начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

банки,банки,банки....

Re: банки,банки,банки....

Мнениеот Гост. » 02 Мар 2011, 00:51

В страни от дискусията ви, но за да няма заблудени- оспорвам това твърдение:
Трябвали му свежи пари, отишъл в банката, те му казали ето ти един договор, ето ти и ЗЗ. Дори и да е проявил някаква любознателност да разбере защо два документа за един дълг, някой служител на бюрцето в най-добрия случай му е казал - не мога да коментирам състава на комплекта документи, такива ни ги праща юридическия отдел. Дотам приключва диалога!

Напротив- диалогичност има, когато се представлявате от човек, който умее да разговаря на същия език, който, презумира се, владеят от "юридическия отдел".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nereden » 02 Мар 2011, 01:18

Като има възможност за диалог, защо казусите, които потвърждават противното са толкова много, че да принуждават съдиите да отсъждат контра легем, както се е изразил уважаемият Инспектор?
Като е толкова лесно да се договори човек с банките да не го загробват, само защото са лицензирани да дават пари срещу лихва, кое наложи необходимостта от Закон за потребителския кредит, в който ясно да се дадат права на потребителите?
В тази връзка, следният текст:
Чл. 34. (1) Кредиторът не може да задължава потребителя да гарантира потребителския кредит чрез издаване на запис на заповед или менителница.

(2) Когато задълженията на потребителя по договора за потребителски кредит са гарантирани чрез издаването на запис на заповед или менителница, след всяко плащане кредиторът ги привежда незабавно в съответствие с остатъка по задължението.

(3) При погасяване на задължението на потребителя кредиторът е длъжен незабавно да върне издадения запис на заповед или менителница.

(4) Кредиторът отговаря за всички вреди, причинени на потребителя при неизпълнение на задълженията по ал. 1, 2 и 3.

Не може ли да помогне на автора на темата да си търси правата за инфарктното писмо?
Моля инспектора, ако се включи, да си спести хапливите забележки, помнейки, че макар и вездесъщ, той също може да изпадне в нужда от съвет!
nereden
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 02 Мар 2011, 02:15

Не може ли да помогне на автора на темата да си търси правата за инфарктното писмо?

Може и точно това ви написах днес- даден е отговор на това питане. Но не тук във форума ще се развиват съдопроизводствените действия, нали.
Отделно има ИД, по което отново следва да се проучат фактите. Аз нито ЗЗ съм виждала, нито договора за кредит, нито доказателствата по кориците на ИД- само написах, че са дадени принципни отговори.

Здравословното състояние на поръчителя не съм коментирала- неотносимо е. Безумно е дори да се мисли за съдебно дело, касателно инфаркта и писмото, защото няма да може да се докаже в зала- искът ще бъде отхвърлен, а разноските пак ще трябва да плати ищеца.( целта е да се ограничат щетите, не да се водят безумни дела с предизвестен край).

И още нещо- норма е разписана, законът е от 2010г., на питащия кредита, според мен, е далеч от преди тези дати.
Да не казвам, че въпреки забраната- отново се издават ЗЗ, въпреки писмените договори и хората все още продължават ( от незнание, от самонадеяност, от ... не знам, но не мога да пренебрегна факта- и от пестеливост за специалист) да се задължават по две основания.
Е, да-където "мине".

Пак се връщам- вижте кое е нелепото- 1 кредит, 5-ма поръчители по него, и черешката- 5 отдело издадени ЗЗ. По този начин, и убедена съм, няма да е записано в договора за кредит, че поръчителите са издали ЗЗ за обезпечаването му, кредитодателя е дал едни пари, които освен с лихвите, ще си върне в 6-торен размер. И докато това вземане не се оспори по съответния установен ред( в съда)- валидно е, изискуемо е, подлежи на принудително изпълнение.
Разбирате ли ме?

И идва простата аритметика( да ме прощават математиците)- наемаш 1 адвокат, който ти спестява 5/6 от последващите усложнения. Или се ограмотяваш сам.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот krasos » 02 Мар 2011, 09:57

от inspectora на 01 Мар 2011 10:29

Кой бил в беда? "Бизнесменът" със седемцифрената сума в заем, която или е изял и изпил, или е профукал от некадърност /да не ми ги обясняват тея, че кризата еди какво си ... криза има само за некадърниците - за хората, които знаят какво правят има в пъти увеличение на печалби/? Не, не, нямам думи просто ...

Слушай какво инспектор ли си нещастник ли си. Ако не знаеш да ти кажа...да те светна малко по въпроса. Едни от най-голямите банки в света фалираха, а ти ми говориш ,че една фирма в България не може да фалира ли :roll: :arrow: плюс това ние не сме фалирали ,а само загубихме един имот :shock: какъвто ти никога няма да имаш :lol: Кредита който нашата фирма е изтеглила е преведена по сметка на продавача.Никой от нас не е имал достъп до тези пари не сме ги виждали камо ли да ги изядем и изпием. Не знам от къде е тази злоба у тебе, мисля ,че защото си некадърен да ти отпуснат на тебе 1 500 000 евро и да ги изядеш и изпиеш,а седиш тук и драскаш със злоба срещу всеки. Вече е нает адвокат който е завел дело,така ,че благодаря на всички помогнали по темата.

А да не забравя, Инспекторе,адвоката ми гарантира за 6 дела който ще води поне 50 000 лева които банката ще плати по тези дела за разни разноски и обезщетения, който със сигурност ще изям и изпия,но няма да те поканя! :lol:
krasos
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 02 Мар 2011, 10:29

krasos написа:Едни от най-голямите банки в света фалираха ...

А наясно ли си защо фалираха и кой ги фалира? Едва ли ... както и да е ... щом това, че банки по света били фалирали те успокоява :) :D
krasos написа:Не знам от къде е тази злоба у тебе, мисля, че защото си некадърен да ти отпуснат на тебе 1 500 000 евро и да ги изядеш и изпиеш ...

Хе-хе ... щом си мислиш, че това е същността да си кадърен бизнесмен - да успееш да накараш банката да ти отпусне 1 500 000 евро ... какво да говорим ... манталитет ...
Според мен кадърен бизнесмен е този, който може с печалбата от бизнеса си, да инвестира, т.е. печели достатъчно, че да не се налага да биде кредитиран ...
krasos написа:адвоката ми гарантира

:lol: :lol: :lol: Пожелавам ти успех в делата /честно, въпреки "злобата" ми в темата/, обаче бих бил малко скептичен ако някой адвокат ми "гарантира" спечелване на някое дело ... по-скоро не бих наел такъв, освен ако не ми издаде запис на заповед за "гарантираната" сума ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот nereden » 02 Мар 2011, 10:35

Чудничко, възстановихме добрия тон :D
Инспекторът, а защо нула внимание на моята темичка малко по-долу за промяна в условията на потребителски и тоя член от ЗЗД? Пак ли детайли по казуса липсват?
nereden
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 02 Мар 2011, 11:06

nereden написа:Съвсем добронамерено ще се опитам да ти обясня положението на бизнеса у нас. Такива или онакива, със или без капацитет, те са гръбнака на нашата икономика. Предприемачество ТРЯБВА да има, ако искаме да има работни места, да се плащат заплатите на бюджета и т.н.

Още един "капацитет"! Да ти обясня ли аз положението на бизнеса у нас, че не те знам за коя държава ми говориш ти? Предприемачи у нас няма /изключителна рядкост са/ - има "бизнесмени" на заплата ... разни "назначени" малоумници, завършили спортни училища - ето това е бизнесът у нас! Ако не ти е ясно ... И никакъв гръбнак на икономиката ни не са - питай го тоя "бизнесмен" колко данъци е платил за последните 5 години и колко ДДС е източил "легално" ...? И после ми говори за заплатите на бюджета ... и т.н.

nereden написа:Това, че някои са изяли и изпили капиталите си, други са си плащали лизингите на новите коли, вместо да инвестират на пазара не променя факта, че бизнеса ни в момента е на КОЛЕНЕ. ВСИЧКИ имат кредити, защото за да движиш бизнеса ти трябват пари.

Именно тези с лизингите и кредитите "фалираха" и малкото опитващи се да правят нещо кадърни хора, тъй че не ми говори глупости като нямаш никаква идея на кой свят си ... И да, за бизнес трябват пари, само че бизнес се започва от 0-та, за да може когато вече въртиш капитали в милиони, да знаеш какво правиш, а не с кредити от по милиони евра ... като заговорихме за строителство ... ;)

nereden написа:Трябвали му свежи пари, отишъл в банката, те му казали ето ти един договор, ето ти и ЗЗ. Дори и да е проявил някаква любознателност да разбере защо два документа за един дълг, някой служител на бюрцето в най-добрия случай му е казал - не мога да коментирам състава на комплекта документи, такива ни ги праща юридическия отдел. Дотам приключва диалога! Абсолютно несериозно е да се твърди, че който е загубил пари, правейки бизнес в кризата е некадърник.

Ахам ... брех, не знаех, че живеем в свят, в който да нямаме никакво право на избор ... трябвали му пари, подписал едни неща, едва ли подлежало на преговори :lol: :lol: ... абе някои хора верно си заслужавате съдбата ...

Ей, "бизнесменчето" дай да ти дам някой лев и аз - ще ти дам да ми подпишеш едни нещица ;) Е, нямам чак 1,5 мил. евра, ама нещо по-скромно можем да уредим ;) - естествено намираш имот да си направя ипотека и 5-6 поръчителя ;) /ама гледай да са със здрави сърца, че ще ми е мъчно после ако някой получи инфарт ;) /

nereden написа:Няколко кадърни държави фалираха, да не говорим за свръхкадърни банки и корпорации.

Кои са тея "кадърни" държави, дето са фалирали? За Гърците ли говорим? Не, не, няма какво да говорим ... изобщо сте толкова далеч от нещата ...

nereden написа:Нормално е да иска възмездие, тъй като той съвсем добросъвестно е направил постъпки да погаси дълга.

Възмездие за какво? Как може някой да си позволи да му прати писмо, че дължи, след като вече не дължи? ... спирам ... просто няма смисъл ...

nereden написа:Чудничко, възстановихме добрия тон :D
Инспекторът, а защо нула внимание на моята темичка малко по-долу за промяна в условията на потребителски и тоя член от ЗЗД? Пак ли детайли по казуса липсват?

nereden написа:В тази връзка, следният текст:

Ехо, достатъчно "прависти-любители" се навъдихте, айде стига вече моля ...
Айде кредитът на господина да не е съвсем потребителски, а? Може ли поне това? Че да ми обясняваш и правото ... до там ли стигнахме вече ... Що си мислите, че като сте видели някакъв член, в който пише нещо и вече сте научили цялото право? Що си мислите, че изобщо осъзнавате какво е написано някъде? Вие четете, но не можете да схванете написаното ... но това е една доста лоша тенденция напоследък /последното не си го измисля - има една камара изследвания по тоя повод/ ...

Да ти обясня ли по друг начин? Това, което си мислиш, че разбираш, всъщност може и да е така, ама малка подробност е, че всъщност не се отнася за кредита на господин "бизнесмена" ;) ... щото има малко разлика между потребителски кредит и инвестиционен!
Идотския закон, който цитираш, е за да защити от собственото малоумие такива като теб и господина - за това е приет ... Очаквам скоро такова нещо да се приеме и за търговците, щото те не са по-малко малоумни от обикновените потребители ... както виждаме от настоящата тема /за съжаление това е положението у нас/ ... Да ти обяснявам ли и защо точно се прие тоя закон за потребителския кредит? /има и още причини, освен да защити простолюдието от простотията му/

Мисля да спра вече да се занимавам с малоумници, т.е. да се опитвам да им помагам ... първо, че не разбирате, като ви се помага, а си мислите, че някой ви напада ... после - що пък да не взема да се възползвам вече от такива лаици ... от това може да излезе страшен бизнес - "законни измами" ;)

П.П.: Я, ама то в тоя закон за потребителския кредит имало интересни норми /не го бях чел до сега :) / ... Цитирам една във връзка с темата - специално за "новоизлюпените юристи" /излюпили се, след като са прочели през живота си едва един член от един закон, провокирани от някакъв спор в някакъв форум/:
Чл. 4. (1) Разпоредбите на закона не се прилагат за:
1. договори за кредит с общ размер, по-малък от 400 лв. или по-голям от 147 000 лв., или равностойността им в друга валута по курса на Българската народна банка към датата на сключване на договора;
inspectora
Активен потребител

Мнениеот nereden » 02 Мар 2011, 11:39

Ами наистина не си прави труда да пишеш повече. Съвети не раздаваш, опитваш се сам себе си да убедиш колко си велик. Дано поне полза за теб да има, защото за обществото - нулева.
nereden
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 02 Мар 2011, 11:53

nereden написа:Съвети не раздаваш ... Дано поне полза за теб да има, защото за обществото - нулева.

Това, че някой не може да разбере, или пък, че не му харесва съветът ми, не е мой проблем, но да твърдиш, че не съм дал съвет /т.е. отговорил на зададените въпроси/ точно пък в тая тема ... не знам вече какво да кажа ...
Мисля, че е достатъчно полезно за питащия да разбере, че това с инфаркта е безинтересно за правото в конкретния казус ... ако някой му е "гарантирал" успех ... лошо - още пари ще има да плаща накрая на "гадната" банка ... Но разбирам - по-добре е да живееш с надеждата, че можеш да вземеш 50 000 лева от "гадната" банка, отколкото в действителността, че дори и лечението на инфаркта няма да бъде поето от нея /да не говорим за "болките и страданията", които няма да се обезщетят/ ... както и да е ...

От мен полза за обществото няма как да има. Радвам се, че така се получава. Не мисля, че трябва да помагам с нещо на обществото ... в тая връзка да добавя, че когато започнете да разсъждавате, че именно това е нормалното, тогава ще има какво да слагате на масата ;) ... до тогава - хранете се със съчувствие един друг ;) А дали съм полезен за самия себе си - ами след като се чувствам щастлив и удовлетворен от живота си и си мисля, че нищо не ми липсва, би следвало да съм полезен за себе си ... /още повече, след като имам възможността да правя едно от любимите си неща - да се гавря с разни малоумници по форумите ... а и не само по форумите, щото същите тея неща се случват и "ин виво" ;) ... и в съдебни зали и т.н. ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 02 Мар 2011, 12:39

Няма нормален :) адвокат, който да гарантира изхода на един съдебен спор.
Всеки от нас може, за себе си, да си направи извод относно прогнозата - може и да я сподели с доверителя, но да гарантира е нелепо, защото не той решава( има три инстанции, а с това ГПК всичко може да се случи- ама абсолютно всичко).
А когато решението не ти е подвластно... каквото и да кажеш е на вятъра( лековато). Но пък и колегата е чел доказателствата- ние не сме.

Все пак- успех в делата. След като имате ангажират адвокат смятам темата за приключена. Ако не ви затруднява след време бихте могъл да се върнете и да обясните накратко как се е развил казуса- така ще е полезно и за обществото.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот krasos » 02 Мар 2011, 17:34

Разбира се ще Ви уведомя за развитието на казуса. Към злободневните, със случаят се занимава международна адвокатска кантора с офиси в 15 Европейски държави и хората наистина гарантират,това което кажат.

А.... инспектора.... по горе съм написал ,че фирмата ни не е фалирала с загубата на този имот, човекът на който му прилоша е вече ок. Така ,че няма смисъл от злобните ти коментари....те не помагат на никой !!! :idea:
krasos
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 02 Мар 2011, 17:39

krasos написа:Разбира се ще Ви уведомя за развитието на казуса. Към злободневните, със случаят се занимава международна адвокатска кантора с офиси в 15 Европейски държави и хората наистина гарантират,това което кажат.

:roll: :) Как ви го гарантираха?
Извинете за спама в темата, но наистина ми стана интересно какво е ноу хауто ( бихте ми бил полезен на мен с тази информация)на... как беше "международна адвокатска кантора с офиси в 15 Европейски държави".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 02 Мар 2011, 17:58

krasos написа:Разбира се ще Ви уведомя за развитието на казуса. Към злободневните, със случаят се занимава международна адвокатска кантора с офиси в 15 Европейски държави и хората наистина гарантират, това което кажат.

:lol: :lol: :lol:
Сега да Ви "светна" за нЕкои неща в милата ни действителност /пък ако искате пак ме кълнете колко съм злобен и т.н. ;) /: Т.нар. "международни адвокатски кантори", нищо против колегите в БГ-офиса им, ама те там се занимават с преводаческа дейност, а не с юридическа ;) /поне в повечето случаи съм останал с такиви впечатления/, което е логично поради ред причини, които няма смисъл да коментирам /основната е критериите за подбор на кадрите ;) - искат владеене на езици, а не на право ... доколкото съм осведомен ... те няма и как да знаят кой колко владее правото, за да преценят дали "кандидат-служителят" "става" ... но това е друга тема, да не я отварям/ ... после фактът, че са "гарантирали каквото кажат", все повече ме обезпокоява /за Вашите интереси в случая ;) / ...

И наистина ми е много любопитно как точно го гарантират това, което кажат :lol: :lol: Това ще да е мнооого интересно ноу-хау наистина ...

А инспектора се опита да те предпази от заплащане на два :idea: /не един, а два - дано адвокатите ти обяснят после защо е тъй/ адвокатски хонорара /за едно дело ;) /, които съдейки по сумите, които се разхождат по темата, май няма да са съвсем малки ;) ... и май като "калкулирам" 10% от останалия ти за заплащане дълг, си мисля, че за адвокати ще дадеш повече от това ;) ... но както и да е - нека си вземат по някой лев колегите ... като има пък балъци, що да ги изпускат ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот krasos » 17 Май 2011, 12:39

Все още никой от тази "банка" и ЧСИ (слагам банка в кавички ,защото в България банки няма това са лихвари) не е посетил имота и да поиска да види , опише или опита да продаде имуществото на фирмата и да удоволетвори остатъка от кредита.
Става въпрос за прословутата Пощенска банка ,която всеки момент ще фалира заедно със скап..ната им държава , ДАЙ БОЖЕ АМИН !!!
krasos
Младши потребител

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство