начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

e-mail като доказателство

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: attachment kum e-mail kato dokazatelstvo

Мнениеот Olga G. » 14 Юни 2003, 22:19

Mishoni,
Naistina, nishto ne sum poluchila.
Molja, ako imash vuzmoznost, prati mi info po e-mail-olgagalabova@abv.bg ili olgagalabova@mail.bg
Predpolagam, che ti e vurnalo mail-a ti, zashtoto mi e izcherpana kvotata, no toku-shto prochistih poshtenskata kutia.
Predvaritelno blagodarja.
Pozdrav: Olga
Olga G.

Доказателството го има, но не е стабилно.

Мнениеот jps » 15 Юни 2003, 02:36

Това, с което мога да услужа са данни от ЗЕДЕП.

1. Казвате MSWord.doc. Следователно влиза в действие-
Закона за ел.документ и ел.подпис.
Но доколкото е възможно приложението му по аналогия, тъй като в случая не може да става дума за подписване на документа.

"Електронен документ
Чл. 3. (1) Електронен документ е електронно изявление,
записано върху магнитен, оптичен или друг носител,
който дава възможност да бъде възпроизвеждано.
(2) Писмената форма се смята за спазена,
ако е съставен електронен документ."

Първият извод, е че имаме писмена форма на офертата. Както знаем, за сделки, за които законът не изисква писмена форма като условие за нейната действителност, могат да се използват за доказването й свидетелски показания.

2. Казвате, че така обективираната оферта не носи подпис на издателя - в смисъл: посочено е коя е агенцията, но няма подпис на управител или служител. Според Вас това възможно ли е ? - Какво е подписът ?
Подписът не е ръкописен-сканиран по смисъла на Закона за електронния документ и ел. подпис. Законът влага специфично техническо понятие.
За изявлението си чрез e-mail Агенцията технически е невъзможно да използва такъв подпис.

"Електронен подпис
Чл. 13. (1) Електронен подпис е:
1. всяка информация, свързана с електронното изявление
по начин, съгласуван между автора и адресата,
достатъчно сигурен с оглед нуждите на оборота, който....."

( Става дума за специална , информация, генерирана със още по-специален софтуер.)

Във Вашия случай става дума за друго, не за подпис !

Споменава ли се Юридическата личност на Агенцията? Или офертите се правят от името на нейния "управител или служител" ?

Кой може да бъде АВТОР и кой ТИТУЛЯР на електронен документ ?

"Автор и титуляр на електронното изявление

Чл. 4. Автор на електронното изявление е физическото лице, което в изявлението се сочи като негов извършител. (!)Титуляр на електронното изявление е лицето, от името на което е извършено електронното изявление."

- Хипотезата на изречение първо е взета в предвид, когато ответниците са успяли да убедят съда да отхвърли доказателството., особено защото "Нямало подпис" - АБСУРД !!!! Не е обективно възможно да има подпис. Особено на управителя. По смисъла на закона подписът придставлява - ..."различни кодове, създадени чрез КРИПТИРАНЕ... и т.н.

Същият член 4 продължава : в изречение Второ, където се казва, че Не Автор, а ТИТУЛЯР на изявлението е ЛИЦЕТО ( Фл. или Юр.л.), ОТ ИМЕТО НА КОЕТО СЕ ИЗВЪРШВА ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕТО !

Правете си изводи !
"
Разбира се всички тези доводи биха имали действителна доказателствена сила, ако ставаше въпрос за електронен документ, подписан с ел. подпис.
Доколкото това е единствената законова регламентация на правното значение на изявленията по електронен път, то може да се използва в известни граници по аналогия.
jps
Младши потребител

Re: attachment kum e-mail kato dokazatelstvo

Мнениеот stiu » 16 Юни 2003, 15:30

Izpolzvai svideteli za glasni dokazatelstva - hora koito " sa hodili v hotela" ili sa se "obadali po tel" . Ne biha ti prieli dokument bez podpis, zashtoto bez podpis ne e dokument - lipsva avtor, a pak i ako ti poiskat po 101 GPK. Jelaia ti uspeh!
P.S. Tova, che ne tragvash bez dogovor go zabravi- triabva misleneto da se promeni.
stiu
Нов потребител

Re: Доказателството го има, но не е стабилно.

Мнениеот Olga G. » 16 Юни 2003, 16:38

Mnogo trudno shte se prilozi po analogia ZEDEP, tui kato ofertata mi e kato attachment, v word-ovski format - ne moga da dokaza ot koi IP adres izliza, ne moga da dokaza avtorstvo na dokumenta - fakt e, che az sama (ako sum nedobrosuvestna) moga da izgotvja takava oferta (ili da ja dorazkrasja).
Tova za el. podpi9s neshto ne moga da go shvana : Чл. 13. (1) Електронен подпис е:
1. всяка информация, свързана с електронното изявление
по начин, съгласуван между автора и адресата,
достатъчно сигурен с оглед нуждите на оборота, който....."
Ne moze da se prilozi - Mai do takuv izvod si stignal(a) i ti.
Kakvo shte reche достатъчно сигурен с оглед нуждите на оборота???
Kakto pisah po-gore, razchitam na svidetelski pokazania za kachestvoto na predlaganata usluga i za avtorstvoto na ofertata (izvunsudebno priznanie ot upravitelja, che tazi oferta izliza ot firmata mu). Imam i veshtestveno dokazatelstvo - videozapis s priznanieto za avtorstvoto na ofertata. Dano da mi stignat .....
Imam i drugi oferti ot tazi firma, no ne znam dali sa podvezdashti :((((
I edin vupros vuv vruzka s procesa - sled kato mi izvadiha ot dokazatelstvata ofertata, moga li s molba da poiskam da mi bude predostavena vuzmoznost da predstavja v sledvashtoto sudebno zasedanie dokazatelstva za avtorstvoto ili napravo v sledvashtoto zasedanie da gi predstavja?
Poiskah veshto lice da izvurshi proverka na mjasto i da ja supostavi s ofertata (naj-obshto kazano) - pri uslovie, che mi izvadiha ofertata ot dokazatelstvata moze li veshtoto lice da si izpulni zadachata? Ako ne - s molbata za predstavjane na dokazatelstva moze li da se popravi tova?
Thank you in advance :)))))))))))
(S moja 8 mesechen opit kato jurist kude li sum trugnala i az.... :)))))))))))
Olga G.

Предишна

Назад към Общи дискусии