- Дата и час: 01 Дек 2024, 00:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запор-обжалване
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Запор-обжалване
Здравейте!
Имам следния проблем и бих искала да ви помоля за мнение. Съпругът ми има запор на заплатата, поради причинена смърт при ПТП от 1995г. Тогава взискателите са поискали сума около 20000лв, но тогавашната му защитничка е казала да не се дават. Преди 4 години обаче той получава призовка за доброволно изплащане на сумата от ЧСИ. В момента сумата е около 90000лв и всеки месец му се удържа горе-долу лихвата за един месец. Въпросът ми е може ли да се намали тази сума и има ли смисъл да се обжалва? Единствения вариант май е да се плати накуп сумата, но това е просто непосилно за нас
От сърце ви благодаря за отговорите!
Имам следния проблем и бих искала да ви помоля за мнение. Съпругът ми има запор на заплатата, поради причинена смърт при ПТП от 1995г. Тогава взискателите са поискали сума около 20000лв, но тогавашната му защитничка е казала да не се дават. Преди 4 години обаче той получава призовка за доброволно изплащане на сумата от ЧСИ. В момента сумата е около 90000лв и всеки месец му се удържа горе-долу лихвата за един месец. Въпросът ми е може ли да се намали тази сума и има ли смисъл да се обжалва? Единствения вариант май е да се плати накуп сумата, но това е просто непосилно за нас
От сърце ви благодаря за отговорите!
- darksy
- Младши потребител
Re: Запор-обжалване
Кога е осъден - на последната инстанция.
Кога е заведено изпълнителното дело.
Лихвите текат след главицата.
Кога е заведено изпълнителното дело.
Лихвите текат след главицата.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Последната инстанция е 2002г., а изпълнителното дело - 2007г.
- darksy
- Младши потребител
Като дати - кога е взето решението.
И като дата - кога е образувано изпълнителното дело.
Важно е по-отношение на лихвите.
И като дата - кога е образувано изпълнителното дело.
Важно е по-отношение на лихвите.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Решението е от 28.03.1995г., а Изпълнителното дело от 07.11.2007г.
- darksy
- Младши потребител
Ако е така, има много голямо просрочване, което не може да се компенсира с нищо и Вие не отговаряте за задълженията по сумата.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Струва ми се нещо не се разбирате, и при тези факти не може да се даде този отговор
но и вие си знаете- дълг от 90х., а питане във форум, където очевадно се стига до развален телефон е несериозно.
Вие не отговаряте за задълженията по сумата
но и вие си знаете- дълг от 90х., а питане във форум, където очевадно се стига до развален телефон е несериозно.
- Гост.
- Старши потребител
Мерси за отговорите, въпреки че нищо не разбрах. Въпроса ми беше конкретен - дали има смисъл да търсим консултация с адвокат. poli_g, според вас може и да е несериозно питане по форумите, но е безплатно. Един адвокат колко ще ми вземе да го питам в кантората - 100лв поне, нали. Е, да, ама като едва си плащаш храната тея пари не са за на вятъра...
- darksy
- Младши потребител
Има смисъл само ако са изтекли 5 пълни години от датата на решението до датата на образуване на изпълнително дело.
А иначе който и адвокат да питате, едва ли ще Ви вземе пари, при положение, че има смисъл от процедурата и оттам - може да се спечели.
А иначе който и адвокат да питате, едва ли ще Ви вземе пари, при положение, че има смисъл от процедурата и оттам - може да се спечели.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Значи си оставаме със запора, така ли?
- darksy
- Младши потребител
Последната инстанция е 2002г.
darksy написа:а Изпълнителното дело от 07.11.2007г.
За да е валиден отговора на Иван, то трябва да видите разликата в тези дати. И не само- възможно е дело да е имало и преди 2007( от тогава има частни съдебни изпълнители, по-скоро предполагам участие и на държавно изпълнение, а възможността ИЛ да е перемиран е голяма- по тази причина е нужен поглед върху делата от адвокат).
Сарказма задръжте за по-добри дни.
Период: от 28.03.1995 до 07.11.2007
Сума: 20000 лв.
Натрупана лихва за периода: 77968.66 лв.
Дължима сума към края на периода: 97968.66
Някъде се губят едни 8000.00, което ме навежда на други мисли, различни от изразеното предположение.
И все пак наистина трябва да се погледнат делата( убедена съм, че е имало и друго ИД, преди сегашното), така щото може да има светлина в тунела. Понякога и давността е крайъгълно камъче.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря за разяснението! А към адвокат по граждански дела ли трябва да се обърнем?
- darksy
- Младши потребител
Моля, макар да не съм точна в сметките, последните са само, за да ви подскажа, че отговорът даден ви от Иван е само принципен. Друг, тук или в нечия кантора, няма как да получите без да се погледнат делата.
Направих няколко изчисления - лихва тече от дата на деликта, която е далеч преди датата на първото СР(28.03.1995г.), но трябва да бъде поискана. Възможно и да не е.
Втори варинат: да е искана от дата на постановяване на СР до окончателно плащане на сумите.
Каквито и сметки да направя дългът все не излиза 90х.
Отделно от тях имате съдебни разноски, които може и да са ви възложени, а може и не( по - вероятно да са) и съвсем не излизат сметките.
Та, именно тази неяснота в числата, които аз получавам, и сумата, която вие сочите ме наведоха на мисълта, че и преди дата на образуване на ИД от 2007г. е имало плащане. Което логично води до изпълнително дело преди това....
Не, че казвам нещо съществено, но малките детайли, колкото и несъстоятелно да ви се струва твърдението ми, могат да се окажат решаващи.
Адвокат, цивилист( граждански) и ..... и наистина трябва да сте много внимателна в избора, след като средствата са ограничени.
Направих няколко изчисления - лихва тече от дата на деликта, която е далеч преди датата на първото СР(28.03.1995г.), но трябва да бъде поискана. Възможно и да не е.
Втори варинат: да е искана от дата на постановяване на СР до окончателно плащане на сумите.
Каквито и сметки да направя дългът все не излиза 90х.
Отделно от тях имате съдебни разноски, които може и да са ви възложени, а може и не( по - вероятно да са) и съвсем не излизат сметките.
Та, именно тази неяснота в числата, които аз получавам, и сумата, която вие сочите ме наведоха на мисълта, че и преди дата на образуване на ИД от 2007г. е имало плащане. Което логично води до изпълнително дело преди това....
Не, че казвам нещо съществено, но малките детайли, колкото и несъстоятелно да ви се струва твърдението ми, могат да се окажат решаващи.
Адвокат, цивилист( граждански) и ..... и наистина трябва да сте много внимателна в избора, след като средствата са ограничени.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря ви много за ценната помощ!
- darksy
- Младши потребител
poli_g написа:Последната инстанция е 2002г.darksy написа:а Изпълнителното дело от 07.11.2007г.
За да е валиден отговора на Иван, то трябва да видите разликата в тези дати. И не само- възможно е дело да е имало и преди 2007( от тогава има частни съдебни изпълнители, по-скоро предполагам участие и на държавно изпълнение, а възможността ИЛ да е перемиран е голяма- по тази причина е нужен поглед върху делата от адвокат).
Сарказма задръжте за по-добри дни.
Период: от 28.03.1995 до 07.11.2007
Сума: 20000 лв.
Натрупана лихва за периода: 77968.66 лв.
Дължима сума към края на периода: 97968.66
Някъде се губят едни 8000.00, което ме навежда на други мисли, различни от изразеното предположение.
И все пак наистина трябва да се погледнат делата( убедена съм, че е имало и друго ИД, преди сегашното), така щото може да има светлина в тунела. Понякога и давността е крайъгълно камъче.
Разликата от тези 8 хил. лева даже е много малка. В изпълнително дело се намесват обикновени и пропорционални таски на ЧСИ. Внимавайте с тях, защото обикновената е много опасна ! Ако съдията дойде на опис във вашия апартамент, към дълга Ви ще се начисли още една солидна сума. Колкото до запора- няма смисъл да го обжалвате. Само ще си платите още 60-100 лева за администриране на жалбата. Нямате основание, а съдията има - изп. лист.. Правете си хубаво сметката и имайте впредвид, че дългът ви с тези 100 лева месечно няма да се изплати, а ще стане по-голям.
- boxko
- Потребител
poli_g написа:Каквито и сметки да направя дългът все не излиза 90х.
.
Извинявайте, че така ви обеззверявам, но дългът ще си излезне.
Имате главница, лихва, която ще е по- голяма от главницата, имате такси в съдебното производство, адвокатски хонорар в съдебното производство.
Отделно: Обикновенна такса- образуване на дело 60 лв., покана- 24 лв, запор 18 лв, проучване на имущество- 50 лв. и е възмовжно вече всякакви други обикновени таски са съобщения до взкл. и т.н.
Пропорционалната Ви такса ще допълни тази разлика. Ако приемем, че главницата ви и другите суми са ви общо 70 000 хил., то пропорционалната ви такса ще е 4225 лв..
Ако имате поканата за доброволно изпълнение, ако я сканирате- ще ви обясня всичко. Във нея ще видите и от коя година ви е делото, а може би и кога ви е издаден листа.
А и ще проверим дали дълга излиза.
Последна промяна boxko на 13 Юни 2011, 23:35, променена общо 1 път
- boxko
- Потребител
Не ви разбрах логиката, но все пак си дойдохме на думата- точно за същия ИЛ иде реч.
Няма да излезе, няма... защото ще е по-голям по размер от посочения, но и не ми се спори.
Няма да излезе, няма... защото ще е по-голям по размер от посочения, но и не ми се спори.
Последна промяна poli_g на 13 Юни 2011, 23:39, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
Лихвата към днешна дата върху 20 000 лв. излиза 86987.01. Това променя значително таксите на ЧСИ-то.
- boxko
- Потребител
Много благодаря на всички!
Искам да питам още нещо. Ако се случи нещо със съпруга ми, този дълг ще се прехвърли ли на мен и бъдещите дечица?
Искам да питам още нещо. Ако се случи нещо със съпруга ми, този дълг ще се прехвърли ли на мен и бъдещите дечица?
- darksy
- Младши потребител
По отношение на вас- ако имате брак с него към дата на откриване на наследството( кончината му), що се отнася до децата- да.
Въпреки всичко- той, съпругът ви, има полезни ходове до тогава, а вие и децата - след това.
Разбирам притеснението, заради размера на дълга, но все пак от морална гл. т. нечий живот е отнет в далечната 95г., дори и по непредпазливост.
От друга страна- нелепо е да се говори за бъдещи несигурни събития( съпругът или бащата на бъдещите ви деца е все още жив).
Въпреки всичко- той, съпругът ви, има полезни ходове до тогава, а вие и децата - след това.
Разбирам притеснението, заради размера на дълга, но все пак от морална гл. т. нечий живот е отнет в далечната 95г., дори и по непредпазливост.
От друга страна- нелепо е да се говори за бъдещи несигурни събития( съпругът или бащата на бъдещите ви деца е все още жив).
- Гост.
- Старши потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|