начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

помощ за регресен иск

помощ за регресен иск

Мнениеот renireni576 » 08 Окт 2009, 22:22

на 27 .04.2009г. получих заповед за изпълнение на парично задължение по чл.410 ГПК да заплатя на ДЗИ сума за регресно вземане по чл.88 от ЗЗ за изплатено на 15.11.2005г. застрахователно обезщетение по Гражданска отговорност за причинени на 18.09.05г.имуществени вреди на собственик на лек автомобил след употреба на алкохол над 0,5 ,мораторна лихва от 15.11.2005г. насам и плюс разноските по делото.
Обадих се в ДЗИ и им казах , че от 2005г.до 27 .04.2009г. никой не ме е потърсил за щетата, а аз бях готова да си я платя щото знам че дължа възстановяването й. Ама не съм съгласна с лихвата и разноските по делото . Нахокаха ме грубо и аз пуснах възражение . Съответно сега имам призовка за дело. Пак се обадих в ДЗИ и след като настоях да се срещна с техен представител , днес се срещнах с гл.счетоводителка и тя ми показа две копия на обратни разписки на писма до мен :едното от август 2007,другото от февруари 2009г. на които пише че писмата не са потърсени.С това ДЗИ смята че ме е уведомявало .Ама аз нищо не съм получавала преди 27 .04.2009г.. Отказаха разбира се да ми приемат само възстановяване на главницата. Отказах и сега имам насрочено дело.Мога ли да очаквам да спечеля делото или какво да правя
renireni576
Нов потребител

Re: помощ за регресен иск

Мнениеот lexter » 08 Окт 2009, 22:45

ЗЗД:
Чл. 84. Когато денят за изпълнение на задължението е определен, длъжникът изпада в забава след изтичането му. Но ако този ден е изтекъл след смъртта на длъжника, неговите наследници изпадат в забава след изтичане на 7 дни от поканата.

Когато няма определен ден за изпълнение, длъжникът изпада в забава, след като бъде поканен от кредитора.

При задължение от непозволено увреждане длъжникът се смята в забава и без покана.

Чл. 68. Ако местоизпълнението не е определено от закона, от договора или от естеството на задължението, изпълнението трябва да се извърши:

а) при паричните задължения - в местожителството на кредитора по време на изпълнение на задължението;

Това пише т.нар. "Законодател".
От момента/мига, в който извършите деликт/непозволено увреждане вие сте задължен (всеки е задължен) да поправи вредата/щетата (Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму - чл. 45 ЗЗД).
Обезщетението се предпочита да е парично - абстрактно се приема, че за да обезщетите пострадалия най-удачно е да му заплатите парична сума, а не например да му купите калник...
Пак се връщам на момента, в който е причинено увреждането. От този момент вие сте Длъжник, а увреденото лице - Кредитор. Вие дължите на вашия Кредитор определена/определяема сума пари. Изпълнението трябва да се извърши в местожителството на кредитора - да отидете да му "занесете" парите.
Чл. 86. При неизпълнение на парично задължение длъжникът дължи обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавата.

От този текст и лихвата.
И едно противоречие от вас -
никой не ме е потърсил за щетата, а аз бях готова да си я платя щото знам че дължа възстановяването й
. Това е юридически, а и житейски според мен non-sense като твърдение.
Дано съм ви бил от полза!
lexter
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 08 Окт 2009, 23:00

Това са май застраховките на Юпитер, те имат такъв ефект.

Иначе - би трябвало да има покана, независимо от заповедта за изпълнение.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот renireni576 » 09 Окт 2009, 08:42

много благодаря за отговорите, но струва ми се не съм обяснила правилно: когато причиних вредата ми обясниха, че застрахователят на другото лице ще му изплати щетата, съответно моя застраховател/ ДЗИ/ по Гражданска отговорност ще възстанови заплатеното и после ще ме покани аз да му възстановя съответната сума понеже при причиняване на щетата имам употреба на алкохол над 0,5 промила.Но от 15.11.2005г. до 24.04.2009г когато нещата влизат в съда аз не съм получавала покана от ДЗИ за главницата, а сега ми казват че са пускали две препоръчани писма до мен и пощата ги е върнала като непотърсени и ми начисляват лихва и разноски.
renireni576
Нов потребител

Мнениеот rama » 09 Окт 2009, 08:54

По делото следва да се докаже получаването от Ваша страна на покана, респ. съдържанието на поканата.
От това зависи дали се дължи мораторна лихва.
rama
Потребител

Мнениеот renireni576 » 09 Окт 2009, 08:59

не трябва ли да си внеса главницата преди делото след като вече знам за нея а да оспорвам на делото само разноските и лихвата и ако да ,как да стане това след като ДЗИ ми отказа
renireni576
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство