начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Банка ДСК ЕАД

Банка ДСК ЕАД

Мнениеот tanyakd » 05 Юли 2010, 23:40

Имам ипот.кредит от 2004г. Банката решава, че не плащам вноските и подава искова молба. Издават им изп.лист. В 7дневен срок обжалвам с частна жалба. Провеждам среща с банката, установява се по безспорен начин, че нямам задължения (пазя всички вносни бележки). От тогава до сега (1 месец) в съда се бавят, от банката се мотаят и се чудят как да ме склонят да платя съдебните разноски. Съдия изпълнителя е с устно разпореждане от банката да спре действията, но не прекратяват изп.дело. Какво да правя?
tanyakd
Младши потребител

Re: Банка ДСК ЕАД

Мнениеот Sahiba » 12 Юли 2010, 08:52

Има разлика между спиране и прекратяване на делото...
В съда не виждам какво ще правят?!? С Частна жалба се обжалва единствено частта за разноските!
По основателност се пуска възражение, което в този случай дори не спира изпълнението, а още повече щом сте влезли в контакт с ЧСИ-то и Банката, не мисля, че имате кой знае какъв проблем!
Sahiba
Потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юли 2010, 11:27

tanyakd написа:Имам ипот.кредит от 2004г. Банката решава, че не плащам вноските и подава искова молба. Издават им изп.лист. В 7дневен срок обжалвам с частна жалба. Провеждам среща с банката, установява се по безспорен начин, че нямам задължения (пазя всички вносни бележки). От тогава до сега (1 месец) в съда се бавят, от банката се мотаят и се чудят как да ме склонят да платя съдебните разноски :o . Съдия изпълнителя е с устно разпореждане от банката да спре действията, но не прекратяват изп.дело. Какво да правя?

Не плащате нищо, нали е ясно. :wink:
Ако продължават да ви създават проблеми- потърсете консултация с колега.
Имате поне два полезни съдебни хода, като от единия ще изкарате и пари.
По отношение банката, не че съм пристрастна, ама ....пердашете ги!
Ще спечелите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот tanyakd » 14 Юли 2010, 09:50

Здравейте, благодаря ви за отговорите!
В съда обжалвам определението на съда, с което удовлетворяват исковата молба на ДСК. Но мина повече от месец, а все още ДСК "не са се уведомили", за да си пишат евентуално възраженията. Как да прекратя това мотаене?
Поздрави!
tanyakd
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 14 Юли 2010, 11:12

Това, което обяснявате няма никакъв смисъл - " обжалвам определението на съда, с което удовлетворяват и исковата молба на ДСК"
Трите болда в едно изречение са несъвместими.
Говорим на различни езици, а на мен днес не ми се гадае. Повтарям съветът си, защото по-добро не мога да препоръчам- адвокат.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 14 Юли 2010, 22:02

Най-вероятно се обжалва разпореждането за издаване на изп. лист - но обикновено такива жалби така са формулирани, че съдът вади кристалната топка и хвърля боб "какво е искал да каже авторът".
Хората в България обичат да подават жалби и мразят да пускат искови молби (поне така съм забелязал по лични наблюдения). А пътят за защита е друг...
Можеше поне едно възражение срещу ЗНИ да пуснете, като смятате, че не дължите...можеше и спиране да искате от съда...ама...нали е по-лесно с "ЖАЛБА"... :D
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот tanyakd » 14 Юли 2010, 22:49

Прекрасни,
1. По исковата молба на банката, съставът, който я гледа постановява определение, с което "ме осъжда да заплатя ..." - сумата, предмет на исковата молба на банката. Това определение се обжалва в 7-дневен срок от датата на връчване на поканата за доброволно изпълнение с частна жалба. Ето какво определение обжалвам.
Как да спра мотаенето - мина месец, а банката не се е уведомила?
Благодаря Ви!
tanyakd
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 14 Юли 2010, 23:04

Или съм уморена, или съм вбесена( не че нямам основание 8) , но вината не е у вас)- склонна съм да приема твърдението на колегата Калахан относно разпореждането, но вие така упорито твърдите да е определение, да е искова молба, че ....не знам.

Въпросът е елементарен, същината ми се губи и от там отговорът е чисто хипотетичен.
Мотаенето на банката не е ваш приоритет, но ако не търпите негативи за вас е без значение кога ще им връчат книжата( а те се връчват със съобщение от нарочен за това човек, на заплата в системата, наречен призовкар). Съгласно правилника за дейността на администрацията в районни, окръжни и прочие... съобщенията, ведно с приложените книжа, се връчват в 7 дневен срок. Ако не са за връчителя възниква задължение да дава писмено обяснение по въпроса за забавата( иска се нарочна молба от вас до председателя на състава- да го подсетите, какво правят мишлетата, че той няма поглед И върху тяхната дейност).
Ако и така не стане- имате още един полезен ход. Искате връчване, чрез ЧСИ.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот fighter » 14 Юли 2010, 23:08

Четете ГПК! Там се казва какво се прави, ако сте платили преди образуване на изпълнителното дело! И за разноските е ясно!
Що се отнася до районния съд, ако е СРС Господ да Ви е на помощ! Може дори да загубят делото или да го архивират по невнимание!
Освен това ДСК не е банка, а каса.
fighter
Потребител

Мнениеот Гост. » 14 Юли 2010, 23:13

fighter написа:Четете ГПК! Там се казва какво се прави, ако сте платили преди образуване на изпълнителното дело! И за разноските е ясно!
Що се отнася до районния съд, ако е СРС Господ да Ви е на помощ! Може дори да загубят делото или да го архивират по невнимание!
Освен това ДСК не е банка, а каса.

