- Дата и час: 22 Ное 2024, 00:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нов конкурс за младши магистрати !!!
|
|
Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!
Някъде четох, че размерът на стипендията ще е 70% от заплатата на младши съдия. Но дали този вариант ще се приеме окончателно в закона можем само да гадаем. При тези чести промени в нормативните актове няма как да сме сигурни в нищо. Изобщо живеем в абсурдна страна, с абсурдни законотворци. Нормално ли е един закон да се променя три пъти в рамките на една година, макар и в различни негови текстове? Как човек да планира бъдещето си, зависейки от приумиците на тази или онази политическа сила? А уж законите уреждали трайно даден вид обществени отношения. Това правило явно нашите политици не са го чували. С риск да се повторя - целта е ясна: отлив на кандидати от магистратски конкурси, намаляване на конкуренцията, а оттам може би и възможност при вътрешното разпределение за уреждане на определени лица на предпочитани от тях места.
А за бъдещите кандидати остава неизвестността, дългото чакане и поредните неприятни изненади.
А за бъдещите кандидати остава неизвестността, дългото чакане и поредните неприятни изненади.
- pogled
- Младши потребител
pogled написа:Някъде четох, че размерът на стипендията ще е 70% от заплатата на младши съдия. Но дали този вариант ще се приеме окончателно в закона можем само да гадаем. При тези чести промени в нормативните актове няма как да сме сигурни в нищо. Изобщо живеем в абсурдна страна, с абсурдни законотворци. Нормално ли е един закон да се променя три пъти в рамките на една година, макар и в различни негови текстове? Как човек да планира бъдещето си, зависейки от приумиците на тази или онази политическа сила? А уж законите уреждали трайно даден вид обществени отношения. Това правило явно нашите политици не са го чували. С риск да се повторя - целта е ясна: отлив на кандидати от магистратски конкурси, намаляване на конкуренцията, а оттам може би и възможност при вътрешното разпределение за уреждане на определени лица на предпочитани от тях места.
+ 1
Не мога да проумея и това връщане на т.нар. стипендия. Ние си разбиваме здравете в подготовка, отива ни година, година и нещо от най-хубавите ни години и накрая може единственото, което получим да е 10000 хиляди лева дълг към държавата.
Кога ще се приеме, че и господа и дами управляващите ще върнат всички получени пари при несправяне с работата! Пълно безумие.
- nicki_iliev
- Младши потребител
А може би, преди да се впуснеш в това начинание, трябва да си отговориш на въпроса: дали тази една година е изгубена или инвестирана...В единия случай адвокатурата би била по-удачен избор...
- delyandilkov
- Младши потребител
delyandilkov написа:... В единия случай адвокатурата би била по-удачен избор...
Защо, там трето качество хора ли работят?
Можеш да си изтриеш и профила от лекса ако искаш
- amonev
- Младши потребител
delyandilkov написа:А може би, преди да се впуснеш в това начинание, трябва да си отговориш на въпроса: дали тази една година е изгубена или инвестирана...В единия случай адвокатурата би била по-удачен избор...
Мисля, че схванахте идеята ми. Акцентът въобще не е върху подготовката, натрупаните знания си остават така или иначе, никому не са излишни. Въпросът е не е ли прекалена тази санкция с връщането. Не мисля, че хората, които при сегашния формат се обучават в НИП не полагат достатъчно усилия, напротив. А именно това е една от основните тези, че ако са застрашени да връщат стипендиите, видите ли, нещастниците (в добрия смисъл на думата) ще положат повече усилия и ще станат по-добри.
А и погледнете от чисто практичната страна на нещата. Аз съм от Бургас, много кандидати, като мен, също са от провинцията. Тази стипендия ще ми трябва за квартира и всякакви други разходи...
- nicki_iliev
- Младши потребител
delyandilkov написа:А може би, преди да се впуснеш в това начинание, трябва да си отговориш на въпроса: дали тази една година е изгубена или инвестирана...В единия случай адвокатурата би била по-удачен избор...
Колега,вероятно сте магистрат,в което няма нищо лошо разбира се.Но е добре да знаете,поне за информация,че и в адвокатурата тихомълком се "затяга" достъпа.С последните промени в Наредбата за провеждане на изпита за адвокати и младши адвокати се промени изискването за успешно издържан тест.До сега се изискваше да се даде верен отговор на 70 % от въпросите,а от сеуга нататък изискването е за 80 %.
Усложниха и казусите .Поне за сега са само граждански и наказателен казус,но няма да се учудя ако в последствие се появи и административен.
Адвокатурата е свободна професия и няма как да се прави сравнение с конкурсите на ВСС.Адвокатурата ти осигурява възможност да кандидатствуваш и респ.при успешно полагане на изпитите и да се впишеш НО не поема каквито и да е ангажименти за последващата реализация.Това е съществената разлика.
- sarbijanac
- Активен потребител
Вярвам, ще се съгласите, че формалностите там са по-малко. А и да работиш за себе си има куп предимства, дори да е в перспектива.
Иначе в никакъв случай не подценявам адвокатурата. Дори напротив!
Моите уважения, ако някой се е засегнал.
Иначе в никакъв случай не подценявам адвокатурата. Дори напротив!
Моите уважения, ако някой се е засегнал.
- delyandilkov
- Младши потребител
А сега да видим как някога стояха нещата с РАБФАК , явно някои са се сетили за това и са копнали това онова от недалечното ни минало.
Значи учиш там 9м със стипендия , получаваш стипендия ,накрая изпит ...имаш 4 минаваш -ставаш студент, признават ти учението в РАБФАК за трудов стаж , имаш 3 не минаваш не ставаш студент ,но не връщаш парите от стипендията, но ти признаваха в тоя случай и времето за трудов стаж , имаш на изпита 2 не ставаш студент , но връщаш парите по стипендията и не ти се признаваше за трудов стаж .
И ако си мислите ,че лесно се влизаше в РАБФАК ... бъркате , е някои хора изкараха по няколко такива доколкото чувах тогава.
Значи учиш там 9м със стипендия , получаваш стипендия ,накрая изпит ...имаш 4 минаваш -ставаш студент, признават ти учението в РАБФАК за трудов стаж , имаш 3 не минаваш не ставаш студент ,но не връщаш парите от стипендията, но ти признаваха в тоя случай и времето за трудов стаж , имаш на изпита 2 не ставаш студент , но връщаш парите по стипендията и не ти се признаваше за трудов стаж .
И ако си мислите ,че лесно се влизаше в РАБФАК ... бъркате , е някои хора изкараха по няколко такива доколкото чувах тогава.
- donna
- Старши потребител
Мда, все по-абсурдна става ситуацията.
Да, Дона,близкото минало сякаш се подава от храстите.
Напомня ми за АОНСУ, където "наште" хора завършваха вИшУ.
Да, Дона,близкото минало сякаш се подава от храстите.
Напомня ми за АОНСУ, където "наште" хора завършваха вИшУ.
- genius75
- Потребител
E за РАБФАК не сте много прави , ако издържиш накрая ставаш студент и си учиш като вс. останали , но там понеже те изпращаха от някое предприятие знаеше къде ще бъдеш разпределен като завършиш , ОСВЕН ако не се ожениш /омъжиш някъде другаде. Това ми е от спомените , в ония години бях на 20-21г, познавам доста хора преминали през т.н. РАБФАК и мога да ви кажа ,че са добри , но в ония години кандидатстуденските изпити баха кански, изпитите също . Явно е купиран принципа ,но не напълно ,а донякъде.
- donna
- Старши потребител
Дона, кУпирано е всичко...
- maunkata
- Младши потребител
donna написа:E за РАБФАК не сте много прави , ако издържиш накрая ставаш студент и си учиш като вс. останали , но там понеже те изпращаха от някое предприятие знаеше къде ще бъдеш разпределен като завършиш , ОСВЕН ако не се ожениш /омъжиш някъде другаде. Това ми е от спомените , в ония години бях на 20-21г, познавам доста хора преминали през т.н. РАБФАК и мога да ви кажа ,че са добри , но в ония години кандидатстуденските изпити баха кански, изпитите също . Явно е купиран принципа ,но не напълно ,а донякъде.
phahahahahah кУпиран хахахахаххахахахаххах
- tooway
- Нов потребител
кУпиран, кУпиран, ама donna с double "n"...
Друго си е да имаш оригинален ник...
найс, а?
Друго си е да имаш оригинален ник...
найс, а?
- datajumanji
- Потребител
Донна, все пак е точно така. Лапсусът показва истината. Почти всичко в тази държава е кУпирано.
- maunkata
- Младши потребител
Случва се.
BTW, има и дума "купирам". Днес научих от Гугъл, че се купирали не само опашките и ушите на кучетата, но и симптомите на заболяванията.
Нещо като потискам или скривам значи явно - това по повод предходния пост.
BTW, има и дума "купирам". Днес научих от Гугъл, че се купирали не само опашките и ушите на кучетата, но и симптомите на заболяванията.
Нещо като потискам или скривам значи явно - това по повод предходния пост.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Така както ви чета , от много от вас магистрати не става ,идете в Гърция да берете портокали , и да попаднете в системата ще е случайно ,и ще сте едни пишман служители работещи там само за да получат някви сигурни пари ,че инък биха умрели от глад , нали така Портокал ?
Чуйте се само щели да ви пратят на място далече от родното ,е и ? Мама ще е далече да ви накърми ли ? Женени /омъжени сте -нали затова ще получавате сигуранат заплата за да ги издържате тия съпрузи и съпруги!
А и се питам каква е нуждата от младши магистрати след като има съдебни помощници ,както и хора със стаж ,които могат да се явят на конкурс за места в районния съд.
А като не искате да връщате стипендия , откажете да я получавате, как ще живеете 9 м ли ,ми както сте живели 5г като студенти.
Единственото неправилно е , през времето на тоя курс ,че има ограничение да работиш като адвокат , да не си в партия или да си търговец , така ли беше ,че карам по памет-противоконституционно е , при назначаване в системата ДА така е , но като ученик в някво школо ...е противоконституционно .
Чуйте се само щели да ви пратят на място далече от родното ,е и ? Мама ще е далече да ви накърми ли ? Женени /омъжени сте -нали затова ще получавате сигуранат заплата за да ги издържате тия съпрузи и съпруги!
А и се питам каква е нуждата от младши магистрати след като има съдебни помощници ,както и хора със стаж ,които могат да се явят на конкурс за места в районния съд.
А като не искате да връщате стипендия , откажете да я получавате, как ще живеете 9 м ли ,ми както сте живели 5г като студенти.
Единственото неправилно е , през времето на тоя курс ,че има ограничение да работиш като адвокат , да не си в партия или да си търговец , така ли беше ,че карам по памет-противоконституционно е , при назначаване в системата ДА така е , но като ученик в някво школо ...е противоконституционно .
- donna
- Старши потребител
...и да попаднете в системата ще е случайно ,и ще сте едни пишман служители работещи там само за да получат някви сигурни пари ,че инък биха умрели от глад , нали така Портокал
Така, така. Мисля, че, общо взето, се вижда на кой колко му е акълът и правните познания, независимо какво самочувствие демонстрира.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Колеги, за добро или лошо, днес приеха окончателно промените в ЗСВ на второ четене в НС. В закона вече изрично пише, че конкурса се обявява през януари...и се провежда през април на съответната година.
С други думи - забравете за конкурс през 2011г., а се гответе за април 2012г....
С други думи - забравете за конкурс през 2011г., а се гответе за април 2012г....
- ragazo
- Потребител
Не знам да се радвам ли, да плача ли, дано е за добро.Поне има време за добра подготовка
- velikova_
- Потребител
Колеги, поправете ме ако греша, но мисля, че новите промени - специално тези касаещи обявяването (януари) и провеждането (април) влизат в сила от 1.1.2012 г.
- nicki_iliev
- Младши потребител
|
|