начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Ипотекирано жилище и прехвърляне на собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ипотекирано жилище и прехвърляне на собственост

Мнениеот milley » 15 Сеп 2010, 19:05

Здравейте уважаеми юристи,
Родителите ми са собственици на апартамента ни. Аз имам сестра, с която преди 4 години по нейно настояване са ипотекирали апартамента без мое знание, за да може тя да вземе кредит за основен ремонт на вила на село. Тази вила и мястото преди години родителите ми купуват и записват на нейно име. Наскоро аз по случайност разбирам, че апартамента, в който аз основно живея със семейството си /родителите ми живеят в тая къща на село, а сестра ми се омъжи и живее с мъжа си/ е ипотекиран. Казах им, че се чувствам ужасно от факта, че са си мълчали през тия години. И сестра ми е предложила вариант - да се прехвърли собствеността на апартамента на мое име, като аз й изплатя половина от стойността му. Въпросът ми е как това може да се уреди, след като жилището е ипотекирано? Определено на мен или на мъжа ми кредит няма да ни отпуснат, заради заплатите, на които ни осигуряват. Има ли вариант да се прехвърли ипотеката на мое име, или да се направи оценка и аз да й платя половината, а тя от своя страна да погаси ипотечния кредит? Отпуснатият кредит е в размер на 25000 лв., като четири години сестра ми го изплаща. Благодаря предварително!
milley
Младши потребител

Re: Ипотекирано жилище и прехвърляне на собственост

Мнениеот winnerbg » 15 Сеп 2010, 19:38

Ипотеката не пречи на продажбата на апартамента. Ако купите ипотекиран имот, това означава, че Вие го купувате с ясното съзнание, че върху него тежи ипотека и по всяко време ( до изплащане на кредита и до заличаване на ипотеката в имотния регистър) може да Ви бъде отнет от съдия изпълнител. Самият договор за покупко-продажба се сключва по нормалния ред, като наличието на ипотека не дава отражение върху съдържанието на сделката.
Говори, за да те видя! - Сократ
winnerbg
Младши потребител

Мнениеот milley » 15 Сеп 2010, 20:24

Благодаря Ви за вниманието!
От отговора Ви разбирам, че ако жилището бъде прехвърлено на мое име, то ипотеката по никакъв начин не се променя. Да, но сестра ми, за да ми се окаже тази чест, иска пари, т.е. половината от стойността на апартамента. И всъщност с парите, които аз й дам, ще покрие ипотеката и апартамента ще бъде освободен. Друг вариант възможен ли е: например да се прехвърли апартамента на мое име, да му се направи оценка и ипотеката да поема аз. Да не плащам реално пари на сестра ми, а да покривам вноските по кредита? Какъв вариант реално ще е най-добър за мен?
Благодаря!
milley
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Сеп 2010, 20:27

milley написа:Благодаря Ви за вниманието!
От отговора Ви разбирам, че ако жилището бъде прехвърлено на мое име, то ипотеката по никакъв начин не се променя. Да, но сестра ми, за да ми се окаже тази чест, иска пари, т.е. половината от стойността на апартамента. И всъщност с парите, които аз й дам, ще покрие ипотеката и апартамента ще бъде освободен. Друг вариант възможен ли е: например да се прехвърли апартамента на мое име, да му се направи оценка и ипотеката да поема аз. Да не плащам реално пари на сестра ми, а да покривам вноските по кредита? Какъв вариант реално ще е най-добър за мен?
Благодаря!

Първия вариант е определено по-добър....,но както гледам какви отношения се вихрят използвайте услугите на адвокат , за да изпипа добре нещата.Да няма после.....

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот milley » 15 Сеп 2010, 20:38

Естествено, че ще ползваме адвокат и, ако се стигне до някакво решение. Предварително исках да си изясня как стои въпроса. Друг е момента, че аз няма откъде да извадя пари на куп. Но това си е мой проблем.
milley
Младши потребител

Мнениеот winnerbg » 15 Сеп 2010, 21:34

Най-добрият вариант за Вас е сестра Ви да договори с банката ипотеката да се прехвърли в/у друг имот и Вие да купите апартамента вече изчистен от всякакви тежести. След което тя да отиде и да си погаси кредита. Но този вариант не зависи само от Вас и сестра Ви, а и от банката, която трябва да даде съгласие за това нещо.
Иначе:
1. Това, което Вие предлагате е възможно: сключвате договор за покупко-продажба на апартамента, но Вие самата не давате никакви пари на сестра Ви (нарича се "привидна сделка"). След това Вие си поемате изплащането на кредита.

2. Друг вариант - Договор за дарение С ТЕЖЕСТ, която е и отлагателно условие ( тази "тежест - отлагателно условие" е Вие да изплатите кредита на сестра Ви).Т.е. Вашата сестра Ви дарява апартамента си, но Вие ще станете негов собственик едва когато изплатите сумата по кредита. Така Вие си гарантирате собствеността в/у апартамента, а сестра Ви си гарантира погасяване на кредита.

Как можете да поемете изплащането на кредита ?
- чл. 73, ал.1 от Закона за задълженията и договорите - просто отивате и плащате, никой не Ви пита защо го правите!
- ставате поръчител на сестра Ви!
- встъпвате в дълга на сестра Ви - чл.101 от Закона за задълженията и договорите ------ варианти много!
Говори, за да те видя! - Сократ
winnerbg
Младши потребител

Мнениеот milley » 16 Сеп 2010, 10:44

Благодаря сърдечно за отговорите и за отделеното време! Запознах се с възможните варианти. А за да се разбере каква сума е моя дял, т.е. сумата, която аз трябва да платя на сестра ми, трябва да се направи оценка на имота. Тази оценка ще е по пазарна стойност, нали така?

Желая ползотворен ден!
milley
Младши потребител

Назад към Ипотека