УСПЕХ!
Убедена съм, че ще се справиш, защото показа, че умееш да разсъждаваш.
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
|
|
vaniaoz написа:Здравейте,
във връзка с решението от 1959 г ,не съм го чела цялото, а само публикуваната част, но си мисля,че не е относимо към спора, който се разгорещи тук.Аз останах с впечатление , че там става въпрос за предварителен договар, а всички знаем ,че с него не се прехвърля собственост, а ако не е договорено прехвърляне на право на владение, то изобщо е съвсем друга ситуация ,при която чл.130 не намира приложение. - Пак го прочетете решението, на мен ми се вижда съвсем относимо. И относно предварителните договори - като не се прехвърля с тях собственост, правилата на 27 ЗЗД не важат ли и за тях?
Имам още един въпрос, ако детето е на 2 годишна възраст, докато му се отдаде възможност да иска унищожение на сделката , и предяви иск, няма ли да се натъкне на възражение за придобивна давност?Та как мислите, ще си върне ли имота? - Какви са последиците на унищожената сделка и най-вече какво действие има унищожаването в този случай - обратно, занапред?
И относно предварителните договори - като не се прехвърля с тях собственост, правилата на 27 ЗЗД не важат ли и за тях?
Когато приобретателя се позове на придобивна давност, изтекла в негова полза ,е без никакво значение ,какво е действието на унищожаването/ обратно действие от момента на сключването/.Именно с тази цел е създаден института на придобивната давност....
marti_gor написа: poli_g, проблемът е, че тая Ваша нищожност не намира законова опора
marti_gor написа:nannyogg написа:
Аз съм от тези, които считат, че не е кристално ясен и които се надяват "да го бутнат".
Предложение първо на текста на чл. 27 гласи "унищожаеми са договорите, сключени от недееспособни". И веднага ми изниква въпрос: има ли разлика между договор, сключен от малолетен и такъв, сключен от непълнолетен? Не питам за друго, а защото моят отговор е следният: при първия случай договорът е категорично нищожен /ex legе, въпреки текста на чл. 27, прдл. 1/, а във втория е унищожаем. Но ще проследя с интерес Вашето мнение, макар че цитатът Ви е насочен към друг участник във форума.
nannyogg, кристално ясен е и пак казвам дано не го бутнат, иначе логиката Ви е правилна, в първия случай - липсва съгласие!чл. 26, ал. ІІ, предл. 2-ро в. вр. с чл. 3 ЗЛС.
marti_gor написа:poli_g, вменявате ми неща, които не съм изричал!
Пояснявам само за Вас, тъй като детайлите явно Ви убягват - твърдението ми беше точно обратното, а именно, че сделка, сключена от малотно лице е нищожна. Този ми пост бе отговор на отправен към мен въпрос.marti_gor написа:nannyogg написа:
Аз съм от тези, които считат, че не е кристално ясен и които се надяват "да го бутнат".
Предложение първо на текста на чл. 27 гласи "унищожаеми са договорите, сключени от недееспособни". И веднага ми изниква въпрос: има ли разлика между договор, сключен от малолетен и такъв, сключен от непълнолетен? Не питам за друго, а защото моят отговор е следният: при първия случай договорът е категорично нищожен /ex legе, въпреки текста на чл. 27, прдл. 1/, а във втория е унищожаем. Но ще проследя с интерес Вашето мнение, макар че цитатът Ви е насочен към друг участник във форума.
nannyogg, кристално ясен е и пак казвам дано не го бутнат, иначе логиката Ви е правилна, в първия случай - липсва съгласие!чл. 26, ал. ІІ, предл. 2-ро в. вр. с чл. 3 ЗЛС.
marti_gor написа:27 ЗЗД се прилага, извежда се с аргумент на противното от разп. на 130 /4/ СК. В случая обаче няма продажба на чужда вещ, а действие на разп. без спазване изискването на 130 /3/ СК.
marti_gor написа:27 ЗЗД се прилага, извежда се с аргумент на противното от разп. на 130 /4/ СК. В случая обаче няма продажба на чужда вещ, а действие на разп. без спазване изискването на 130 /3/ СК.
poli_g написа:чл. 27 ЗЗД вр. чл. 130 СК.
Обаче се пита кой има правен интерес да атакува тази сделка, кой ще го направи, и дали ще го стори в срока... защото правопогасяващите не спят.... пътечки много.
Не е нищожна сделката, категорично.
|
|
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта