начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Съвет за събиране на задължения от наем

Съвет за събиране на задължения от наем

Мнениеот smihalev » 11 Мар 2012, 18:15

Здравейте! Моля за съвет по следния казус: Имам квартирант, който в продължение на 1год. си плащаше безупречно наема и задълженията за ток и вода. Договора ни беше сключен за 1год. и не го преподписахме, понеже му имах доверие. Но от тогава се получиха проблеми и взе да забавя и да не плаща наема. Към момента ми дължи 1400лв. наем + доп. разходи за ток и вода до края на месец февруари 250лв. Моля за съвет как мога да го принудя да напусне жилището ми в най- кратък срок и същевременно да си събера дължимата сума. Аз лично се спрях на 2 варианта, които преди да ги обсъдя с него, реших да обсъдя с Вас за да ме посъветвате кой е по-правилния или пък да ми предложите 3-ти вариант.

1 вариант: Прехвърля ми автомобила си ,който според мен в зависимост от състоянието му може да му се вземе около 1000-1300лв /т.е. сума близка до задълженията/. Това което ме притеснява в този случай е:
-дали ще е съгласен да прехвърли автомобила?
-след прехвърлянето на автомобила, дали ще мога да го регистрирам в КАТ, понеже ако има задължения не позволяват прехвърлянето му ?
- не знам състоянието на автомобила и на каква цена би се продал, а самото прехвърляне и евентуалната регистрация в КАТ са средства, който след като се приспаднат, може да остане малко реално усвоена сума?

2 вариант: Да го накарам да разпише "Запис на заповед" ,че до определен от мен срок ще плати сумата от 1400лв. Това което ме притеснява в този случай е:
-не знам как да постъпя, ако не плати в определения от мен срок /към кого да се обърна с тази "Запис на заповед" и какви разходи ще е необходимо да направя?
-какъв ще е срока в който ще получа евентуално парите?
-дали ще има от къде да му вземат парите /в смисъл, че ще мине време и през този период, може да разпродаде имуществото си и автомобила и като не работи на заплата, да не намерят начин да му вземат парите/

Колкото до принуждаването му да напусне имота, съм решил да го предупредя, че до определена дата ако не напусне ще му спря ел. захранването и така да го принудя, да го напусне.

Благодаря предварително за мъдрите Ви съвети, по решаването на този казус!
smihalev
Нов потребител

Re: Съвет за събиране на задължения от наем

Мнениеот arteglam » 11 Мар 2012, 18:36

Ще започна отзад напред с моите съвети :)
Най-правилно да прекратите договора за наем, за да нямате никакви проблеми е чрез предизвестие от 1 месец. Тъй като срока от 1 година е изтекъл и наемателя е продължил да ползва жилището без притовопоставяне закона приема, че договора се удължава и става с неопределен срок. Следователно предизвестието е най-добрия вариант. Ако след това той не напусне имота, с копие от това предизвестие можете чрез определена процедура , присъствие на съдия изпълнител, полиция и т.н. да го принудите да се изнесе. Можете и да си извикате мутри ако искате :D

Тук се сблъскваме с няколко други проблема. Това, че имате договор за едната година е добре. Може да ви помогне за доказването и за останалото време. Принципно договора за наем е неформален, но за да успеете да докажете наличието му щеше да е добре да имате писмена форма. Наемателят може винаги да каже, че договора му е бил прекратен и че не е ползвал или да си измисли куп други неща. Тъй като вие нямате договор за останалото време в писмен вид трябва с други доказателствени средства да доказвате наличието му.
Относно вариантите:
По вариант 1 не знам как точно ще го принудите да го направи и трябва да подписвате отделен договор, че чрез продажбата на автомобила той ви се издължава или нещо такова. Колегите да кажат някакви идеи ако имат. Аз не се сещам.
На мен втория вариант ми се вижда по-добър, макар че и той си има недостатъци.
Ако успеете да го принудите да ви подпише тази запис на заповед трябва да внимавате да няма нито един порок в нея. Обърнете се към адвокат за да ви я изготви качествено. В момента много се оспорват записни на заповеди в съда. Лично мой роднина има две такива дела. Много е тегава работата, въпреки, че самите документи са изрядни.
Срокът когато ще се получите парите ще е датата на падежа на записа на заповед. Ако той не изпълни обаче тогава се обръщате към съдия изпълнител. Ще започне изпълнително производство и т.н. На съдията също ще трябва да платите. Не съм сигурен, но мисля ,че хонорара на съдията се добавяше към парите, които той трябва да даде. Говоря на фантазия, защото лично не съм го разглеждал :) По- запознатите ще ме поправят.
Кофтито на записът, е точно това, че може и да няма откъде да си получите парите. Въпреки това съдията ще го гони докато не намери нещо, което да ви удовлетвори. Ще му продадат кола, имоти и т.н. Ще му наложат запор на заплатата.
Малко се отплеснах. Това е, което се сещам лично аз. По- вещите от мен да допълнят :)
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот smihalev » 11 Мар 2012, 20:50

Благодаря Ви "arteglam", за бързия отговор-съвет. Моля и други, за техните съвети и мнения. Така също и за повече информация относно процедурата и действията, след изтичане на посочения срок в " Запис на заповед" и разходите които са необходими да направя след като се обърна към ЧСИ или където е необходимо.
smihalev
Нов потребител

Мнениеот Pause » 12 Мар 2012, 17:44

Може да изпратите нотариална покана и да го поканите в 1м срок или двуседмичен вежливо да освободи имота и да ви го предаде владението на посоченото място от вас с поне един свидетел или повече да присъстват.Относно нот.покана се носи три екземпляра единият за длъжника другия за вас а третия в специална книга на нотариуса.И след като връчителят му я връчи тогава получавате разписка че е връчена.
Така вече ,сте валидно уведомили за прекратяване на наемното правоотношение като за последица при ,неявяването на определената дата и място свидетелите ще потвърдят това в съдебно заседание по бързото производство по ГПК.Няма пречка да отидете директно при квартиранта ви и да го помолите да се разпише на собствено изработена покана от вас да освободи имота след срока по горе.Като пак си на срещата,сте със свидетели.
И като влезе СР в сила ,изваждате си ИЛ и СИ въз основа на него може да го извади от имота ви и въведе вас.За неуредените сметки ,може или да подадете заявление за издаване ЗИ или по исков ред да защитие правата си.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот arteglam » 12 Мар 2012, 20:13

Да допълня само колегата, ако не разбирате съкращенията, които той е направил:
СР - съдебно решение
ИЛ - изпълнителен лист
СИ - съдебен изпълнител
ЗИ - заповед за изпълнение
Все пак човека не е длъжен да знае всичките ни съкращения, колега :) Хайде със здраве :)
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот smihalev » 12 Мар 2012, 20:44

Благодаря за съветите и доуточнението, понеже наистина нищо не ми говореха тези съкращения! Относно задълженията, проблема е, че до сега ми е давал парите "на ръка" без квитанция и няма как да докажа за колко време дължи наем. Мога само да представя справка за неплатените сметки. Поради тази причина се насочих към "Запис на заповед", може ли малко повече информация за процедурата след изтичане на срока за плащане? В смисъл къде се ходи с нея /направо при ЧСИ или другаде/, каква сума се заплаща /% от задължението ли/?
smihalev
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 13 Мар 2012, 10:04

Записът на заповед е такъв автогол, че си нямате и идея ...
Вече има подобна на Вашата тема, където е дадено решението на проблемите Ви:
viewtopic.php?f=3&t=50229
/хубавите неща стават бавно ... но пък са сигурни .../
inspectora
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство