- Дата и час: 28 Ное 2024, 00:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дължи ли Дл адв. хонорар и д.такси
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
дължи ли Дл адв. хонорар и д.такси
Имам следния казус - моля за помощ - пусната е молба за изп. дело, с приложени пълномощно за адвокат и платени такси за завеждане и справки за имотно на Длъжника. В срока за доброволно плащане длъжника внася само сумата по изп. лист. В този случай - дължи ли на взискателя платените държавни такси(става дума за ДСИ) както и платеният адвокатски хонорар( в пълномощното е отбелязано за образуване и защита по изп. дело.).
- lesen
- Младши потребител
Re: дължи ли Дл адв. хонорар и д.такси
Д може и да мисли, че е платил целия дълг, но не би.
Дължи:
- присъденото вземане(ведно с лихвата, ако е лихвоносно- в този случай при елементарна справка ще се установи, че платеното никак не отговаря на дължимото по суми),
- адв. възнаграждение в размер по договор. Тук има нюанси, но аз съм адвокат, ерго- знанието не от мен.
- вкл. и платените разноски за образуване и проучване.
Но, защото е късметлия тоз длъжник не дължи плащане на пропорционалната такса върху събраната сума.
За негов късмет ДСИ няма право на нея( доказва неравнопоставеност при СИ, не е първата), но ако В бе образувал делото при ЧСИ, то нещата щяха да са малко по-груби, защото таксите са дължими без оглед плащане чрез ЧСИ или директно на В( последното отново си има нюанси).
Дължи:
- присъденото вземане(ведно с лихвата, ако е лихвоносно- в този случай при елементарна справка ще се установи, че платеното никак не отговаря на дължимото по суми),
- адв. възнаграждение в размер по договор. Тук има нюанси, но аз съм адвокат, ерго- знанието не от мен.
- вкл. и платените разноски за образуване и проучване.
Но, защото е късметлия тоз длъжник не дължи плащане на пропорционалната такса върху събраната сума.
За негов късмет ДСИ няма право на нея( доказва неравнопоставеност при СИ, не е първата), но ако В бе образувал делото при ЧСИ, то нещата щяха да са малко по-груби, защото таксите са дължими без оглед плащане чрез ЧСИ или директно на В( последното отново си има нюанси).
- Гост.
- Старши потребител
И аз съм на това мнение, дотук май нещата съвпадат,да видим сега само какво ще каже ДСи тези дни/макар че не би следвало да е по различно/.
За да допълня малко казуса който е в момента - Длъжника оспорва сега пък и хорорара ми, които дължи за заплащане на възложителя,като прекомерен, а и с оглед на това, че той е извършил плащане на цялата сумата посочена в Изп.лист в срока за доброволно плащане. Става въпрос за 300 лв. хонорар при 900 лв. по изп.лист.? Има ли шанс да не ги плати в пълен размер длъжника и в кой случай?
За да допълня малко казуса който е в момента - Длъжника оспорва сега пък и хорорара ми, които дължи за заплащане на възложителя,като прекомерен, а и с оглед на това, че той е извършил плащане на цялата сумата посочена в Изп.лист в срока за доброволно плащане. Става въпрос за 300 лв. хонорар при 900 лв. по изп.лист.? Има ли шанс да не ги плати в пълен размер длъжника и в кой случай?
- lesen
- Младши потребител
Когато прочетете П на ДСИ, или О на ОС по Ж на Д ще научите истината.
- Гост.
- Старши потребител
ДА естествено ,че тогава ще ИМАМЕ ОТГОВОР на въпроса. Само ,че въпроса е да предвидим отговора предварително , и с оглед на това да се предприемат съответните действия , а не след дъжд качулка да търсим.. Понеже срещнах противоречива практика по въпроса, затова и го поставих в форума,пък който е имал подобни случай да сподели все пак. Нали практиката показва и учи..,но по малко грешни стъпки - по добре. Предварително благодаря на всеки, който сподели опита си в сегашната ситуация, в която сме.
- lesen
- Младши потребител
Какви полезни ходове, смятате, че имате в тази ситуация? За да е двустранен процеса.
Според мен най-вероятно ще получите това, което е посочено в чл. 10, т.1..
Според мен най-вероятно ще получите това, което е посочено в чл. 10, т.1..
- Гост.
- Старши потребител
ами примерно не се включвамес отговор от наша страна в спора и да чакаме окръжния да си каже думата - и примерно да присъди 100 лв, или пък да си напъвам задника с извинение, и ако пак стигнем до същата ситуация при отговора от окръжния - та в тази насока питах, какви са вариантите и струва ли си напъните
- lesen
- Младши потребител
Колега, надявам се да сте, в битка се влиза с намерение за победа, не ариори да залагате на загуба.
Въпрос на интерпретация ( позоваване на параграф 2, въпреки налагащата се съдебна практика в тази насока- вярвам сте запознат с нея) относно записаното в ДПЗС( ако сте бил разсъдлив да запишете- по чл. 10, т.1- толкоз, за защита и водене на ИД- толкоз).
Съгласете се ( и трябва да имате готовност за такова Р- уважава до размера по т.1, но отхвърля в останалата част), че ако Д е погасил задължението си в срока за доброволно изпълнение, то защитата по делото е ....безпредметна.
Въпрос на интерпретация ( позоваване на параграф 2, въпреки налагащата се съдебна практика в тази насока- вярвам сте запознат с нея) относно записаното в ДПЗС( ако сте бил разсъдлив да запишете- по чл. 10, т.1- толкоз, за защита и водене на ИД- толкоз).
Съгласете се ( и трябва да имате готовност за такова Р- уважава до размера по т.1, но отхвърля в останалата част), че ако Д е погасил задължението си в срока за доброволно изпълнение, то защитата по делото е ....безпредметна.
- Гост.
- Старши потребител
300лева хонорар си е доста ,като се има предвид материалния интерес-900лв. и казуса...на час,колко ви е ставката?...
правото е алгоритъм.....
-
nasso_5 - Потребител
nasso_5 написа:300лева хонорар си е доста ,като се има предвид материалния интерес-900лв. и казуса...на час,колко ви е ставката?...
Колко, според вас, смятате, че следва да е договорено, и платено, за тази услуга?
0лв., 10лв., 50лв.?, 150лв.? 450лв.?
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:nasso_5 написа:300лева хонорар си е доста ,като се има предвид материалния интерес-900лв. и казуса...на час,колко ви е ставката?...
Колко, според вас, смятате, че следва да е договорено, и платено, за тази услуга?
0лв., 10лв., 50лв.?, 150лв.? 450лв.?
150....по документи и останалото на ръка по взаимна преценка...Други пари за други дела...
правото е алгоритъм.....
-
nasso_5 - Потребител
Колеги всеки сам определя все пак цената на труда си, съобразявайки се естествено "донякъде" и с останалите. Има колеги които вземат по - малко,други повече. Така ,че колко следва да е - всеки решава сам за себе си. Естествено, че търгваме с идея за победа в самото начало, а кога и как ще се стигне ..., но предвид развитието и противоречивата практика - поставих въпроса.Благодаря все пак за споделеното. Явно се очертава на къде отиват нещата.
- lesen
- Младши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|