начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Чужд заем на мое име...

Чужд заем на мое име...

Мнениеот di_el » 15 Мар 2011, 14:38

Здравейте, преди няколко години имах глупостта да "услужа" на една приятелка и теглих заем на мое име за нея. Плащаше си вноските в началото, но с днешна дата има дълг и сега аз трябва да го внасям, наложен ми е запор от съдия изпълнител на заплатата. Ще опитам да се разберем, но ако не мога имам ли шанс по съдебен път? Единият от поръчителите може да свидетелства и да каже чий е заемът всъщност, другите двама не знам дали ще искат, защото са роднини на тази моя приятелка. В този случай има ли шанс да стане нещо или да пия една студена вода и да работя една година за тоя дето духа? Благодаря предварително!
di_el
Нов потребител

Re: Чужд заем на мое име...

Мнениеот Pause » 15 Мар 2011, 19:04

Какъв е шанса ,незнам само че има начин по Чл59 ЗЗД да си върнеш недължимо платеното от обогатилия се за твоя сметка.Един съвет : "С финансовите услуги на приятелки,обикновено не чакай възмездие". :lol:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот dimist » 15 Мар 2011, 19:20

Няма добро ненаказано. В предния пост е посочен пътят да се защитите. Във ваша тежест е да докажете , че парите са получени от "приятелката". Внимавайте, иска следва да се предяви в 5 годишен срок откак "приятелката " Ви се е обогатила за ваша сметка, не го пропускайте, фатално е.
dimist
Потребител

Мнениеот di_el » 18 Мар 2011, 13:07

Здравейте пак! Отново да се консултирам - в моя случай само от мен ли е редно да отдържат пари, не се ли гонят и поръчителите? Защото тези поръчители тя си ги намери, от тях не взимат ли нещо? Моля отговорете ми бързо, защото въпроса не търпи отлагане, нямам много време. Съдята изпълнител на тях праща ли известие или само мен гони и аз ако не мога да платя чак тогава търси тях или паралелно и на тях прави запор? Но досега нямам информация да е направено такова нещо.... :(
di_el
Нов потребител

Мнениеот Pause » 18 Мар 2011, 13:38

Солидарност ,съществува но банката преследва платежоспособността на задължените лица и затова възражението няма да ви помогне в случая,ако го направите.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот di_el » 08 Апр 2011, 22:23

С две думи можеше да ми кажете, че се спират пари и на поръчителите паралелно...Аз това го разбрах по-късно. Частният съдя изпълнител, първо беше направил запор на заплатата ми, и много по-късно ме уведоми мен лично за това, а трябваше да е обратното, първо да ме уведоми и след 14 дневен срок, да наложи запор. ...... им на всички ЧСИ, не са коректни. Както и да е, тази си плати парите, но аз ако бях уведомена както е редно и по закон, нямаше така да се притеснявам ...айде останете си със здраве :D
di_el
Нов потребител

Мнениеот Pause » 09 Апр 2011, 08:42

Теоретично да.Но законът е източника на право в случая ,понеже с изпращането на съобщението за запора до предприятието където работите едновременно, и на вас ви се изпраща покана за доброволно изпълнение.Но изглежда във вашия случай ,не е така например ако е по заповедното производство ,ще научиш чак като си осъден.Затова е добре да питаш владеещите право ,понеже лесно може да се заблудиш.

Ето и един пример (действителен не с мен обаче) отстрани - Приятелката ми си харесала телефон за 800лв ,а знае че ще и го купя и тегля кредит за да и угодя.Скоро след това ,се разделяме и телефона си го взема понеже е на нейно име за рожденния и ден ,а аз пия студена вода и си плащам кредита. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство