начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Издръжка и такси за събирането й

Издръжка и такси за събирането й

Мнениеот veni1812 » 16 Мар 2011, 20:23

Извинявам се,ако повтарям някоя стара тема,но моля някой компетентен да ми обясни какви такси се дължат когато събирането на издръжка(текуща и за минал период) на непълнолетно дете е възложена на на ЧСИ.Има ли разлика в таксите,ако услугата се ползва при ДСИ?В какъв размер са таксите и за чия сметка?И има ли право ЧСИ да си ги удържа за сметка на сумите,постъпили от длъжника?Ако да-то до какъв размер?Благодаря предварително!
veni1812
Нов потребител

Re: Издръжка и такси за събирането й

Мнениеот gudio » 18 Мар 2011, 20:31

Не се плащат такси - водят се субсидирани и на ЧСИ трябва да ги плати окръжният съд, но после се удържат от постъпилите суми, за да се възстановят на бюджета на съда.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот veni1812 » 19 Мар 2011, 22:03

А за чия сметка ги удържат-на осъдения да плаща издръжката или за сметка на този,който я получава?И до какъв размер от месечния превод могат да удържат за покриване на тези такси?
veni1812
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 19 Мар 2011, 22:26

:) Първия въпрос е особено интересен( чисто практически поради поредността за погасяване на задължението), но ще оставя чичко Балуев да даде отговор.
Като поразмислих :roll: - втория си е също интересен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ryanna » 17 Юли 2011, 14:27

Без да имам практика в тази област, погасяват се първо таксите до пълното им издължаване, а след това лихвите по дължимата издръжка и накрая самата издръжка, като всичко това е за сметка на длъжника. Ако бърка, може ли някой да ме поправи, за да не подвеждам питащия? Благодаря за което!
В царството на слепите едноокият е цар.
ryanna
Младши потребител

Мнениеот gudio » 18 Юли 2011, 18:06

veni1812 написа:А за чия сметка ги удържат-на осъдения да плаща издръжката или за сметка на този,който я получава?И до какъв размер от месечния превод могат да удържат за покриване на тези такси?

Със закъснение, но предвид "ползу форуму" и това мнение:
ryanna написа:Без да имам практика в тази област, погасяват се първо таксите до пълното им издължаване, а след това лихвите по дължимата издръжка и накрая самата издръжка, като всичко това е за сметка на длъжника. Ако бърка, може ли някой да ме поправи, за да не подвеждам питащия? Благодаря за което!

... което е принципно правилно, но... от практическа гледна точка, ако имаме просрочени вноски по издръжка за две-три години, това дете какво ще яде, ако ЧСИ-ту тръгне да си удържа изцяло таксите :shock: Както знаем, таксата по т.26 при ЧСИ / чл.53 при ДСИ се удържа съразмерно на събраната част от вземането. От гледна точка на получаващия издръжката това изглежда така: удържат му от запор върху заплатата на бившия ми съпруг 200 лв., наглото ЧСИ ми превежда на мен само 186,53 лв. :evil: , ergo - мен ме / детето ми ощетява, от залъка на детенцето краде и т.н. :!: Авансовите такси, както също знаем, се плащат (ужким, ако, понякога наистина и т.н.) от бюджета на окръжния съд и е редно да се възстановят максимално бързо пак там, за да не фалира съдът :wink: Доста ЧСИ не си правят труда да се мъчат с искане на тези такси от съда, защото доста председатели на ОС :evil: под един или друг претекст не искат да ги плащат - нямали пари и т.н. За Бай Гъдю и много негови колеги издръжката е "въпрос на честта на занаята" - не връща "издръжкаджи(йк)и" по никакъв повод, даже на някои ромски такива :wink: (забележете - напъдени от ДСИ, ама не за друго, а заради отказ на общини, КАТ и др. да направят справките безплатно :evil: ) им е поел и "проучването" с оглед бъдещо изплащане на издръжката от държавата през общината... Друг въпрос е, че по наши наблюдения на ромски майки издръжка им се дава от общината без проблем, а българките ги въртят на шиш докато се прежалят да отпуснат някой лев, ама не сме фенове на "Атака" и няма да се задълбочаваме в този проблем :mrgreen: Така че - в някой светъл момент, когато издръжката "догони, влезе в крак" и започне да се плаща регулярно, тогава ще стане ясно, че таксите на ЧСИ/ДСИ в крайна сметка са за сметка на длъжника... Дотогава обаче винаги ще изглежда, че таксите се удържат от недостатъчните вноски / удръжки / събрани пари / и с това се ощетява детето.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство