начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Запор на банкова сметка на инвалид

Запор на банкова сметка на инвалид

Мнениеот elito55 » 19 Юни 2011, 17:03

Здравейте, аз съм нова във форума. Много е благородно от страна на компетентните да помагат на нас останалите със съвети. Ще бъда много благодарна ако някой има отговор на моя въпрос: Поставен е запор на банковата ми сметка за необслужван ипотечен кредит. Банковата сметка беше съвсем празна от месеци, но най-накрая си намерих работа и първата ми заплата (цялата) изчезна. Аз съм инвалид - 50%. Аз имам два въпроса:
1. Имат ли право да запорират банковата сметка на инвалид? (Между другото: нито кредиторът, нито съдията знаят, че съм инвалид)
а) ако не: как и на кого трябва да съобщя за това мое състояние или да обжалвам запора?
б) ако да:
- имам ли право на някакво облекчение?
- Трябва ли да отида при съдията за да попълня някакви допълнителни документи? Изобщо каква би трябвало да бъде моята реакция или каква е процедурата? Аз нямам абсолютно никакви пари и не може да става въпрос за изплащане.

2. Към заповедта трябва да е прикачен документ от кредитора, на базата на който е издадена заповедта. Към моята заповед такъв не беше прикачен. Мога ли да възразя срещу това или е по-добре да отида и да си го взема от съда без много шум? Ще ми го дадат ли?
Благодаря предварително за помощта. Ели.
elito55
Нов потребител

Re: Запор на банкова сметка на инвалид

Мнениеот Pause » 19 Юни 2011, 21:15

elito55 написа:Здравейте, аз съм нова във форума. Много е благородно от страна на компетентните да помагат на нас останалите със съвети. Ще бъда много благодарна ако някой има отговор на моя въпрос: Поставен е запор на банковата ми сметка за необслужван ипотечен кредит. Банковата сметка беше съвсем празна от месеци, но най-накрая си намерих работа и първата ми заплата (цялата) изчезна. Аз съм инвалид - 50%. Аз имам два въпроса:
1. Имат ли право да запорират банковата сметка на инвалид? (Между другото: нито кредиторът, нито съдията знаят, че съм инвалид)
а) ако не: как и на кого трябва да съобщя за това мое състояние или да обжалвам запора?
б) ако да:
- имам ли право на някакво облекчение?
- Трябва ли да отида при съдията за да попълня някакви допълнителни документи? Изобщо каква би трябвало да бъде моята реакция или каква е процедурата? Аз нямам абсолютно никакви пари и не може да става въпрос за изплащане.

2. Към заповедта трябва да е прикачен документ от кредитора, на базата на който е издадена заповедта. Към моята заповед такъв не беше прикачен. Мога ли да възразя срещу това или е по-добре да отида и да си го взема от съда без много шум? Ще ми го дадат ли?
Благодаря предварително за помощта. Ели.

Най широко отговарям на запитването ви ,като начина е да свържете със съдия изпълнителят за повече информация не са и длъжни да знаят всичко около случая.До момента ми изглежда всичко законосъобразно не е длъжен да ви даде ИЛ или препис и др.като получихте вижте си заповдта за изпълнение по 417 и мисля че на гърба му пише важна информация и зачете вниметелно.След като сте го получили ,има и още един документ вътре ама по добре да питате адвокат.Иначе запорът според мен вижте относно размера 446 ал1 ГПК.Здраве и усепх :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот elito55 » 20 Юни 2011, 01:12

Благодаря, Pause. Проблемът е, че нямам пари за адвокат :(
Ако някой друг има някакви други съвети, ще оценя помощта ви.
elito55
Нов потребител

Мнениеот Ralinko » 20 Юни 2011, 10:33

Отиде при съдебния изпълнител, като преди да поискате сваляне на запора на банковата Ви сметка, помислете по какъв начин можете да погасите задължението си. Никой не иска това да стане наведнъж, но и не можете да твърдите, че нямате пари, когато сама казахте, че сте си намерили работа. Равни месечни вноски ще са напълно достатъчни. Успешен ден!
Ralinko
Младши потребител

Мнениеот Pause » 20 Юни 2011, 12:14

elito55 написа:Благодаря, Pause. Проблемът е, че нямам пари за адвокат :(

Предполагам имате право на служебен адвокат.Но е необходимо съдът да се увери с необходимите документи и делото да е висящо аргумент 23 ал4 от Закон за правната помощ и 95 ГПК.Все пак имате право на правосъдие ,а липсата на средства не ви лишава от това противно било дискриминационно.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот marlex » 20 Юни 2011, 12:18

Един страничен въпрос - парите от ипотечния кредит вие ли усвоихте и за какво ги изхарчихте?!
marlex
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 20 Юни 2011, 13:01

Pause написа:
elito55 написа:Благодаря, Pause. Проблемът е, че нямам пари за адвокат :(

Предполагам имате право на служебен адвокат.Но е необходимо съдът да се увери с необходимите документи и делото да е висящо аргумент 23 ал4 от Закон за правната помощ и 95 ГПК.Все пак имате право на правосъдие ,а липсата на средства не ви лишава от това противно било дискриминационно.

Проблемът е, че когато се назначава служебен адвокат на социално слаб длъжник, няма кой да плати адвокатския хонорар на служебния защитник. Няма да се плати от взискателя, нито от длъжника, нито от ЧСИ...тогава от кого?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот elito55 » 21 Юни 2011, 00:28

Днес ходих при съдия изпълнителя и той ми каза, че това че съм инвалид няма значение, защото инвалидните облекчения идват директно от работата ми - данъчната ми основа е много по-малка. Но като му казах, че парите които са ми запорили са всъщност моето тудово възнагражденив, той ми каза да попълня молба и след разглеждането й наи-верооятно ще ми върнат половината. 50% могат да удържат от трудово възнаграждение, което е доста много. Ще пиша пак когато получа отговор от съдия изпълнителя.

А на въпроса "Какво съм направила със заетите пари?" -Те са просто за жилище, за което банката ми даде кредит. То не е мое, а на банката и сега живея в него. И сега искат след два месеца да го продават.

Благодаря на всички от сърце за споделените съвети.
elito55
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство