начало

Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева

наследство по опис

Казуси за недвижими имоти

наследство по опис

Мнениеот danito_mj » 07 Сеп 2010, 23:07

Здравеите, извинете ако питам глупости но с моята некомпетентност се чудя. При приемане наследство по опис ясно ми е че,наследника отговаря до размера на полученото наследство,(наследството е малък имот и потребителски кредит)остава ли възможноста да защити имота като несеквестируем.Благодаря предварително дано въпросът ми е ясен.
danito_mj
Младши потребител

Re: наследство по опис

Мнениеот Pause » 08 Сеп 2010, 10:22

Сигурно имате предвид хипотезата на Чл444т7 ГПК.Но вашият случай мен силно ме съмнява да се ползва от закрилата при изложените факти.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Сеп 2010, 10:33

danito_mj написа:Здравеите, извинете ако питам глупости но с моята некомпетентност се чудя. При приемане наследство по опис ясно ми е че,наследника отговаря до размера на полученото наследство,(наследството е малък имот и потребителски кредит)остава ли възможноста да защити имота като несеквестируем.Благодаря предварително дано въпросът ми е ясен.

Ами да , ако е изпълнена хипотезата на закона:

чл.447 т.7. ГПК- жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността;

Чл. 445. (1) От забраните по чл. 444 не могат да се ползват длъжниците относно вещи, върху които е учреден залог или ипотека, когато взискател е заложният или ипотекарният кредитор.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Сеп 2010, 21:31

Moже , не съм го чел , но ще ми е интересно да видя мотивите.Ще дадеш ли номер, че не ми се ръшка на сляпо по аписа. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот danito_mj » 11 Сеп 2010, 17:05

от Pause на 08 Сеп 2010 09:22 am

Сигурно имате предвид хипотезата на Чл444т7 ГПК.Но вашият случай мен силно ме съмнява да се ползва от закрилата при изложените факти.

Моля уточнете какви са ви съображенията.Аз и моето семейсво не притежаваме друг имот, идеята ми беше да приема наследство по опис и да се възползвам от чл.447 т.7 да подам иск че е несеквестируем.Върху жилището няма ипотека.
danito_mj
Младши потребител

Мнениеот Pause » 11 Сеп 2010, 18:07

danito_mj ами ,добре сте постъпили но точно да ви кажа дали сте в хипотезата немога.Все пак несеквестирумостта е забрана за принудително изпълнение върху определени имуществени права на длъжника.И има и условия ,които кореспондират с правната норма ,които също трябва да са налице.Казвам ви го да не е празна надежда. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Имотни казуси