Е, не ме учудвате, колега.
https://dskbank.bg/page/default.aspx?xml_id=/bg-BG/
Банка или каса? Последни залагания...

Освен това, според мен и кълбето, не е имало основание за издаване на ЗНИ, така щото сумите по ипотечния кредит са плащани( дано правилно съм разбрала), само дето от банката са проспали нещо счетоводно.
Издадена е заповед и ИЛ, и сега вече в ИД се установява гафа. Да, ама тея разноски трябва да се поемат от заявителя, не от мнимия длъжник, дето е редовен платец. А банката се прави на Кума Лиса и хората с право негодуват.

Ама пак не е така- говори се упорито за ИМ и О. Да, н ако ако е допълвано или изменено СР в частта за разноските подлежи на обжалване, но срокът на е 7 дневен, а двуседмичен....
Отказвам се!
Последна промяна poli_g на 14 Юли 2010, 23:34, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот tanyakd » 14 Юли 2010, 23:29

Поли, мога да Ви разцелувам! Още утре ще внеса молба до председателя на състава, защото от изпращането на съобщението минаха 11 дни...Дано не е излязъл в отпуска... :wink:
Ако поискам книжата да бъдат връчени чрез ЧСИ - къде да прочета как се прави това, какви са сроковете и т.н?
P.S.: Аз като се ядосвам и ям шоколад - помага! :)
tanyakd
Младши потребител

Мнениеот hidden » 14 Юли 2010, 23:35

Чл. 244. Определението, с което се уважава или отхвърля изцяло или отчасти молбата за издаване на изпълнителен лист, може да се обжалва в седемдневен срок. Срокът тече за молителя от датата на връчване на съобщението за постановеното определение или разпореждане, а за длъжника - от датата на връчване на призовката за доброволно изпълнение.

Предполагам това имате предвид, твърдейки, че изп. лист се издава с определение, срещу което може да се подава частна жалба. Горецитираният текст действително е от ГПК, но този ГПК беше отменен преди 2 години.
По сегашния ред изп. лист се издава въз основа на разпореждане.
Кога е издаден изп. лист - преди или след 01.03.2008г.?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 14 Юли 2010, 23:42

Отразява ми се на фигурата! :lol:
Без целувки, моля. :lol:

Понеже стана интересна темата- кажете повече за това определение, че наистина ме накарахте да се замисля.

Колегата вече ви посочи- http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135558368 чл. 42, ал.2

Нищо не вдявам, честно!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот fighter » 15 Юли 2010, 08:07

"Чл. 433. (1) Изпълнителното производство се прекратява с постановление, когато:

1. длъжникът представи разписка от взискателя, надлежно заверена, или квитанция от пощенската станция, или писмо от банка, от които се вижда, че сумата по изпълнителния лист е платена или внесена за взискателя преди образуване на изпълнителното производство; ако длъжникът представи разписка с незаверен подпис на взискателя, последният при спор е длъжен да декларира писмено, че разписката не е издадена от него, в противен случай тя се приема за истинска; ..."

Таня (предполагам, че така се казвате), дори адвокатите наемат колеги-адвокати да гледат личните им дела, защото са пристрасни към собствените си казуси и емоциите им пречат да се защитават сами!
Наемете си адвокат и ще си спестите поне нервите!
fighter
Потребител

Мнениеот hidden » 15 Юли 2010, 08:48

fighter написа:"Чл. 433. (1)

Тази разпоредба не е приложима в конкретния случай, тъй като tanyakd твърди, че си е внесла всички вноски по ипотечния кредит до този момент, но очевидно остават още много. Просто не са налице условията за предсрочна изискуемост на вземанията на банката, но не е налице пълно погасяване на задължението. Правете разлика между двете.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот fighter » 15 Юли 2010, 09:01

И аз си мислех за това, но Таня всъщност не е дала хронологията на събитията - т.е. кога и какво е платила. Аз отстанах с впечатление, че тя има документи, че е платила вноските, но не е ясно кога.

Аз лично, ако си бях платила в срок всички вноски, щях да поведа битка със всички възможни средства срещу ДСК и всички подписали документите, послужили за издаването на ИЛ. Нямаше да има институция, която да не сезирам по случая. Дори щех да се обадя на журналистите.
fighter
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Юли 2010, 15:57

tanyakd написа:По исковата молба на банката

Прекрасна :D ,
Банката подава искови молби, чак ако има възражение срещу заповедта за изпълнение. Банките са с привилегията да не им се налага да водят искови производства, а исковата молба поставя началото на...исково производство!
Вервайте ми! :D
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот tanyakd » 04 Юли 2011, 13:17

Приятели,
Искът на банката бе отхвърлен като неоснователен. А решението на първата инстанция - като незаконосъобразно. Занесох на ЧСИ влязлото в сила опредление, а той прекрати изпълнителното дело като вдигна всички възбрани и наложения на имота ми запор.
Благодаря на всички ви за ценните съвети и помощтта, която ми оказахте в тази битка!
Поздрави!
tanyakd
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство