начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ЗАПОВЕДНО ПРОИЗВОДСТВО чл,410 ГПК от топлофикация

ЗАПОВЕДНО ПРОИЗВОДСТВО чл,410 ГПК от топлофикация

Мнениеот petko777 » 15 Фев 2011, 12:14

Здравейте,
Получих съобщение ЗАПОВЕДНО ПРОИЗВОДСТВО чл,410 ГПК от топлофикация за неплатени сметки от 08.2001 до 08.2010г.
До 10.2003г.в жилището живееха родителите на съпругата ми и след смърта им от топлофикация демонтираха радиаторите на апартамента заради неплатени сметки.
От тогава 10.2003г.в жилището няма радиатори.Прегледах сметките и установих ,
че и след това е начислявано отопление и определянето на затоплено количестжо вода е на някакъв техен произволен начин.Отчитани са стари и нови показания на топломери без да има радиатори.
ПО този повод имам следните въпроси:
1.При подаване на възражение в районния съд трябва ли да описвам мотиви и предоставям някакви документи.
2.мога ли да претендирам, че за част от вземането е настъпила тригодишната погасителна давност съгласно чл. 111в от Закона за задълженията и договорите - за лихви и главници по периодични плащания?
3.Каква е процедурата оттук нататък.

Много моля за вашата помощ.

Извинявам се ако въпроса не е написан копетентно но досега не съ се сблусквал с подобен проблем.

Благодаря Ви
petko777
Нов потребител

Re: ЗАПОВЕДНО ПРОИЗВОДСТВО чл,410 ГПК от топлофикация

Мнениеот REVOLUTION » 15 Фев 2011, 12:34

По 1 въпрос-Не е нужно да се мотивирате , нито да сочите доказателства.Достатъчно е да заявите , че не дължите търсената сума(възражението следва да се подаде в 2-седмичен срок от получаване на заповедта).
По 2 въпрос- Да категорично.
По 3 въпрос - След като подадете възражението , съдът ще уведоми Кредитора и ще му даде 1 месечен срок да заведе гражданско дело срещу вас , в което да докаже вземането си.Ако Топлофикация не спази срока , заповедта по чл.410 ще бъде обезсилена и производството прекратено.
Ако бъде предявен иск ще си се развие нормално гражданско дело , в което ще бъде установено имали и в какъв размер е вземането на Топлофикация.
Препоръчвам ако се стигне до дело да ангажирате колега адвокат , който в максимална степен да Ви окаже квалифицирана правна помощ , за да гарантирате правата си.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bradshow » 15 Фев 2011, 12:58

ЗДРАВЕЙТЕ, ИЗЦЯЛО ПОДКРЕПЯМ МНЕНИЕТО НА КОЛЕГАТА. ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ СРОКА ЗА ПОДАВАНЕ НА ВЪЗРАЖЕНИЕТО ПО ЧЛ. 414 ГПК Е 14 - ДНЕВЕН И Е ПРЕКЛУЗИВЕН Т.Е АКО ГО ПРОПУСНЕТЕ ЗАПОВЕДТА ВЛИЗА В СИЛА И СЪДА ИЗДАВА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ. СРОКА СЕ БРОИ ОТ ДЕНЯ СЛЕДВАЩ ТОЗИ, НА КОЙТО ВИ Е ВРЪЧЕНА ЗАПОВЕДТА. БЛАНКА МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ В ГУГЪЛ. ЖЕЛАТЕЛНО Е ДА НАПИШЕТЕ ВЪВ ВЪЗРАЖЕНИЕТО, ЧЕ НЕ ПРИЗНАВАТЕ ВЗЕМАНЕТО И НЕ ДЪЛЖИТЕ СУМАТА, ЗА КОЯТО Е ИЗДАДЕНА ЗАПОВЕДТА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ.
СЛЕД КАТО ПОДАДЕТЕ ВЪЗРАЖЕНИЕТО ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛЕДВА ДА ПОДАДЕ ИСК В 1 МЕСЕЧЕН СРОК, СЧИТАНО ОТ УВЕДОМЯВАНЕТО Й ОТ СЪДА, ЧЕ Е ПОСТЪПИЛО ВЪЗРАЖЕНИЕ ОТ ДЛЪЖНИКА.
ОБЕРНЕТЕ СЕ КЪМ АДВОКАТ, ЗА ДА СА ЗАЩИТЕНИ ПРАВАТА ВИ. УСПЕХ
bradshow
Младши потребител

Мнениеот p_dyan » 16 Фев 2011, 18:40

Приятелю "петко" - на далавера си, поне онези суми, за които е изтекла давността няма да плащаш. Но не забравяй да се позовеш на изтеклата давност, защото съда не я прилага служебно.
За последните 3 години, не се знае на какво ще те осъдят, но поне процента общи части които се начисляват по закона за енергетиката и съответните наредби. Но това ще бъде малка сума.
p_dyan
Потребител

Мнениеот prutsi » 19 Фев 2011, 19:37

Здравейте!Наскоро се оказа, че и аз като почти "целокупния български народ" съм го закършила с Топлофикация:)))) Обръщам се към вас с молба за съвет по следния случай: на 07.02.2011 намерих залепен на входа лист от който разбрах, че в двуседмичен срок тр. да получа док. от Частен съдебен изпълнител Сия Халаджова.
Вчера ходих да видя за какво иде реч и се оказа, че през 2001 г. с/у майка ми, която е инвалид 92% /ТЕЛК/ е имало дело за периода 1999-2000 г. за неплатени около 700 лв за което чуваме за първи път /живеем заедно- и тогава и сега/, осъдена е от СРС и има издаден изпълнителен лист за сумата. Без да сме чували за това дело и без никой нищо да е искал до този момент изведнъж се оказва, 4е до този петък тя трябва да получи покана за доброволно изп. на парично задължение като сумата към настоящия момент с лихви и такси е към 2400 лв.Получихме я.Върху приложения Изпълнителен лист от 02.2001г. /въз основа на който е заведено новото дело от ЧСИ през 08.2010/ има печат от който е видно,че това дело е прекратено на 30.01.2005 /племирано май беше термина/ от Държавен съдебен изпълнител, тъй като последните извършени действия са от 04.2001 г. Та питането ми е има ли давност в/у този изпълнителен лист и какво мога да направя за да оспорвам тази сума след като не сме били уведомявани до момента, 4е дължим тези 700 лв. на Топлофикация. Как изобщо да постъпя?!? Извинявам се за непрофесионалното обяснение /пълен профан съм в правото- занимавам се с фотография/ !
Ще съм признателна на съвет от ваша страна!!:)
ПРЕДВАРИТЕЛНО СЪРДЕЧНО ВИ БЛАГОДАРЯ И ЩЕ СЕ РАДВАМ, АКО АЗ С НЕЩО МОГА ДА СЪМ ПОЛЕЗНА!!!:))))))
prutsi
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 19 Фев 2011, 19:46

Най-вероятно сумата е погасена по давност , но все пак докато не се видят документите не може да се каже със 100 процента сигурност.Във вашия случай според мен трябва да ангажирате адвокат , тъй като ще трябва да водите гражданско дело.Материята е сложна и няма да успеете да се справите сама.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот hidden » 19 Фев 2011, 20:24

Докато тече изпълнителното производство давност не тече.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот prutsi » 20 Фев 2011, 19:26

Сърдечно благодаря за бързите отговори!!!:))
В понеделник имам среща с адвокат по случая, но ми се щеше и аз да съм в час доколкото това е възможно :roll: Бая се порових из форумите от зор- та правилно ли сам се ориентирала- тр. да подадем молба за прекратяване на новото ИД от 08.2010 г. ...евентуално по чл.433, ал.1, т.8 ГПК...и там ли да посоча, че сумата е погасена по давност или какво?!? Отново се извинявам, че непрофесионално Ви занимавам със себе си- просто ми се щеше да имам различни гледни точки относно това как е най- правилно да постъпя в случая, предвид това, че часовникът цъка и 14 дневния срок вече тече от 18.02.2011- нямаме право на грешки ...а битката срещу некоректното отношение на Монополистите не е лесна работа и всяко мнение и съвет могат да се окажат от полза:D .
А на REVOLUTION - специални благодарности!!!!!:))) На много места и от предишни години четох Ваши коментари и съвети /дори не съм допускала, че точно Вие може да ми отговорите/- явно си обичате работата и обичате да помагате- да Ви се връща, много късмет и успехи във всичко!!!:))))
Пишете ми "Най-вероятно сумата е погасена по давност , но все пак докато не се видят документите не може да се каже със 100 процента сигурност"- то лошото е, че май няма къде да се види каквото и да е. Вече проверих в Архива на СРС/за да доказваме, че сме нередовно призовани/, но делото от 2001 г. е унищожено преди около 2 г. поради изтичане на нужните 5 г. за съхраняване. И в ДСИ ми казаха, че нямат нищо по делото защото е прекратено и върнато, но копие на Изпълнителния лист с въпросния печат, че е прекратено на 30.01.2005 г. , а последните действия по делото са от 04.2001г. можело да послужи като доказателство. Практиката тогава била от Топлофикация да си взимат Изп. лист и явно на базата на това през 2010 г. упълномощават ЧСИ да заведе ИД от 08.2010г. Всъщност бездействието във времето от 2005 до 2010 г. от страна на Топлофикация ли ни дава възможност да се позовем на чл.433, ал. 1, т. 8 ГПК и дали това може да прекрати ИД ...и ако това е така ще означава ли, че не дължа въпросната сума от 2000 и кусур лева...и какво се случва от тук нататък?!? :roll:
Вече упълномощих адвоката да получи док. по новото дело при ЧСИ, но там общо взето нямаше нищо друго освен ИЛ от 2001 г., пълномощно от Топлофикация до ЧСИ, Уведомления /или както там се казват/ от ЧСИ към 4 банки за запор на влогове, които няма как майка ми да има с таз мижава пенсия и Поканата за доброволно изпълнение/карам по спомени/. Дано той открие нещо интересно, което да ни е от полза!!! :roll: :lol:
Още веднъж благодарности, ако някой намери време да отговори и на всички- УСПЕХ!!!:)))))))))))
prutsi
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 20 Фев 2011, 20:07

Благодаря за хубавите думи.
Да точно бездействието на Топлофикация от прекратяването на ИД през 2005г. до образуването на новото ИД през 2010г. ми дава основание да смятам , че вземането е погасено по давност , тъй като са минали 5 години.Без изобщо да е необходимо да влизаме в спора , дали 1-то изпълнително дело е прекратено ex lege на 04.2003.Ненужни усложнения. :D
Може да подадете молба до ЧСИ да прекрати изпълнителното производство поради погасяване по давност на вземането.Някои колеги уважават такива молби , но въпросът е спорен , а аз винаги съм бил поддръжник на становището , че СИ не може да прекрати изп.дело поради погасяване на вземането по давност.
Ще трябва да заведете дело 439 ал.1 ГПК и да поискате обезпечение на иска-спиране на изпълнителното дело.Изгледите за победа са отлични.
Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот prutsi » 21 Фев 2011, 00:23

СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА И ЗА НАДЕЖДАТА КОЯТО МИ ВДЪХВАТЕ!!!:))
НЯМА ДА СЕ ПРЕДАВАМЕ БЕЗ БОЙ :D
УСПЕШНА НОВА СЕДМИЦА!!!)))
prutsi
Нов потребител

Мнениеот usmivka » 02 Мар 2011, 01:00

Практиката на ВКС в тази насока е непротиворечива: времетраенето на изпълнителното производство е от образуването му до последното изпълнително действие, като производството се прекратява по силата на закона, без да е необходим изричен акт на съдебния изпълнител или съда (в този смисъл решения № № 649/09.03.1965г. по гр.д. № 103/65г., І г.о., 811/09.04.1963г. по гр.д. № 340/63г., І г.о. и др.). Успех!
usmivka
Младши потребител

Мнениеот vikikiki » 06 Апр 2011, 14:11

Здравейте!Нямам никаква правна култура и моля да ми обясните следното:ПО КАКЪВ РЕД И НАЧИН се връчва или изпраща СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЗАПОВЕДНО ПРИЗВОДСТВО.Малко не е по темата, за което моля да ме извините.Миналата година баща ми почина, остави ни в наследство апартамент от 40кв.м на трима човека и сметки към Топлофикация от 2001г.насам в размер на 10,000хил.лв. :roll: Тези сметки не съм ги натрупала аз, а и нямам пари да ги платя.Адвокат ме посъветва да чакам те да си ги потърсят, като първата крачка била да ми изпратят ЗИ, а ние да се позовем на три годишната давност.Притеснявам се, обаче това заповедно съобщение дали няма да се изгуби някъде по входа или знам ли....и да е късно да реагираме адекватно.Предварително ви благодаря за отговорите!
vikikiki
Нов потребител

Мнениеот olga » 06 Апр 2011, 14:55

Съобщенията от съда се връчват от призовкар лично или на друго лице, което живее на адреса, но новият ГПК (март 2008) предвижда възможност, когато лицето не бъде намерено на адреса да бъде уведомено чрез залепване на уведомление върху вратата/пощенската кутия, а когато до тях наяма достъп - върху входната врата или около нея. Затова проверявайте редовно за оставени съобщения по постоянен и настоящ адрес, ако са различни. Притесненията са основателни, тъй като срокът за подаване на възражение срещу заповед за изпълнение (14-дневен, тече от уведомяването) е преклузивен и след изтичането му се издава изпълнителен лист.
olga
Младши потребител

Мнениеот vikikiki » 06 Апр 2011, 15:52

Много ви благодаря за бързия отговор, но съм пропуснала да отбележа и следното.Партидата се водеше на починалия ми баща и адвоката или вече не помня кой ме посъветва да не я променям и да не подавам заявление в Топлофикация за промяна.От друга страна на адреса на въпросното жилище с дълг не живее никой от трима ни- това означава сигурно че никой от нас няма да получи съобщение.Голяма каша....
Най-кошмарното в цялата ситуация, е че сумата, която изискват да им се плати от Топлофикация е доста нереална, защото там парното е спряно от 2005г.-откачени са и радиаторите тогава.А само като пример миналата година август и септември идваха сметки по 70 и 80лв., което е безумие.
Единственото на което мога да се надявам е да ме намерят по настоящия ми адрес, в качеството ми на наследник, тъй като миналата есен подадох една молба с входящ № на ул.Ястребец за преразглеждане на сметките и в нея със сигурност си написах № на мобилния тел., а доколкото си спомням и настоящия адрес.Два месеца по-късно ми се обадиха по тел. уж, нещо да се уверят че молбата, която съм подала е действителна и дотам нищо повече.Та не бих се изненадала, ако сега получим документ, че сме осъдени вече да заплатим въпросната сума. :(
vikikiki
Нов потребител

Мнениеот vikikiki » 07 Апр 2011, 08:45

Изобщо чудя се в така описаната ситуация, дали не е по добре ние да заведем дело срещу топлофикация за неправомерно изискуеми сметки, отколкото да ги чакаме те да реагират.Не знам какви са шансовете....Но знам, че ми омръзна да тръпна в притеснение и безпокойство, дали няма да получа ИЛ в някой хубав ден, заради който да ни продадат и без това маломерното жилище и то за услуга, чиято цена е завишена няколко пъти :evil: Определено искам да започна да им плащам и да съм изряден платец, макар и на надути сметки, но нямам намерение, а и възможност да им дам парите,които твърдят че им дължа.Моля за съвет, ако някой е наясно с материята.
vikikiki
Нов потребител

Мнениеот saridon » 07 Апр 2011, 16:08

Изчакайте да получите ЗИ. До тогава не предприемайте нищо. Може да имате късмет и да го оспорите по-късно по давност :) . Не променяйте партидата, иначе ги улеснявате и ще си предизвикате по-скорошна реакция от монополистите. А относно притесненията, че може да не получите уведомлението винаги може да обжалвате на основание нередовно връчване. Обикновено практиката е, партидата да си остава на името на стария собственик, а в същото време Топлофикация предприема действия срещу новия, на който не се води партидата. А в случай, че получите ЗИ и последва гражданско дело не пропускайте да се позовете на 3 год. давност. :wink:
saridon
Младши потребител

Мнениеот vikikiki » 08 Апр 2011, 12:50

Благодаря ви много!!!
Така и ще направя и ако всичко върви по-реда си ще ангажирам адвокат и ще се борим докрай, но доброволно няма да ходя да сключвам никакви споразумения за разсрочване на плащането, каквито ми предлагат.
vikikiki
Нов потребител

Мнениеот hristinastavreva » 03 Май 2011, 13:19

Искам да попитам някой може ли да ми каже каква е същността на заповедта за изпълнение,благодаря предварително :-)
hristinastavreva
Нов потребител

Мнениеот portokal » 03 Май 2011, 13:25

В гимназията учителката по астрономия веднъж на майтап се опита да ни илюстрира нуждата да учим предмета и - същата сутрин на спирката чула как едно дете пита майка си: "Мамо, какво са звездичките?" и мама могла само да промърмори: "Ми звездички, бе, мамо".
Въпросът за същността на нещо на мен поне винаги ми звучи твърде философски (затова най-много мразех първите 2-3 въпроса от всеки конспект, които непременно включваха същност, предмет и метод), но общо взето, заповедта е акт на съда, който, влезе ли в сила, не само е основание за издаване на изпълнителен лист, но и "бетонира" вземането почти със сила на пресъдено нещо. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот vikikiki » 11 Май 2011, 10:37

Здравейте!
Преди около месец писах за нашите сметки за парно и очакването ми за удар от страна на Топлофикацията.
Имаме леко развитие по въпроса,близките ми вдигнаха олелия до бога тези дни, че получили "призовки" и видиш ли съдят ни вече от Топлото.Оказа се, че тези призовки са писмо от Монополиста, в което ни приканва доброволно да ги посетим да прехвърлим партидата.И "възползвайки се от случая"ни приканват в 7дневен срок да изплатим дължимите суми, в противен случай щели да прибегнат до съдебно търсене на задължението по чл.410 от ГПК.
Реших, че ще ги чакам и няма да променям никаква партида.Вие какво ще ме посъветвате?
vikikiki
Нов потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство