начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Неправомерно взета такса от ЧСИ

Re: Неправомерно взета такса от ЧСИ

Мнениеот p_dyan » 04 Яну 2010, 00:32

Ами нали няма продажба (няма събрани никакви пари) и вие ще претендирате да се възстанови таксата по т.26. Сега излиза че има и опис, който обаче може да се е състоял, но след това да не е имало продажба на описания имот. В този случай не може да се иска тази такса(т.20 от тарифата по ЗЧСИ) да се върне .
p_dyan
Потребител

Мнениеот nadejda_dimova » 04 Яну 2010, 11:37

Здравейте на всички във форума. Честита Нова година. Желая ви от сърце здраве и много успешна работа. Първо искам да благодаря на всички, които са дали мнението си за т.нар мой проблем с ЧСИ-то. Ще отговоря на последните пишещи - да, имаше опис на имота, но таксата - опис е заплатена отделно от тези за които пиша аз. Не знам защо е искано и плащано още два пъти по 500 лева за вещо лице като такава такса в тарифата няма. И още - тия допълнителни разноски как се изчисляват, щото и за това са платени 500 лева. Не трябва ли да се представят някакви отчетни документи ... Що се касае за таксата опис, то тя не следва да се връща, според мен, но трябва да се приспадне от таксата по т.26. Ще си поискам всичко, пък да видим СРС какво ще каже... По-горе ви написах какво е мнението на новото ЧСИ - че всъщност няма неправилни действия на ЧСИ Мавродиев, което според нея не значи че парите са неправилно платени. Вие как мислите? Дано да не е права.Ще ви пиша пак, веднага щом има движение по слечая...
nadejda_dimova
Младши потребител

Мнениеот karinchen » 08 Яну 2010, 11:58

БИХ ИСКАЛА И АЗ ДА ВЗЕМА ОТНОШЕНИЕ ПО ОТНОШЕНИЕ РАБОТАТА НА Г-НА МАВРОДИЕВ.
МНОГО МИ Е ЧУДНО ВЪОБЩЕ КАК ИЗОБЩО ТОЗИ ТАКА НАРЕЧЕН СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ.
АЗ СЪМ ЕДНА ОТ ПОТЪРПЕВШИТЕ НА ИЗМАМИТЕ НА МАВРОДИЕВ.
НЕ СЪМ ЮРИСТ ПО ОБРАЗОВАНИЕ, НО ВСЕКИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЩЕ СЕ ЗАЧУДИ КАК ПРИ ВЗЕМАНЕ ОТ 1000 ЛВ. ВЪПРОСНИЯ СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛ СЪБИРА ТАКСА ОТ 800 ЛВ.
ОТНЕСОХ ВЪПРОСА ДО РАЙОННА ПРОКУРАТУРА-БУРГАС.
ОТГОВОРА НА ПРОКУРОРА, ЧИЕТО ИМЕ НЯМА ДА СПОМЕНА, Е ЧЕ НЕ ИСКА ДА ГО РОВИ.
В МОМЕНТА ИСКАМ ДА ПРЕХВЪРЛЯ ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО ДЕЛО ПРИ ДРУГ СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛ И ТОЗИ НАГЛЕЦ МИ СЪОБЩАВА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПЛАТЯ ТАКСА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ.
ЯВНО СЪС 800 ЛВ. НЕ МОЖЕ ДА МУ СЕ ЗАПУШАТ ВСИЧКИ ДУПКИ С ИЗВИНЕНИЕ.
НЕЩАТА ОПИРАТ ДО ТАМ, ЧЕ АЗ ПАК ТРЯБВА ДА ТЪРСЯ СЪДЕЙСТВИЕТО НА ПРОКУРОР.
НЯМА ЛИ КОМПЕТЕНТЕН ОРГАН В ТАЗИ НАША ТАКА НАРЕЧЕНА ДЪРЖАВА, КОЙТО ДА СПРЕ ИЗМАМИТЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ЕДНА ОТ ВЛАСТИТЕ, АКО НЯМА АЗ ИСКАМ ДА СЕ ОТКАЖА ОТ БЪЛГАРСКОТО СИ ГРАЖДАНСТВО.
karinchen
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 22 Яну 2010, 22:58

Напишете оплакване до Камарата на съдебните изпълнители http://www.bcpea.org
p_dyan
Потребител

Мнениеот pbp_bg » 06 Фев 2010, 16:58

Адвокат Димова,
от написаното оставам с впечатлението, че таксата, платена от Вашата клиентка, е начислена на основанието на т. 20 от ТТРЗЧСИ. След като ЧСИ е извършил описа, а той очевидно е извършен, след като е заплатен хонорар вещо лице и е последвала публична продан, за съжаление, въпросната такса се дължи. На практика тя се предявява два пъти - при насрочване на описа като ПЪРВОНАЧАЛНА такса опис /1,5 % от материалния интерес по делото/, а в последствие и доплащане с оглед стойността, на която е оценен имота. Така се образува ПРОПОРЦИОНАЛНА такса опис.
Що се касае за приспадането с т. 26 ТТРЗЧСИ - то е възможно при постъпване на суми по ИД. Преди това просто няма от какво да се приспадне.
Ако съм прав за изложената фактология - не Ви съветвам да водите дело. Действията на ЧСИ са законосъобразни.

С уважение,
П. Петров
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител

Мнениеот nadejda_dimova » 06 Фев 2010, 19:33

Здравейте, г-н Петров, извинете ме , че късно се включвам с отговора... Публична продан изобщо не се е състояла по посоченото изпълнително дело. Независимо от това, такса опис, която се събира като 1,5 % върху сумата, за която се иска изпълнение, както и хонорар за вещо лице са били заплатени на ЧСИ-то. Искам само да уточня, че основанието въз основа на което е взета тази такса, така както е посочено в неговата бележка, която издаде е - т.26 от ТТРЗЧСИ, а тази такса се събира при събрано вземане. А събрано вземане не е имало при ЧСИ Мавродиев, няма и при другото ЧСИ. Така че, аз смятам че сумата е взета неправомерно. А и вече съм завела иска - срещу ЧСИ и застрахователя му, солидарно. Считам, че действията на ЧСИ - то са колкото неправилни, толкова и неморални, но не тук е мястото да коментирам, а и както виждам славата на този г-н Мавродиев се носи...Ако за някой това дело представлява интерес, пишете ми, веднага щом има движение - ще споделям... Това е от мен засега. Хубава вечер и до скоро
nadejda_dimova
Младши потребител

Мнениеот pbp_bg » 21 Фев 2010, 23:42

При това положение съм напълно съгласен с Вас. Желая Ви успех с делото!
Можете също да пуснете и жалба до камарата на ЧСИ /ако не сте го направили/. Ако ЧСИ действително е поискал т. 26 върху несъбрана сума в камарата може да се развие дисциплинарно производство със сериозни последтвия. Успех!
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител

Мнениеот mladstudent » 28 Окт 2010, 16:39

Здравейте,интересувам се как протича делотото срещу ЧСИ,има ли резултат?Питам защото ми предстои да заведа дело по аналогичен казус.Искам да ви съобщя,ако не знаете , че има заведено наказателно дело от общ характер срещу въпросния ЧСИ,в БОС.Делото предстои да бъде разгледано на 03.11.2010 г.Предварително ви благодаря.
mladstudent
Нов потребител

Мнениеот nadejda_dimova » 08 Фев 2011, 13:59

ЗДРАВЕЙТЕ на всички! Получих най-накрая заветното решение. СРС, 29-ти състав е осъдил ЧСИ Тодор Мавродиев да ми възстанови сумата и ми е отхвърлил иска срещу застрахователя...Не ми е признал иска за лихвите, щото с въпросната обратна разписка /аз му пратих писмо с обратна разписка, с което си искам сумата обратно/ не се доказвало, че съм уведомила ЧСИ-то да ми върне парите. Това ще го жаля, защото ответникът не е възразил по тази обратна разписка и съдът би следвало да я кредитира. Сега ще видим какво ще каже уважаемият Градски въззивен съд...Пак ще пиша, когато има новини.Стискайте палци. Та какво за наказателното дело срещу Мавродиев? Какво е сторил пак?
nadejda_dimova
Младши потребител

т.26 се дължи въпреки извършено плащане директно на взискате

Мнениеот sofronievi » 14 Фев 2011, 10:04

С решение № 640 / 04.10.2010г, ВКС приема, че след образуването на изпълнителното дело, т.26 се дължи от длъжника независимо дали сумата е преведена по сметката на ЧСИ или е преведена доброволно директно на взискателя. Решението се базира на касационна жалба от ЧСИ Венцислав Маринов Рег.№ 833 от гр.Русе. ВКС допуска жалбата поради противоречива практика по този казус.
Ето го и самото решение - http://www.enforcer.bg/files/vkst26.pdf
sofronievi
Нов потребител

Мнениеот nadejda_dimova » 15 Фев 2011, 11:53

Много благодаря за изпратеното решение на ВКС, но считам, че моят казус е друг. В моя случай изобщо няма събрано вземане, просто искахме преместване на делото при друг ЧСИ. Сума по делото и до днес не е събрана, само има направен опис, за който сме заплатили такса на вещото лице.Между другото таксата на вещото лице за описа също се приспада при събирането от т.нар. такса по т. 26, което нали се сещате, че ЧСИ-то леко пропусна. Така, че аз смятам събраната такса от г-н Мавродиев за недължимо заплатена.Таксата по т. 26 не се дължи авансово, както другите такси, които между другото бяха събирани по няколко пъти от г-н Мавродиев. И понеже сума не беше събрана, а Мавродиев си събра таксата, реших да си я търся по съдебен ред. Между другото опитах с частна жалба пред БОС два пъти и два пъти БОС ми каза да си търся правата по общия исков ред. Така и направих.Сега чакаме продължението на втора инстанция... Това е от мен засега, но съм отворена за всякакви мнения и коментари по темата. И още веднъж - благодаря за решението.
nadejda_dimova
Младши потребител

Мнениеот denka » 26 Май 2011, 15:15

Здравейте г-жо Димова! Моят проблем с ЧСИ-Тодор Мавродиев е почти аналогичен с Вашия. Проследих във форума мненията и бих желала да разбера до къде стигна делоти с въпросния ЧСИ. Предстои ми дело за неправолемно събрана такса по публична продан, която бе отменена с решение на окръжния съд. Ако имате вече решение на СГС ще ми бъде интересно да видя какво е решението, което би могло да ме ползва . БЛАГОДАРЯ ВИ!
denka
Нов потребител

Мнениеот nadejda_dimova » 31 Май 2011, 16:47

Здравейте отново на всички във форума. Ще почакаме до октомври, когато е насрочено делото ми пред въззивния съд. Пожелайте ми успех...Ще пиша веднага, за да съобщя резултата...
nadejda_dimova
Младши потребител

Мнениеот chadel » 31 Май 2011, 17:04

karinchen написа:НЕ СЪМ ЮРИСТ ПО ОБРАЗОВАНИЕ, НО ВСЕКИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЩЕ СЕ ЗАЧУДИ КАК ПРИ ВЗЕМАНЕ ОТ 1000 ЛВ. ВЪПРОСНИЯ СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛ СЪБИРА ТАКСА ОТ 800 ЛВ.

Ооо, това нищо не е! Аз съм виждал как за дълг от 500 лв се начисляват 1000 лв такси :lol: Но прокуратурата няма да ви помогне в случая. Граждански е пътят за защита!
chadel
Потребител

Мнениеот gudio » 31 Май 2011, 17:29

chadel написа: Ооо, това нищо не е! Аз съм виждал как за дълг от 500 лв се начисляват 1000 лв такси :lol: Но прокуратурата няма да ви помогне в случая. Граждански е пътят за защита!

Едно е да са начислени, друго е да са платени, а трето и четвърто е дали така таксуваните действия са извършени и имало ли е смисъл да се вършат, след като вземането е било събираемо и без тях.
Има вече доста "корективна" съдебна практика по въпроса, както правилно отбелязва колегата - на гражданските съдилища.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 31 Май 2011, 18:47

Колкото е по-малък дългът, толкова е по-голяма пропорцията на таксите спрямо дълга, т.е. тежестта на таксите при по-малък дълг е по-голяма. Не виждам резон в това, особено за пропорционалните такси (намаляващи в етажна пропорция), но...така е преценил законодателят (по-точно МС).
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот nadejda_dimova » 08 Дек 2011, 21:02

Здравейте на всички във форума...И така, понеже ме помолихте да ви държа в течение, а и аз самата много искам да споделя, ще ви кажа - спечелихме го това пусто дело срещу ЧСИ Тодор Мавродиев. СГС - Въззивен състав потвърди първото решение, с което ЧСИ-тго беше осъдено да възстанови сумата, заедно с лихви и разноски...По отношение на застрахователя не успяхме да се преборим, т.е. съдът счете , че нямаме основание да претендираме застраховка "професионална отговорност". Както и да е, имаме решение срещу ЧСИ-то. До тук добре, ама сега никое ЧСИ не ще да ми събира парите(говоря за софийските) Давайте съват какво да правя...Поздрави на всички и лека вечер...
nadejda_dimova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Дек 2011, 21:29

:lol: Има вземания, които за нищо не света не могат да накърнят лоялността към гилдията. Единствен изход в тази ситуация си остава държавното изпълнение. Бавно, но сигурно( и изпитано).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nadejda_dimova » 29 Яну 2012, 16:09

Здравейте на всички във форума! Пиша Ви със спешна молба за помощ...И така, осъдих го аз ЧСИ Мавродиев на всички инстанции. Имам даже изпълнителен лист, вкл такси и разноски. НО...ОКАЗА СЕ, ЧЕ ЧСИ е лишен от права! И сега какво да правя? По делото исках да предявя претенцията си към Застрахователя, но съдът отхвърли претенцията ми по отношение на него. Осъди ЧСИ Тодор Мавродиев да възстанови сумата, която е взел неправомерно. КАК МИСЛИТЕ, ДАЛИ КОГАТО Е ЛИШЕН ОТ ПРАВА ЧСИ-то НОСИ ОТГОВОРНОСТ НА ОБЩО ОСНОВАНИЕ ИЛИ ТО ОТГОВАРЯ САМО В КАЧЕСТВОТО СИ НА ЧСИ? ОТ КОГО ДА СИ ТЪРСЯ ПАРИТЕ СЕГА? В ЗАКОНА ЗА ЧСИ ПИШЕ, ЧЕ ЧСИ ОТГОВАРЯ ЗА ВРЕДИ. ДА, НО АКО Е ДЕЙСТВАЩ.КАКВО СТАВА ТОГАВА С ТЕЗИ, КОИТО СА ЛИШЕНИ ОТ ПРАВО ДА УПРАЖНЯВАТ ДЕЙНОСТ.ТЕ ОТГОВАРЯТ ЛИ?..НИКЪДЕ НЕ МОЖАХ ДА НАМЕРЯ ПРАКТИКА ПО ТОЗИ ВЪПРОС. ОЧАКВАМ ВАШИТЕ МНЕНИЯ, КОЛЕГИ...
nadejda_dimova
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Яну 2012, 16:43

nadejda_dimova написа:Здравейте на всички във форума! Пиша Ви със спешна молба за помощ...И така, осъдих го аз ЧСИ Мавродиев на всички инстанции. Имам даже изпълнителен лист, вкл такси и разноски. НО...ОКАЗА СЕ, ЧЕ ЧСИ е лишен от права! И сега какво да правя? По делото исках да предявя претенцията си към Застрахователя, но съдът отхвърли претенцията ми по отношение на него. Осъди ЧСИ Тодор Мавродиев да възстанови сумата, която е взел неправомерно. КАК МИСЛИТЕ, ДАЛИ КОГАТО Е ЛИШЕН ОТ ПРАВА ЧСИ-то НОСИ ОТГОВОРНОСТ НА ОБЩО ОСНОВАНИЕ ИЛИ ТО ОТГОВАРЯ САМО В КАЧЕСТВОТО СИ НА ЧСИ? ОТ КОГО ДА СИ ТЪРСЯ ПАРИТЕ СЕГА? В ЗАКОНА ЗА ЧСИ ПИШЕ, ЧЕ ЧСИ ОТГОВАРЯ ЗА ВРЕДИ. ДА, НО АКО Е ДЕЙСТВАЩ.КАКВО СТАВА ТОГАВА С ТЕЗИ, КОИТО СА ЛИШЕНИ ОТ ПРАВО ДА УПРАЖНЯВАТ ДЕЙНОСТ.ТЕ ОТГОВАРЯТ ЛИ?..НИКЪДЕ НЕ МОЖАХ ДА НАМЕРЯ ПРАКТИКА ПО ТОЗИ ВЪПРОС. ОЧАКВАМ ВАШИТЕ МНЕНИЯ, КОЛЕГИ...

Разбира се , че отговаря.Няма значение дали все още има правоспособност на ЧСИ.Задължението е в патримониума на физическото лице.
REVOLUTION
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство