- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
промените в ЗСВ
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
промените в ЗСВ
Колеги на сайта http://www.mjeli.government.bg/zsv.htm, е проекта за изменение на ЗСВ.В законодателната програма на правителството вече трябва да е минал за обсъждане.Какво е мнението ви?Това за 2-та вида стаж и за обвързването да работиш в съдебната система за 10- години ми се вижда пълна глупост:))Но кажете си и вие мнението:)))
- РАДО
RE: промените в ЗСВ
На същото място има линк "Работна група -създаване на Национален център за професионално обучение".Много подробно е обяснено в какво се състои търсената промяна
- znajko
И аз смятам, че 10 годишното задължение е глупост. Ако заплащането на магистратите е достойно, то това само по себе си ще е достатъчен стимул да задържи желаещите в системата.А ако работещият не е доволен, няма да го спре от напускане обстоятелството, че дължи обезщетение.Още повече, че докато работи, ще научи доста начини да шиканира процеса, в рамките на който ще трябва да бъде осъден. А и това ще е поемане на задължение за бъдещо несигурно събитие, което само по себе си е нищожно едностранно волеизявление /има и съдебна практика по трудови спорове/.Та нали задължението се поема преди да е завършено успешно обучението за магистрат и преди явяването на нов конкурс вече за свободно работно място? Държавата не се ангажира да осигури задължително работа на завършилия училището, а го праща на нов конкурс, който може и да не бъде успешно издържан.А и какво значи, че завършилите училището имат предимство при назначаване пред останалите кандидати? Не е ли вратичка за връзкари? Като цяло промените са в положителна насока, но трябва да се доизпипа закона.
- Кларк Кент
RE: RE: промените в ЗСВ
Според мен идеята е кадрите за съда, прокуратура и следствие да се избират само измежду завършилите това "училище". В тази насока е докладът на работната група. Според министерство на правосъдието общото юридическо образование ще е достатъчно за придобиване на обща юридическа правоспособност. Но според съставителите на проекта за адвокатурата такова понятие- "обща юридическа правоспособност" просто няма да съществува. Ще има само адвокати и юрисконсулти и петгодишното магистърско образование е приравнено на ПУЦ.
Иначе, в проекта на ЗСВ не видях механизъм, по който да се определят бройките за прием- ако такъв не бъде заложен ще се нароят доста кандидат- магистрати, които ще седят без работа и ще четат некролози, в очакване на освободено съдийско място.
- znajko
май след като се вземат държавните изпити и гордо се зовеш юрист не можеш да станеш нито магистрат,нито адвокат,нито нотариус.Да живеят юрисконсултите:))))))))).То май скоро и такъв няма да можеш да станеш.
Относно мненията на работната група-четох ги.Ами нали затова сега има конкурси(поне в София знам че е така)за съдии.А според проекта-един конкурс за академията,после втори за съдии.И сега смятам, че има сито -като се явят 200 кандидати за 10 места се вижда кои са най-добрите.Според мен трябва след като едно лице стане съдия периодично да посещава академията за да си повишава квалификацията.Това е по-удачно,но така е и сега.А относно стажа-пак трябва да е след държавните изпити,но да е 6 месеца,не 3.
BTW.
- радо
В момента конкурсите действително са сито, но в никой случай не са средство за набавяне на необходимата съдийска квалификация. Надявам се, ще се съгласиш, че на съдийте е необходима специализирана квалификация и то към момента в който започват работата си, а не впоследствие. А и според мен изпитът винаги е субективен /има си и теории за това/, дори и да е тест- т.е. не е стабилно средство за подбор на най-добрите.
Какво е BTW- да не би да е пожелание по нечий адрес?
- znajko
RE: RE: RE: промените в ЗСВ
Не-btw е by the way -щях да казвам още нещо,но натиснах enter-a преди да съм успял.:))Иам резон в това,че на съдиите им е нужна квалификация като започват работа,но нали затова са 2 години в окръжния съд като младши такива.:))
- радо
Проблема не е в предварителната подготовка на кандидатите за съдии. Проблема с концепциите на съдиите е в функционалната регламентация на дейността им по ЗСВ. Конкурсното начало е добре, но трябва конкурсите да се провеждат от независими органи, съставени от доказани професионалисти с научен ценз. Това се отнася и за приема в адвокатурата, ако се наложи тезата за изпита.
- hebigatsu
- Активен потребител
hora,kolegi,zakrili sa linka kam promenite v ZSV.moje li niakoi da mi go prati?6te mu bada mnogo blagodaren,pls.
- joro
- Нов потребител
http://www.mjeli.government.bg/zsv.htm
Tam si e sajta, samo trjabva da downloadnesh proekta.
- macinka
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|