Честит празник на всички!
Така при мене казусът е следния,ще се постарая да вкарам най-подробно всички факти..
През 2006г аз ставам гарант на майката на един мой колега,с когото работим и до ден днешен.През месец февруари 2008г жената почива(БОГ да я прости)..задълженията към банката се изплащат от същия този колега.Най неочаквано през 2010г месец октомври аз получам заповед за незабавно изпълнение на някакво решение,че починалата жена и аз в качеството си на поръчител дължим сумата от около 10 000 лева на частен съдия-изпълнител.Правя пояснение-сумата,която жената изтегли е 8 000 лв...до месец май 2009 заемът е бил изряден...и изведнъж аз получавам тази изпълнителна заповед-през целия този период от тегленето на заема..аз нито веднъж не съм бил потърсен от банката за каквото и да е било!Не съм бил уведомяван от тях за нищо!Така...значи единия наследник(моя колега) в законовия срок прави възражение от името на майка си,че жената е починала...След консултации с него дали и аз трябва да подам възражение,неговия адвокат заяви,че няма смисъл..понеже делото било едно цяло срещу двамата и ако от единия се отмени решението...би трябвало да се отмени и от другия длъжник.В ПОСЛЕДСТВИЕ РАЗБРАХ ЧЕ ТОВА БЕШЕ МОЯТА НАЙ ГОЛЯМА ГРЕШКА!!!Така..след известен период дойде решение от същия този градски съд че от починала жена и от мене се отменя решението!След което следва ново възражение от страна на банката с което аз бях запознат.Основния аргумент в него беше,че аз не съм подал възражение от мое име в определения от закона срок.При това положение аз отивам вече при адвокат,на когото предоставям всичките факти..и той ми казва че сега ние трябва д подадем възражение с/у тяхното възражение..и тук неговия аргумент беше,че делото се води едно цяло..и не може да падне обвинението само срещу едния длъжник(както впрочем каза и адвоката на колегата ми).Моя колега също подава възражение с/у това на банката...и настана едно едномесечно (най малко) чакане вече от окръжния съд!Решението на окръжния съд беше,че обезсилването с/у жената остава, но същото се отменя с/у мен,поради факата,че от мое име не е подадено възражение в определения срок,и че решението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок пед ВКС!!!
Така след цялата тази сага..аз и колегата отиваме при директорката на банката...и започват едни дълги и мъчителни дебати...И най интересното е че колегата не можело да наследи заема тей като той бил съдебен а той бил родствена страна!Искам да подчертая че жената има двама синове,които работят на трудови договори..На въпроса ми защо след като е починала жената заема не се е прехвърлел на законовите наследници,които поемат както активите така и пасивите..тя ми даде някакви неадекватни отговори..че юрист-консултката на банката била нова и т.н--дрън-дрън.Сега последното което е "уж"да правим извънсъдебно -споразомение м/у мене и банката и в продължение на шест месеца аз съм трябвало да плащам определена сума на определената дата...и едвам след този срок заемът би можело да се прехвърли на някой от наследниците!!!Това всичкото да се направело с цел..да се избегне на запор на заплатата ми от частния съдия -изпълнител!!!
Благодаря на всичко,които прочетоха това...ако може някой да даде съвети, насоки..бих билмного щастлив!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 02:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
При смърт на титуляра....
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
При смърт на титуляра....
Последна промяна kevin на 03 Мар 2011, 18:51, променена общо 1 път
- kevin
- Нов потребител
Re: При смърт на титуляра....
Здравей,честит празник
Интересен казус,изразявам мнение от ваша гледна точка.Възникна в мен въпросът дали поръчителството не е погасено по давност?Иначе относно процедирането с просроченото вземане на банката, и е все едно от кой джоб ще излязат парите нали има двама длъжници за обезпечение, а и стопански е целесъобразно.Но ако вие платите дълга ,може да си върнете всичко обратно с регресен или суброгаторен иск за сметка на длъжника.Юрисконсулт се пише слято и без т”.
Интересен казус,изразявам мнение от ваша гледна точка.Възникна в мен въпросът дали поръчителството не е погасено по давност?Иначе относно процедирането с просроченото вземане на банката, и е все едно от кой джоб ще излязат парите нали има двама длъжници за обезпечение, а и стопански е целесъобразно.Но ако вие платите дълга ,може да си върнете всичко обратно с регресен или суброгаторен иск за сметка на длъжника.Юрисконсулт се пише слято и без т”.
-
Pause - Активен потребител
Pause..благодаря за съветите
Обаче мислех,че при този интересен казус..ще има повече мнения и бележки!
Обаче мислех,че при този интересен казус..ще има повече мнения и бележки!
- kevin
- Нов потребител
Казус като казус, няма нищо интересно в него. И двамата сте солидарни длъжници и банката може да иска изпълнение на цялото задължение от когото и да е от вас. Вие можете да противопоставите на банката само своите лични възражения, но при всички случаи трябва да сте сигурен в това, че банката ще си получи изпълнението, за което и вие отговаряте в качеството ви на поръчител.
- pl_dinev
- Младши потребител
Поредица от грешни стъпки, но ако синът на кредитополучателката ви е приятел- няма от какво да се притеснявате- нека погасява чрез плащане сам месечните суми по ИД( защото ако не го стори сега, вие платените от вас суми ще си ги върнете, след време, от него- ведно с лихви и разноски).
- Гост.
- Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|