начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

има ли противоречие?

Дискусии и предложения по проекти за закони

има ли противоречие?

Мнениеот неюрист » 24 Сеп 2004, 17:25

Има ли противоречие между чл4(1)от Закона за дискриминацията и чл.27(2) от ЗАНН относно частта за имотното състояние?
неюрист

Re: има ли противоречие?

Мнениеот Иван » 24 Сеп 2004, 18:29

Извънредно интересен въпрос, поне за мен. Налагането на по-голяма санкция на по-имотно лице има в основата си идеята за превъзпитателното въздействие на санкцията /глобата/. Но все пак измерителят за стойностите е единен за всички, нали така? В какво се състои по-голямата вина на по-богатия? Неговото субективно отношение към извършеното административно нарушение е абсолютно съизмеримо с това на по-бедния. Аз наистина смятам, че е налице дискриминация. Ще се пробвам в съда. Пробвайте и вие!

А как ще коментирате този член от закона?

Чл. 24. (1) Работодателят е длъжен при наемане, когато това е необходимо за постигане целите на този закон, да насърчава да кандидатстват лица, принадлежащи към по-слабо представения пол или етнически групи, за извършване на определена работа или за заемане на определена длъжност.
(2) Работодателят е длъжен при равни други условия да насърчава професионалното развитие и участието на работници и служители, принадлежащи към определен пол или етническа група, когато те са по-слабо представени сред работниците или служителите, извършващи определена работа или заемащи определена длъжност.

Считам, че това е норма с дискриминационен характер, която нарушава свободата на договаряне. Тя априори приема, че има дискриминирани лица, които следва да бъдат определени от работодателя като такива по посочените признаци, и дискриминацията да бъде компенсирана от него по описания в закона начин. Кои етнически групи са дискриминирани? Аз например смятам, че това е етническата група на българите. За сравнение-българите си плащат тока, ромите-не. Българите по принцип не получават помощи и сами се грижат за благосъстоянието си, че и за това на ромите; ромите получават помощи, почти не работят, и като цяло живеят на гърба на другите, като си раждат по пет и повече деца. В такъв случай работодателите ще трябва да имат по-благоприятно отношение именно към българския етнос.
В крайна сметка, в основата на дискриминацията между етносите е разликата между самите етноси по културни, морални, имотни, ценностносистемни признаци. Ако рома искаше, щеше да живее със стандарта на българина. Но той не иска. Това не означава , че е дискриминиран. Той просто е по-различен. Дайте на един ром 1000лева, дайте на един българин 1000лева. Ще видите, че ще бъдат изхарчени по съвсем различен начин.
БЪЛГАРИ! Сами си забиваме ножа в гърба! След 15 години ще бъдем циганска държава!
Иван

Мнениеот неюрист » 24 Сеп 2004, 19:45

Чл.24(1)-Врата в полето.Пълно безсмислие.Кандидатите за работа не са в правоотношения с работодателя.Не може да им бъдат вменени права и задължения един към друг.Всеки има право на избор.Този ,който е измислил тая глупост няма нито един ден практика от живия живот,а си мисля че не е чел и конституцията...
неюрист

Мнениеот Койка от Куково » 24 Сеп 2004, 19:48

Въпросът за противоречията в законодателвството не са били никога предмет на научно изследване. Философията, обаче, трвърди, че си има основни, главни и неглавни противоречия. Основни могатг да бъдат онези по конституцията и то такива има бол.... Главни са тези между законите, какъвто е вашият случай , а неглавните са онези по другите подзаконови нормативни октове.Права е Доковска като каза съвсем наскоро, че у нас цари един нормативен хаос. Изглежда трябва някой научен кадър да се захване с тази изходна позиция и да подложи на безпощадна критика всичките извращения на правото у нас!!
Койка от Куково

Мнениеот Койка от Куково » 24 Сеп 2004, 19:54

Не схващате същността на ппроблечатиката. Съдебното решение по гражданско дело не е нито привилегия, нито ограничение на права. Само по отношение на привилегиите може да говорим за някаква диксриминация. Не така трябва да се поставя въпроса, следователно, съдът е този, който трябва да прецени имотното състояние на двамата нарушители при едно и също нарушение и да накаже с по-голяма сума по-богатия, за да усети наказанието наравно с по-бедния!! За тази теза ми писаха Мн.Добър по Административен Процес.
Койка от Куково

Мнениеот отличник » 24 Сеп 2004, 21:14

"$103 600 глоба за превишена скорост
15.01. 07:57
Толкова отнесе изпълнителният директор на Nokia - във Финландия глобите са порпорционални на заплатата, която получаваш

Изпълнителния директор на телекомуникационния гигант Нокиа бе глобен за превишена скорост с рекордната сума от 103 хил. и 600 долара. Това стана след като полицията залови Анси Ваньоки да кара любимия си мотоциклет Харли Дейвидсън из финландската столица Хелзинки със скорост от 75 км. ч, която е с 25 километра повече от позволеното в града. Ройтерс пояснява, че размерите на глобите във Финландия са пропорционални на доходите на нарушителя. Изпълнителния директор на Нокиа обаче бил решен да обжалва, защото доходите му значително намалели."
отличник

Мнениеот alexander_tonev » 24 Сеп 2004, 22:44

Аналогично като с данъците - всеки е длъжен да плаща данъци съобразно своите доходи и имущество - чл. 60 (1) КРБ. Не че глобите и данъците са едно и също. Но справедливостта налага "посягането" върху имуществото на правните субекти от държавата да бъде съобразена с неговия размер.
alexander_tonev

Мнениеот alexander_tonev » 24 Сеп 2004, 22:50

А чл. 24 (1) наистина е безсмислица, опитваме се да имитираме американските стандарти /създадени от тяхната съдебна и конституционна практика/ за positive action - поради минали злини, причинени на един етнос, да бъде компенсиран в настоящето, вкл. с по-благоприятно третиране, т.е. привилегии. Да, ама къде е историческата неправда в българската история?? Доколкото си спомням, не беше свързана с експлоатация от страна на българския етнос, а с едно чуждо нашествие, погълнало Балканите и достигнало чак до портите на Виена... Не виждам обаче positive action от наследниците на нашествениците - макар да "дадоха" някакви права на кюрдите - истинските пострадали етноси не са почувствали нищо...
alexander_tonev

Мнениеот донна2 » 24 Сеп 2004, 22:52

Здравей императоре

И какво ще постигне тоя научен кадър след като направи критика на огромното ни законотворчество мисля нищо ,нито ще отмени закона ,нито някой ще реши да го променя защото Х написал книга .
Разковничето мой е другаде !
донна2

Мнениеот Koika » 26 Сеп 2004, 10:35

Закон все пак може да се отмени след една здрава критика.Без нея е само нагласа за получаване на някакви дивиденти- морални или парични.Нали им плащат за прокаран законопроект.Аз само трасирам параметрите на една научна работа, от която ти също така можеш да се възползваш. Вземи и направи тази критика и предложи респективната промяна на научния съвет.Нали искаш да се пробваш на научното поприще, още по-добре, че имаш вече една възможност за разработка. А беседите ти с мен може да допринесат за откриването и на някои други пропуски в законодателството. Дерзай.
Koika

Мнениеот Imperator » 26 Сеп 2004, 10:37

Правилно е позоваването на конституцията от Отличник.
Imperator
Потребител

Мнениеот Иван » 27 Сеп 2004, 09:01

Ще поставя тезата си по друг начин: Трябва ли по-богатия да бъде по-солидно наказан за същото нарушение само за това, че е бил по-способен /по-умен, по-работлив/ от по-бедния? Наистина по-богатия не би усетил с такава сила тежестта на глобата, която е ниска в сравнение с имуществото му, и висока, в сравнение това на бедния. Но както писах по-горе, измерителя на стойностите-парите, е еднакъв за всички, и за това именно има по-богати и по-бедни. Не трябва да вменяваме на съда социалната функция на преразпределител на блага! Ами дайте да направим за по-богатите по-високи цени за същите услуги, които се предлагат на по-бедните, за да има справедливост! Не ме интересува, че във Финландия това също е така! Според мен тази норма е чиста форма на дискриминация.
Иван

Мнениеот аз » 27 Сеп 2004, 09:28

Колета Иван, цените на стокиге и услугите нямат наказателен характер (макар, че понякога наистина изглежда така), а се определят най-общо казано от свободния пазар. Налаганото от държавата наказание е нещо съвсем различно. Една от основните му цели е да повлияе именно на нарушителя (съответно престъпника), т.е. на конкретна личност съобразно спецификите й. Познавам хора, които при глоба от 100лв. остават на хляб и сол в края на месеца и биха направили всичко това да не се случи. Познавам и хора, които при вече отнета книжка продължават да си карат както си искат, плащат си глобите и не им пука. Дали ще е така ако глобите са като във Финландия ? Не знам дали имате малки деца, но наистина е много страшно по улиците. Струва ми се, че наистина глобите и имуществените санкции трябва да са в такъв размер, че ефективно да защитят обществото от личността, склонна да го поставя в риск.
аз

Назад към Обсъждане на законопроекти