ВОЕННИТЕ И АПЕЛАТИВНИТЕ СЪДИЛИЩА
Това ви го пиша, за да осмислите защо ако си наемете или ако имате познат адвокат е по-добре с оглед на крайния резултат той да се заеме с процедурата. Може да допуснете грешки, да изпуснете срок, и въобще още куп неточности, които да осуетят целения от вас резултат - а именно: да си получите дължимото
Пожелавам ви успех в търсенето на защита на вашите законни права!
В случай, че желаете самостоятелно да си търсите правата погледнете тук http://lex.bg/bg/laws/tree/laws са събрани всички закони, които действат в България. Търсете на първо място:
Закон за задълженията и договорите
Граждански процесуален кодекс
Семеен кодекс
Закон за собствеността
Конституция на РБ - чл. 1-21; чл. 56; чл.117 и сл.
Закон за съдебната власт
ПРАВИЛНИК ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА В РАЙОННИТЕ, ОКРЪЖНИТЕ, АДМИНИСТРАТИВНИТЕ, ВОЕННИТЕ И АПЕЛАТИВНИТЕ СЪДИЛИЩА
- lexter
- Потребител
много ви благодаря на мен ми е ясно че сама няма да мога просто не знаех на къде да се насоча а и нямам познат адвокат затова просто исках да си изясня процедурата
- angel_81
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|