начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот bocerus » 05 Ное 2010, 11:12

:D :D :)
bocerus
Нов потребител

Мнениеот miglena_84 » 05 Ное 2010, 13:03

Колега Богдан, може ли да разменим координати, искам да те питам нещо, ако е удобно пиши на пощата ми miglena_84@abv.bg?
miglena_84
Нов потребител

Мнениеот bluelake » 12 Ное 2010, 14:12

Богдане, всички те подкрепяме и сме с теб!
bluelake
Младши потребител

Мнениеот bocerus » 15 Ное 2010, 10:07

Благодаря!!!
bocerus
Нов потребител

Мнениеот bestbul » 16 Ное 2010, 23:47

Подават се лично или от упълномощено лице, с нотариално заверено пълномощно.....
1.представят се диплома за висше юридическо образование - ксерокопие, но се носи и оригинала за сверка.

Колеги искам да ви попитам , може ли с копие което е нотариално заверено ! понеже се местихме и немога да я намеря :cry:
bestbul
Нов потребител

Мнениеот karla » 05 Яну 2011, 20:28

Може ли някой от издържалите последния конкурс за младши съдии - випуск 2010/2011 да даде информация за обучението в НИП - как протича, всеки ден ли се провежда, какъв е размерът на стипендията (тъй като това е единственият доход по време на обучението, доколкото ми е известно). Моля да споделите какви са впечатленията Ви като цяло и дали очакванията Ви (на този етап) са се оправдали.
Благодаря предварително на всеки, който ще отговори на питането ми. :)
Желая Ви успехи и удовлетворение от работата!!! :)
karla
Младши потребител

Мнениеот pogled » 06 Яну 2011, 17:23

Присъединявам се към въпросите на колежката. Моля настоящи и бивши /доскоро/ младши магистрати да разкажат как преминава чисто технически обучението, в т.ч. и относно времетраенето на един учебен ден. Интересува ме например предполага ли обучението възможност да се пътува ежедневно от друго населено място до София или не.

Между другото, младшите магистрати получават заплата, а не стипендия, макар че в законопроекта за изменение на ЗСВ се предвиждаше такава възможност при положение, че за времето на обучение издържалите конкурса кандидати не се назначават директно за младши магистрати, а се приемат на измислената позиция "кандидати за младши..........". Сега виждам, че тези изменения все още не са приети, но не знам причината за това отстъпление от вносителите на законопроекта. Дали е временно и няма ли все пак да приемат абсурдните си идеи за промени непосредствено преди следващия конкурс - не знам!?
pogled
Младши потребител

Мнениеот imperia_1 » 08 Яну 2011, 21:06

Вече балообразуващия бал в конкурса за мл. съдии и прокурори е от оценките от изпитите - писмен и устен, само при равен бал ще се гледат оценките от държ. изпити.
imperia_1
Младши потребител

Мнениеот ragazo » 09 Яну 2011, 12:42

В последните промени, отпадна предложението от проектозакона, конкурсът за младши да се провежда "по необходимост". Остана "най-малко веднъж годишно". Това е добра новина :)
ragazo
Потребител

Мнениеот zangelova » 23 Яну 2011, 18:14

На въпросите на karla и ragazo
обучението на младшите съдии е целодневно- започва в 9 с обедна почивка от 12 до 13 и приключва в 16.
Младшите прокурори са от 9 до 13 и 15, с изключение на един ден от седмицата, когато са цял ден.
През време на обучението получаваме пълна заплата, все едно сме на работа в съда, в който сме назначени. Това означава, че отсъствието изисква болнични.
Сега по новия ЗСВ ще сте кандидат магистрати и ще получавате 70 % от заплатата си.
питайте
zangelova
Младши потребител

Мнениеот lybopitnata » 26 Яну 2011, 01:26

Здравейте, колеги
тази година, ако има конкурс за младши магистрати, мисля да опитам да се подготвя и да се явя. В тази връзка искам да ви попитам, дали някой от вас има записани всички казуси, които са се падали до този момент ?
lybopitnata
Нов потребител

Мнениеот ragazo » 26 Яну 2011, 16:58

По въпроса за конкурсите е интересно да се спомене днешното изказване на Лазар Груев по въпроса за конкурсите. Изказването е на фона на обявения бюджет на съдебната власт за 2011г. и липсата на пари...

На фона на обявеното безпаричие, обаче, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев поиска от ВСС да спазва съдебния закон и да обявява конкурс за свободните щатни бройки в системата.
"Съдилищата се задъхват, защото не се назначават съдии. Последният конкурс беше в началото на 2009 година. Най-тежко е положението в столицата. В Софийския районен съд има 16 магистрати, командировани в градския съд. А от Нова година осем съдийка са излезли по майчинство. Ако нямаше възможност за командировани от други районни съдилища в страната, Софийският районен съд нямаше как да функционира нормално", разказа Лазар Груев.
Той цитира и някои други цифри. Например 10 магистрати от СГС също са командировани, положението в Софийския окръжен съд било същото, във Върховния касационен съд имало 6 свободни щатни бройки.
"Ако пречката е в закона, да го кажем. Но ние не можем така да продължаваме. Трябва час по скоро да вземем решение", заключи Груев.
Шефът на комисията по предложения и атестиране Георги Шопов каза, че последният конкурс всъщност не е бил в началото, а в края на 2009 година. После започна да се оправда със закона, с негови изменения и т.н. В крайна сметка този въпрос ще се обсъжда на изнесено заседание на съвета в Хисаря.

Тук той може би говори за конкурсите по атестиране...
ragazo
Потребител

Мнениеот neron1 » 26 Яну 2011, 17:27

Конкурс за младши магистрати тази година едва ли ще има. Съгласно ЗСВ планирането на длъжности за младши съдии и младши прокурори се извършва от Висшия съдебен съвет по предложение на административните ръководители на органите на съдебната власт за всяка следваща календарна година. А за 2011 г. не зная да е има такова планиране, както и не са обявявани свободни щатни бройки. Така че, търпнеие поне още година :)
neron1
Младши потребител

Мнениеот ragazo » 26 Яну 2011, 18:10

ВСС доста проточи във времето последния конкурс. Решението за обявяване на свободните бройки беше в последното заседание за 2009г./това всъщност е и първия пост в тази тема във форума :)
След това решение обаче гласуваха датите за самия конкурс чак на заседанието от 1 април 2010, а изпитите бяха юни месец 2010. Да не говорим че гласуваха младшите през октомври чак и тръгнаха на училище през ноември. Излиза че зе една конкурсма процедура им трябват 10 месеца :roll: /поне от последния пример/

Според мен поне до месец април 2011 темата с конкурсите за младши ще е забравена от ВСС. Ако има нещо тази година, предполагам решенията на съвета ще са през септември-октомври, а реално изпитите ще за зимата-пролетта на 2012г.
ragazo
Потребител

Мнениеот neron1 » 26 Яну 2011, 22:13

Горе-долу така се получава, прав си ragazo... В близката година не се очакват конкурси за мл. магитрати.
neron1
Младши потребител

Мнениеот gerganapetkova » 27 Яну 2011, 00:34

Колеги, може конкурса тази година да е по-скоро.Поне доколкото гледам годишната програма на НИП–а, ако това разбира се има значение.Та там задължителното обучение на малдши прокурори/съдии випуск 2011 е насрочено за октомври месец.Предполагам под випуск 2011 се има предвид издържалите конкурса тази година, или не?
gerganapetkova
Нов потребител

Мнениеот neron1 » 27 Яну 2011, 12:29

Да, това е интересно. Не бях поглеждал годишната програма на НИП. По принцип випуск 2011г. би трябвало да са младшите магистрати, които са спечелили конкурса през 2010г. и ще завършат своето обучение в НИП тази година. Но от друга страна тяхното обучение започна през ноември 2010г. И аз не знам как да го разбирам това. Но при всички положения едва ли има предвидени щатни бройки за мл. магистрати за тази година, така че по-скоро няма да има конкурс до края на тази или началото на следващата година.
neron1
Младши потребител

Мнениеот neron1 » 27 Яну 2011, 13:00

Току - що проверих годишната програма на НИП. За 2011г. няма предвидено първоначално обучение за младши магистрати. Това само потвърждава, че скоро конкурс няма да има.
neron1
Младши потребител

Мнениеот gerganapetkova » 27 Яну 2011, 19:59

Колега, нерон1 :D
Къде проверихте?Понеже в раздел " график на обученията" и по-точно в "календар на обученията за 2011г." е това, за което говорих в предния пост. :roll: Та там се отваря се един пдф. файл и от него гледаш месец по месец, какво ще се провежда.Не знам :D Малко е трудно да се предвижда ще има или не.Така или иначе по закон не могат да минат без конкурс.Ще поживеем..пък ще видим. :lol:
gerganapetkova
Нов потребител

Мнениеот ralitsarbg » 27 Яну 2011, 21:31

Колеги, имам един приятелски съвет към всички вас - абстрахирайте се от програмата на Националния институт на правосъдието.

Ако искате да бъдете прокурори или съдии, учете по конспектите в страницата на Висшия съдебен съвет и следете дневния му ред и в последствие "Държавен вестник".

Когато аз кандидатствах, никога не ми е минавало и през ум да гледам програмата по причините, с които го правите вие, а само информативно, за да проверя какво се учи.

Успех и късмет!!!
ralitsarbg
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити