- Дата и час: 28 Ное 2024, 00:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли съдия изпълнител да запорира пенсия?
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Може ли съдия изпълнител да запорира пенсия?
Здравейте,може ли съдия изпълнител да запорира пенсия,и ако може до каква сума може да направи удръжки? .В ГПК ЧЛ.446 пише,че ако пенсията е под размера на минималната работна заплата сега 270 лв,не могат да се правят запори и удръжки.Как точно стоят нещата,ше съм ви много благодарен за отговорите..
- ta6evv
- Младши потребител
Re: Може ли съдия изпълнител да запорира пенсия?
А, какъв е размерът на пенсията, за която става дума?
- nk7702n
- Старши потребител
Пенсията е 335 лв,но 75 лв от тях са добавка за придружител на инвалид,които мисля че не би трябвало да се смятат и без тези 75 лв за придружител е 250лв
- ta6evv
- Младши потребител
Добавките са също част от пенсията на длъжника , защото по своя характер са част от пенсията или пенсиите , които е получавал поиналия съпруг и могат да се получават само от лице , което има качеството на пенсионер
Не случайно систематичното място на нормата е в раздел Наследствени пенсии на КСО . Обстоятелството , че законодателят използва термина добавка не значи , че се променя характера на вземането В този смисъл е и съдебната практика - напр. Решение на ОС-Ямбол по в.ч.гр.д.469/2008г. ,ГО.
Щом общата сума е над размера на МРБ за страната , значи съд. изпълнител законосъобразно е наложил запор върху вземането Ви от НОИ.Помислите си какВие бихте се чувствали ако имате длъжник с месечен доход над 300 лв , който не желае да си изплати доброволно задължението спрямо Вас ?
Не случайно систематичното място на нормата е в раздел Наследствени пенсии на КСО . Обстоятелството , че законодателят използва термина добавка не значи , че се променя характера на вземането В този смисъл е и съдебната практика - напр. Решение на ОС-Ямбол по в.ч.гр.д.469/2008г. ,ГО.
Щом общата сума е над размера на МРБ за страната , значи съд. изпълнител законосъобразно е наложил запор върху вземането Ви от НОИ.Помислите си какВие бихте се чувствали ако имате длъжник с месечен доход над 300 лв , който не желае да си изплати доброволно задължението спрямо Вас ?
Quis custodiet ipsos custodes?
- miniscule
- Потребител
В тази връзка при пенсия 335 лв,колко лв може да удържи съдия изпълнителя?.
Задължително ли е аако имам задължение в нап,съдия изпълнителя първо да преведе това което се дължи в нап?
Задължително ли е аако имам задължение в нап,съдия изпълнителя първо да преведе това което се дължи в нап?
- ta6evv
- Младши потребител
Стана ми ясно вече,ако пенсията е до размера на минималната работна заплата за страната,не могат да се правят удръжки.Но както е в нашия случай,от тези 335 лв,75 лв са добавка за придружител за инвалид,от които също не могат се правят удръжки.//
- ta6evv
- Младши потребител
Май само си търсите начин да не плащате задължението , за което са Ви осъдили . Питате наред , докато намерите някой , който да Ви каже това , което искате да чуете .Ех , Андрешко . " Европейци сме ние , ама все не дотам " .
- miniscule
- Потребител
Уважаеми,това за което са ме осъдили,е много абсурдно.Платил съм 22о лв, от 400лв дълг,разликата е адвокатското възнаграждение ,което също щях да платя,така се бяхме разбрали.Но уви.за една мижава сума тръгнаха към съдия изпълнител и ме натоварих с такси/Извинявайте при това положение съм демотивиран да плащам/.....така,че всеки знае себе си
- ta6evv
- Младши потребител
Пожелавам Ви да имате да вземате пари от длъжник с Вашия манталитет и начин на мислене .Да видите колко е хубаво от да си от страната на търсещия , а не на нежелаещия да дава .
- miniscule
- Потребител
Вие четете ли добре за какво става въпрос,бил съм и от позицията и на взискател ,спокойно..знам какво е..
- ta6evv
- Младши потребител
Уважаеми господине , колкото и да пишете и да се оправдавате , не можете да накарате човек да си промени мнението . Вие сте участвал в дело , което сте загубили и сега трябва да платите това , за което са Ви осъдили. Никой не е задължен да Ви изчака да заплатите и другата част от сумата , нито частичното плащане от Ваша страна задължава насрещната страна да не образува изпълнително дело срещу Вас . Ако ЧСИ - то , при когото е образувано изпълнителното дело е човек , който си разбира от работата , той ще събере от Вас дължимото въпреки Вашата демотивация за плащане , тъй като видно от изложеното от Вас , Вие имате възможност да платите , но просто не искате. Очевидно само си говорим по телевизията и вестниците колко хубаво е в Европа и другите страни , как там се прилага правото и всички граждани са съзнателни и стриктни при изпълнението на съдебните решения , но когато самите ние станем длъжници , се превръщаме в нови Андрешковци и се демотивираме да плащаме .
Повече няма да Ви отговарям в тази тема. Весели Коледа и приятно изкарване на Новата година , може и да сте добър човек , но в случая нямате право.
Повече няма да Ви отговарям в тази тема. Весели Коледа и приятно изкарване на Новата година , може и да сте добър човек , но в случая нямате право.
- miniscule
- Потребител
Господине,аз ще ви отговоря,вие не ми отговаряйте щом искате.Вижда се сте юрист с насоченост. Не възразихме заповедта за изпълнение въз основа на която взискателите 'се сдобиха изпълнителен лист.Не възразихме защото трима ''много компетентни юристи'' ни посъветваха ,че давностния срок е 5 години,оказа е после че не е 5 а 3 години.Ние бяхме подведени от адвокати многознайковци.След това имахме думата на на Взискателя''.да си плащаме,нямало да заведат изп.дело,дума пак на юристи...и какво стана...заведоха дело...така се случва в цялата държава....назначават некомпетентни хора,които вършат простотии и демотивират хората да са изрядни към държавата..много примери още мога да дам....но Весела коледа:)))
- ta6evv
- Младши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|